Hlavní obsah

Pečujte o vánoční hvězdu, odmění se vám

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V adventním a vánočním čase tahle rostlina prostě nesmí doma chybět. Může se stát dominantou svátečního aranžmá, nebo jen milým dárkem, rozhodně patří k symbolům sváteční atmosféry. Ruku na srdce: umíme se o ni opravdu dobře postarat?

Foto: Stars For Europe

Vánoční hvězdu můžeme využít jako součást dekorace štědrovečerní tabule.

Článek

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima, poinsettie) pochází z Mexika. Ideální je pro ni stálá teplota začínající na 20 °C.

Kdy se jí daří

Vánoční hvězda je výrazně citlivá na chlad, dbejte tedy při nákupu na to, aby ji v květinářství pečlivě zabalili do papíru.

Doma květináč nedávejte bezprostředně k oknu - riskujete, že rostlinu byť i při krátkodobém větrání chlad zničí. Vánoční hvězdě se daří na rozptýleném světle, prospívá při pravidelném rosení, ve vlhčím vzduchu.

Substrát udržujte stále mírně vlhký, zalévejte odstátou, nejlépe vlažnou vodou. Nedopusťte ale přemokření!

Pozdější pěstování je možné

Většina z nás vánoční hvězdu po odkvětu, když začne masivně opadávat, zpravidla likviduje. Je to ale škoda. Vánoční hvězda nám totiž může vydržet více let. Jak na to?

Po odkvětu přemístíme rostlinu na chladnější místo, omezíme zálivku i vzdušnou vlhkost. Hvězdu seřízneme (výhonky můžeme použít k množení), vytékající mléko zastavíme ponořením řezné rány do teplé vody. Pozor ale při manipulaci na ruce a oči, mléko je totiž jedovaté!

Foto: Petr Horník, Právo

Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima, poinsettie)

Na jaře rostlinu přesadíme. Přes léto zaléváme a přihnojujeme každých 14 dní, od konce května až do září můžeme hvězdu letnit.

Světelný půst na podzim

Abychom rostlině načasovali vánoční barevné listeny, od poloviny října jí dopřejeme světelný půst - pravidelně ji zatemňujeme (na 10 až 12 hodin denně, od večera do rána, třeba krabicí).

Když to dva měsíce vydržíme, odvděčí se nám nádhernými barevnými listeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantní hvězdy podzimní zahrady

Keře, které noční chlad převlékl do zlatého kabátu, vnášejí do podzimní zahrady lesk a fascinující paletu odstínů. I když nejsou tak ceněné jako poslední květy...

Největší zahrádkářské zajímavosti

Až se příště vydáte ven po zahradní pěšině, nepátrejte jen po nově vyrašeném plevelu. Všímejte si i toho, co se odehrává kolem. Možná vás překvapí, co všechno...

Výběr článků

Načítám