Hlavní obsah

Pestrý podzim na zahradě

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Nejen podzimně vybarvené listí dodá vaší zahradě zářivé barvy. Zkuste to s dýněmi!

Článek

Dýně mohou zdobit zahradu mnohem déle než listí, které se stromů v poměrně krátkém čase opadá. Nehledě na to, že v řadě zahrad dnes převládají stálezelené keře a dřeviny. Hezká dekorace z dýní se bude vyjímat i na terase, dvorku nebo při vstupu do stavení.

Proč právě dýně

Dýně jsou pro podzimní výzdobu zahrad (ale i interiérů) vhodné hned z několika důvodů. Za příznivých podmínek vydrží poměrně dlouho, někdy až do příštího jara. Nabízejí nekonečně bohatou škálu velikostí, tvarů i barev. Vypadají hezky samotné, ale také se dobře kombinují s jinými přírodninami nebo předměty.

Je libo turban nebo talíř?

Existují desítky, možná stovky druhů dýní – od miniaturních, menších než pěst, až po giganty, vážící mnoho desítek kilogramů. Zdaleka nemusí být jen kulaté. Některé plody se podobají dlouhé okurce nebo bumerangu, jiné tvarem připomínají létající talíř či exotický turban, další se pyšní po svém obvodu „křidélky“ nebo třeba zahnutým „zobákem“.

Jako barvy duhy

Jen modrou a fialovou dýni za-tím asi nikdo nevypěstoval, jinak si můžete vybrat jakoukoliv barvu. Vedle oblíbených optimistických žlutých a oranžových plodů a běžných bílých a zelených můžete vidět i starorůžové, cihlově červené, okrové či šedé. Některé mají povrch hezky hladký, jiné jsou jakoby poseté „bradavicemi“. Dýně nejsou jen jednobarevné, kouzelně vypadají ty jemně žíhané i výrazně pruhované.

Na ošatce i v trakaři

Plody dýní jsou vděčným materiálem pro aranžování. Hezky s nimi ladí staré dřevěné, proutěné i kovové předměty. Malé dýničky vypadají pěkně ve větším počtu na slaměné ošatce nebo v drátěném košíku. Vyberte všechny stejné, nebo namíchejte různé barvou i tvarem. Doplnit je lze suchým přírodním materiálem – slámou, travinami, větvičkami. Originální dekorace vznikne navázáním dýniček na provaz, který můžete zavěsit vodorovně i svisle.

Veliké dýně si vystačí jedna či dvě, nebo sestavte z různě velkých menší skupinku. Pro aranžování se hodí jako podklad staré prkno, dřevěný trakař nebo vozík či bedýnka od ovoce. Do sousedství postavte třeba plechovou konev, keramický džbán, položte kytici ze sušiny.

Inspirovat se můžete fotografiemi, pořízenými na podzimní výstavě v pražské Botanické zahradě v Troji.

Reklama

Související články

Listopadový úklid zahradě svědčí

Napadlo vás, že s krátícími se dny už budete jen odpočívat doma a na zahrádce začnete pracovat třeba až v březnu? Tak na to zapomeňte. Aby si vaše zahrada měla...

Výběr článků

Načítám