Hlavní obsah

Osazujeme jezírko

Novinky, P. Koumalová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé druhy vodních rostlin dnes nabízí skoro každé zahradnictví nebo hobby market. Jaké si ale vybrat a jak je správně zasadit, aby se jim dobře vedlo a dělaly nám radost?

Článek

Každé jezírko, i to, které je vybudované z prefabrikované plastové nádržky, má mít několik zón s různou hloubkou vody. Do příslušných zón pak vybíráme různé rostliny. Při nákupu si je dobře prohlédneme. Stonky a listy mají být zelené a svěží, pokud jsou zažloutlé, povadlé nebo nahnilé, rostliny nekupujeme. Důležitým znakem je také kořenový bal, který má držet pevně pohromadě, a kořeny – nesmějí být polámané ani hnijící. Vodní rostliny sázíme hlavně na jaře, můžeme je však sázet prakticky kdykoliv po celou vegetační sezonu.

Hluboká voda

Do této zóny sázíme lekníny, které patří díky svým atraktivním květům k nejoblíbenějším vodním rostlinám. Krásné zářivě žluté květy má plavín štítnatý (Nymphoides peltata), jehož listy připomínají leknín. V hluboké vodě prospívá rovněž stulík malý (Numphar pumila), stulík žlutý (Nuphar lutea) či kalatka (Aponogeton distachyos) s bílými sladce voňavými květy.

Mělká voda

Z kvetoucích rostlin do této zóny vybereme modrásku srdčitou (Pomntederias cordata), vodoklas (Orontium aquaticum), které však nejsou mrazuvzdorné a na zimu je musíme přenést dovnitř. Šmel okoličnatý (Butomus umbellatus), rdesno obojživelné (Polygonum amphibium), žabník jitrocelový (Alisma plantago – aquatica), pryskyřník velký (Ranuncuklus linqua), vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata) či různé druhy šípatky (Sagittaria) přečkají zimu venku bez problémů.

Z nekvetoucích rostlin můžeme sázet rákos ( Phragmites), orobince (Typha), šáchor (Cyperus), bahničku mokřadní (Eleucharis palustris), skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris) nebo zevary (Sparganium).

Bahenní zóna

Sem zasadíme třeba rostliny, jejichž jméno je pro tuto zónu jako stvořené, například rozrazil potoční (Veronica beccabunga), blatouch bahenní (Caltha palustris), pryšec bahenní (Euphorbia palustris), ďáblík bahenní (Calla palustris), mečík bahenní (Gladiolus palustris) či kapradiník bahenní (Thelypteris palustris). Dále tu dobře poroste šišák vroubkovaný (Scutelleria galleruculata) nebo puškvorec (Acorus calamus).

Okolí jezírka

Do bezprostředního okolí jezírka sázíme vlhkomilné trvalky a keře. Prospívat zde budou kakost bahenní (Geranium palustre), tužebník jilmový (Filipendula ulmui), kontryhel měkký (Alchemilla mollis), kyprej vrbice (Lythrum salicaria), pomněnka bahenní (Myosotis palustris), kohoutek luční (Lychnis floscuculi) a další. Vhodné jsou také kosatce (Iris) sibiřské či Kampherovy, upolíny (Trollius), různé druhy bohyšek (Hosta) a kapradin.

Hnojení

Většinu vodních rostlin nemusíme nijak přihnojovat. Živiny bychom však měli dodávat leknínům, aby dlouho a bohatě kvetly. Děláme to tak, že je pravidelně přesazujeme do čerstvého speciálního substrátu, případně do pěstebního koše zapíchneme hnojivou tyčinku. Tekutá hnojiva v jezírku nepoužíváme, uvolnila by se do vody a to by podpořilo růst nežádoucích řas.

Jak správně přesazovat, vám napoví naše obrázky. Obdobným způsobem postupujeme, i když sázíme nově koupenou rostlinku.

Reklama

Související články

Jak se budí bazény

Sluníčko krásně přitápí a vy už se nemůžete dočkat, až skočíte do svého bazénu na zahradě. Ještě před prvním koupáním si ovšem musíte bazén připravit na...

Chodníčky a cesty

Je mnoho druhů materiálů, z nichž můžeme udělat chodníček či cestu v zahradě, a každý má své výhody a nevýhody.

Zelená koruna vaší zahrady

Komerční článek - Hustý, krásně zelený a zdravě vyhlížející pažit je snem každého majitele rodinného domu či chaty. Jak by také ne – vždyť trávník je nedílnou...

Výběr článků

Načítám