Hlavní obsah

Pestrobarevné větrníky zkrášlí zahradu a ochrání úrodu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směr větru má své zhmotnělé představitele - korouhve na střechách domů a větrníky na zahradě. Obvykle je jejich role spíše dekorativní.

Článek

Za větrných dnů ale zahradní větrníky svými barvami a pohybem odrazují ptáky, kteří mají spadeno na plody zahrádky. Navíc při pohledu na větrník z okna zjistíme, odkud vítr fouká.

Hravé větrníky

Klasické dřevěné větrníky, které se hodí na zahradu, hýří barvami a často napodobují tvary květin. Vyrábějí se ale také ve tvaru letadel, ptáčků, včel. Větrníky vyrobené z lehkého nylonu reagují i na velmi slabý vánek. Jsou ještě citlivější než větrníky z plastu a lehkých kovů.

Menší ukazatele větru umísťujeme do oken, květináčů, věšíme před vstupní dveře. Těmi většími oživíme třeba plot, když je zapíchneme nebo připevníme mezi jednotlivé kůly. Některé typy, tzv. twistery, můžeme zavěsit na větve stromů, kde ve větru dokáží spustit točivý tanec.

Větrníky se dají koupit v květinářstvích nebo v obchodech se zahradními doplňky a za pár stovek tak uděláme velkou radost zejména dětem.

Jejich minusem je, že ukazují směr větru, který už prochází mezi domy a stromy, takže nemusí odpovídat jeho reálnému směru, který zjistíme třeba na vysokém kopci. A i když se větrník dokáže točit sebevíc, neukáže sílu větru, jako např. větrné rukávy v blízkosti letiště.

Korouhve na střechách

Kovová korouhev ve tvaru kohouta s ukazatelem světových stran je snad tou netradičnější ozdobou nejvyššího bodu stavby. Výjimkou nejsou ani korouhve ve tvaru koně nebo lodě. Už ve starém Řecku se staly symbolem stavby, později se připevňovaly na vrcholky radničních věží nebo domů významných lidí. Často je kováři a klempíři zhotovovali z lepších kovů, např. z bronzu. Některé korouhve se pozlacovaly.

Střešní ukazatele větru musejí odolávat špatným povětrnostním podmínkám, proto bývají vyrobeny z oceli a jejich povrch je pozinkovaný.

Jak korouhev funguje? Váha objektu korouhve je rovnoměrně rozložená do všech stran, takže se může pohybovat kolem své osy. Strana s větší plochou pak bývá odfoukávaná větrem, ukazatel směru větru je na straně s menší plochou. Toto se však týká opravdu ideální funkční korouhve, která je dostatečně vysoko, dál od staveb a stromů tak, aby se střetávala se skutečným směrem větru.

Skrytá poselství v korouhvích

Do korouhví radničních či kostelních věží ukrývali lidé, kteří je tam instalovali, dopis, zprávu o tamních poměrech. Např. v roce 2007 ve Vyškově našli radní města při výměně korouhve radniční věže dopis klempířského mistra Františka Šperka, v němž vyjadřoval nespokojenost s poměry po únoru 1948. Originál dopisu je uložen v Muzeu Vyškovska.

Reklama

Související články

Co s bazénem o dovolené?

Komerční článek - Jedete na pár dní pryč a trápí vás, jak naložit s bazénem, aby se v něm udržela čistá a nezávadná voda? Pak pro vás máme několik užitečných...

Výběr článků

Načítám