Hlavní obsah

Pergoly a altány - oblíbené doplňky českých zahrad

Novinky, Dana Jakešová

Rádi si posedíte na zahradě, ale chybí vám k tomu příjemné místo? Pak si pořiďte pergolu nebo altánek. Na výběr je nesčetně variant. Stačí si vybrat, která se k vašemu domu a zahradě nejlépe hodí.

Foto: Vladeko

Dřevěný altán v sobě spojuje výhody terasy a pergoly, nabízí stejné pohodlí k odpočinku a posezení, ale přece jen díky svému vzhledu, provedení a umístění nám dává o malinko větší pocit romantiky a vzdálení od domácího ruchu.

Článek

Pergoly a altánky jsou nejčastější stavby, které se na našich zahradách objevují. Právě teď na jaře je pro jejich stavbu ideální čas.

Jen se musíte rozhodnout, které z těchto dvou staveb dáte přednost. Každá je totiž trochu jiná.

Pergoly

Pergola může stát na zahradě volně. Praktické řešení nabízí varianta, kdy se stavba tzv. ukotví na stěnu domu, čímž vytvoří příjemnou terasu. Navíc je pak jednodušší třeba i přivedení osvětlení.

Tradiční pergola je jednoduchá nezastřešená a obvykle porostlá popínavými rostlinami. Poskytují příjemný stín. Řada výrobců ovšem nabízí i pergoly kryté, abyste nemuseli utíkat ze zahrady pokaždé, když začne pršet. A kryté mohou být třeba i dvě stěny.

Foto: Hobbytec

Bioklimatická pergola Regulus má originální zastřešení. Otočné lamely lze podle potřeby snadno otevřít nebo zavřít. Pergola se dá doplnit o boční stěny.

Materiálů je na výběr také více. Klasikou je dřevo. V zahradě působí přirozeným dojmem. Daní za to bude nutnost pravidelné péče. Stále častěji proto lidé dávají přednost hliníkovým pergolám, které jsou bezúdržbové. Na výběr mívají výrobci i pestrou paletu barev. Hodí se především k moderním domům či na terasy bytů.

Zastřešení bývá nejčastěji z polykarbonátu, tedy odolného průsvitného plastu. Kvalitní výrobky propustí skoro tolik světla jako sklo. Oblíbeným materiálem pro zastřešení je rovněž sklolaminát. Elegantní variantou jsou pak plátěné stříšky, které můžete podle potřeby roztáhnout nebo shrnout.

Různé mohou být i tvary, nejoblíbenější jsou však ty čtvercové nebo obdélníkové. A stěny rozhodně nemusí být jen rovné, ale i skosené nebo do oblouku. Velikost byste měli vybírat podle toho, kolik vás v pergole nejčastěji bude sedět, jaký nábytek zde chcete mít, jestli se má pod střechu vejít také třeba gril. Například pro šest lidí jsou minimální vhodné rozměry 3 x 4 metry.

Altány

Další stavbou, která české zahrady často zdobí, je altán. Ty tradiční, které jsou „příbuznými“ altánů ze zámeckých zahrad, jsou spíš uměleckými díly. Jde o zastřešené dřevěné stavby. Stěny ovšem nahrazuje jakési obvodové zábradlí, které bývá zdobené.

Existují ale i varianty se zasklenými okny, ty se pak blíží zahradním domkům. V těch bude příjemné posezení i za špatného počasí.

Na střešní krytinu se používají asfaltové šindele. Kdo ovšem dává přednost klasice nebo chce, aby altánek působil romanticky, může sáhnout po břidlici nebo třeba po dřevěných šindelích.

Foto: Stavebniny DEK

Altán může mít i tvar elipsy. Tento je vyrobený ze smrkových KVH hranolů, konstrukce je tak lehčí, což oceníte zejména při montáži.

Jednodušší alternativou je hliníkový altánek s polykarbonátovým nebo plátěným zastřešením.

Stavebnicový systém, nebo raději na míru?

Kromě volby mezi pergolou a altánkem budete stát ještě před jedním rozhodnutím. A sice zda sáhnete po stavebnicovém systému, nebo raději zvolíte stavbu na míru.

Plusem první varianty je jednoduchost. Takovou stavebnicovou pergolu či altán zvládne sestavit každý šikovnější kutil.

Zvláště jednodušší modely vyjdou velmi příznivě i finančně, ceny začínají již kolem deseti tisíc korun. Druhou stranou mince je ale fakt, že málokdy vyhoví individuálním zvláštnostem konkrétní zahrady.

Vyplatí se proto uvažovat i o variantě na míru. Takovou stavbu si můžete nechat postavit zcela na klíč. Zvláště ty jednodušší si ale můžete zařídit i sami. V tom případě k výrobě potřebujete projekt nebo podrobný návrh stavby, abyste dokázali ve stavebninách či jinde správně zadat, co vlastně potřebujete připravit.

„Potřebujeme znát základní informace, a to jak bude kotvená, jaké prvky máme uvažovat, jaký bude typ zastřešení,“ popisuje Lucie Procházková, manažerka projektu DekWood ze stavebnin DEK.

Altán i pergola poslouží stejně, fandí siestě i vaření

Tipy a trendy

Důležité je rovněž rozhodnutí, z jakého typu řeziva stavba bude. „V případě altánu nebo pergoly doporučuji sušené a hoblované hranoly KVH nebo BSH,“ radí Lucie Procházková.

Vysvětluje, že u KVH hranolů jsou rozměrové změny menší než u rostlého řeziva, konstrukce je zároveň i lehčí, což oceníte zejména při montáži. Tvarové změny se eliminují v případě, že použijete lepený lamelový hranol BSH. Vhodnější je přitom pohledová varianta (prvky se označují znaky SI).

„U nepohledových prvků se totiž může a velmi často se objevuje zamodrání, vyražené výrobní číslo nebo viditelný zubovitý spoj,“ vysvětluje dále Lucie Procházková. Nejčastěji používané je smrkové dřevo, zejména díky ceně. Mnohem odolnější však je např. evropský modřín, dub či buk. Pravidelné údržbě se ale stejně nevyhnete.

Totéž platí o jednoduchých kovových altáncích s plátěnou střechou, případně bočními stěnami. Ani zde se údržbě, v tomto případě čištění, nevyhnete.

„Střechu čistěte co nejméně koncentrovanými mýdlovými čisticími přípravky,“ radí David Benda z Hornbachu. Na skvrny od padlí či plísní doporučuje používat k tomu určené speciální prostředky.

Anketa

Kdybyste stavěli altán či pergolu, volili byste stavebnici, nebo dílo na míru?
Stavebnici
6,4 %
Na míru
26,6 %
Vyrobili bychom si zcela sami
64,3 %
Nestavěli bychom
2,7 %
Celkem hlasovalo 1542 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám