Hlavní obsah

Oplotit se nemusí znamenat schovat se za vysoké hradby

Novinky, Monika Králová, Zlatica Vargová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oplotit se nemusí znamenat schovat se za vysoké hradby. Pravidlo všeho s mírou je nejlepším vodítkem.

Článek

Výtvarné i materiálové ztvárnění plotu by mělo ladit s celkovým konceptem stavby. Vzhled proto raději konzultujte s projektantem domu. Ne v každém případě máte volnou ruku. Výšku a materiál oplocení v dané lokalitě může předepsat stavební úřad. Povinnou výbavou oplocení je prostor na plynoměrnou a elektroměrnou skříň. Nezapomeňte ani na nádoby na odpad, poštovní schránku, zvonek nebo video-vrátného. Některá zařízení se neobejdou bez napojení na elektrickou síť. Upřednostněním bezdrátových variant odpadá osazení kabelového přívodu.

Ilustrační foto

Pozor na vodu

Materiálem nejméně odolným proti povětrnostním vlivům jsou plotové dílce z domácích dřevin. Když už se pro ně rozhodnete, vyberte si radši tlakově impregnované, jinak se celoročnímu natírání nevyhnete. Dřevo je choulostivé zejména na působení vody. Ochranu sloupům poskytnou „kovové nohy a čapka“. I kovové ploty vyžadují speciální nátěr proti korozi, neplatí to však pro moderní poplastované dílce. Materiálem bez nároku na údržbu je beton, cihla, kámen, nerez a exotické dřeviny.

Ilustrační foto

Zelený ochránce

Ačkoli je živý plot na údržbu nejnáročnější, na oblíbenosti mu to neubírá. Působí příjemně na všechny smysly, navíc dobře zachycuje prach a hluk. Pokud si myslíte, že z hlediska ochrany pozemku je málo účinný, kombinujte ho s klasickým pletivem, které časem zakryjí výhonky.

Ilustrační foto

Vždyzelený stříhaný plot z tújí, cypřišů a tisů se postará o optický předěl celoročně. Neopadavá hlohyně je pichlavá a na podzim posetá oranžovými plody, potřebuje však nejvíce životního prostoru. Pokud chcete v zimě dopřát pozemku či terase více světla, zvolte raději opadavý habr nebo ptačí zob.

Dvakrát měř, jednou stříhej

Chystáte se umístit plot přesně na okraj pozemku? Abyste si nenadrobili zbytečné problémy se sousedy, nespoléhejte se na dědečkovy vzpomínky, že „pozemek je od tohohle stromu k támhletomu sloupu“. Nechte si jeho hranici raději vyměřit geodetem. Kromě neshod tak ušetříte i finance a čas na předělávání plotu. Vytyčení hranic pozemku stojí přibližně 3500 Kč za 100 m. Cenu ovlivňuje složitost terénních podmínek a počet vytyčených bodů.

Nenápadně ukryté popelnice jsou zakomponované do konstrukce plotu.

Na zeleno

Po vysazení rostliny zamulčujte a vydatně zalijte. Než zakoření, dopřejte jim vláhu častěji. Jehličnany koupené s kořenovým balem nebo listnáče s volnými kořeny jsou totiž v horkých dnech náchylné k vyschnutí.

Listnatý živý plot je třeba hned po vysazení zastřihnout, podpoříte tak zhoustnutí keře. Jinak se živé ploty z listnatých dřevin a keřů stříhají třikrát do roka: v období vegetačního klidu, v červnu a začátkem srpna.

Jehličnatý plot stačí zastříhnout jen jednou ročně – v předjaří.

Reklama

Související články

Jaký plot kolem domu či zahrady?

Oplocení nebývá samoúčelné. Nejen že ohraničuje určitou plochu, prostranství, předzahrádku, zahradu, ale až na výjimky nestojí samo o sobě.

Ještě není pozdě zasadit živý plot

Listopad je přímo specialistou na mlhy a chmurné ranní i podvečerní šero. Přesto je v půdě ještě teplo, a je-li příznivé počasí, můžeme sázet ovocné i okrasné...

Jak vysadit a pečovat o živý plot

Pro opadavé rostliny na živý plot je ideální čas k výsadbě pozdě na podzim (v říjnu nebo v listopadu), proto se zaměříme na výsadbu, následnou péči a střih....

Výběr článků

Načítám