Hlavní obsah

Okrasné trávy vnesou do podzimní zahrady barvy, pohyb i zvuk

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okrasné trávy a traviny vnesou do zahrady pohyb a zvuk, dodají jí výšku i strukturu. Rozhodně potěší svým podzimním vybarvením a nabídnou zároveň pohádkovou zimní podívanou. Jak vybrat správně a kam je umístit?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zvuk šelestících trav pohupujících se ve vánku, jejich zklidňující barva a jednoduchost listů působí blahodárně na mysl. Ideální to místo k odpočinku!

Článek

Přestože trávy a traviny neposkytují pestré květy jako většina ostatních rostlin, jsou v zahradní architektuře hojně využívané díky své rozmanitosti. Oblíbené jsou zejména pro ozdobné listy, které se liší tvarem, vzhledem, stavbou, barvou, velikostí i výškou. Některé z nich jsou stálezelené trvalky stroze se tyčící vzhůru, jiné se výrazně zabarvují a elegantně převisají.

Liší se ale i formou růstu. Zatímco některé okrasné trávy a traviny tvoří upravené trsy, jiné se rozrůstají do nepravidelných tvarů. Všem, kdo se neradi lopotí, jsou okrasné trávy sympatické také proto, že po zdárném zakořenění nevyžadují takřka žádnou péči.

Charakter půdy a míra světla

Protože jsou trávy a traviny v zahradě nápadné často po celý rok, vybíráme je pečlivě podle toho, jakého efektu se snažíme docílit, avšak s ohledem na jejich stanovištní podmínky. Zatímco některé vyžadují slunné místo, jiné prospívají spíše v polostínu či stínu. V závislosti na původu rozlišujeme druhy pro suchá místa, místa s čerstvou hlinitou půdou a místa humózní a kyprá. Některé druhy jsou vytrvalé, jiné zase naopak jednoleté, které vyséváme jako letničky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dlouhodobě efektní červenohnědá květenství dochanu psárkovitého (Pennisetum alopecuroides) z něj dělají jednu z nejoblíbenějších okrasných trav. (vlevo) Polštářovitě rostoucí kostřava metlovitá (Festuca gautieri) vytváří poutavé lemování podél cesty.

Působivé dominanty

Některé statné trávy rozrůstající se do velkých rozměrů se vyplatí vysazovat soliterně. Tak může plně vyniknout jejich přirozená krása.

Obří trávy, např. ozdobnice obrovská (Miscanthus giganteus ,Aksel Olsen‘), ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis ,Strictus‘), kavyl obrovský (Stipa gigantea) či impozantní pampas obrovský (Cortaderia selloana) vytvářejí oblíbené dominanty v zahradě.

Živé ploty a zástěny

Z rostlin přesahujících výšku jednoho metru můžeme vytvořit i pěkný živý plot na okraji pozemku nebo jimi oddělit části zahrady sloužící k rozdílným účelům. Vhodně sesazené vytvoří místo k nerušenému odpočinku na lehátku, zakryjí nádobu na odpadky nebo zabrání nechtěným pohledům u bazénu či jezírka.

V těchto případech vybíráme pouze z vytrvalých druhů: třtina zahradní (Calamagrostis x acutiflora), stálezelená ostřice převislá (Carex pendula), ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis ,Nippon‘ či ,Kleine Silberspinne‘) nebo bujně se rozrůstající chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea ,Picta‘).

Skalky

Na skalky jsou nejvhodnější trsnatě rostoucí druhy malých rozměrů, pocházející ze suchých stepí. Mezi skalničkami působí možná trošku nezvykle, ale výsledný efekt stojí za to.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Až 3 m vysoké ozdobnice poslouží jako zajímavá clona proti nežádoucím pohledům.

Svou jednoduchostí vyzdvihují krásu miniaturních skalniček např. ostřice horská (Carex montana), polokulovitá kostřava ovčí (Festuca ovina), polštářovitá kostřava metlovitá (Festuca gautieri) či jemný kavyl vláskovitý (Stipa capillata).

Nádoby a květináče

Ani balkon, terasa či patio nemusejí být o okrasné trávy a traviny ochuzeny. Stačí vybrat takové druhy, jimž omezený prostor nádob nečiní žádný problém.

Můžeme tak pěstovat méně otužilé druhy, jakými jsou např. ostřice ošimenská (Carex oshimensis ,Evergold‘), rákosík japonský (Hakonechloa macra ,Aureola‘) či zářivě červená imperáta válcovitá (Imperata cylindrica ,Red Baron‘). Ty pak lze na zimu přemístit na vhodnější místo.

V nádobě můžeme také držet na uzdě některé silně se rozrůstající druhy, např. zblochan vodní (Glyceria maxima ,Variegata‘) a spartinu hřebenitou (Spartina pectinata).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nízké druhy nejsou náročné na místo. Hodí se proto do skalek, koryt i nejrůznějších nádob.

Břehy vodních ploch

Úzké listy trav a travin vytvářejí krásné zrcadlící se efekty na vodní hladině. V kombinaci s ní působí jednoduše a čistě. Při výběru rostlin do těchto partií bereme v úvahu míru zamokření, které snesou, a rychlost, jakou se šíří.

Břehy potůčků a jezírek oživí např. ostřice Grayova (Carex grayi), uniola širolistá (Chasmanthium latifolium) či spirálovitě kroucená sítina rozkladitá (Juncus effusus ,Spiralis‘). Velké plochy opanuje skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris) nebo rákos obecný (Phragmites australis).

Okrasné záhony

Trávy a traviny by měly být součástí každého okrasného záhonu. Barevným trvalkám vytvářejí perfektní pozadí a zmírňují příliš křiklavé kontrasty.

Nevšedním, efektním dojmem působí záhon tvořený pouze trávami a travinami. Ke skupinové výsadbě se hodí např. moskytka něžná (Bouteloua oligostachya), diamantová třtina (Calamagrostis brachytricha), proso prutnaté (Panicum virgatum) či dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám