Hlavní obsah

Odklidí sníh i vyluxuje zahradu

Novinky, Mountfield

Komerční článek - Sníh je krásný, ale co s ním, když ho máme na schodech či chodníku rovnou přede dveřmi, nebo na terase či garážovém nájezdu?

Článek

Ideální na jeho úklid jsou samozřejmě sněhové frézy, ale jsou místa a zákoutí, do kterých se s ní ani při nejlepší vůli nedostaneme. Naštěstí už existují výteční pomocníci v podobě elektrických nebo benzinových zahradních vysavačů, kteří zároveň slouží jako fukar. Primárně jsou určeny na úklid spadaného listí, což je na podzim - pokud se do ní člověk pustí s běžnými hráběmi - práce otravná a nevděčná. Ale čerstvý prachový sníh s nimi uklidíte stejně rychle a efektivně.

„Pokud uklízíte listí, tak je stačí vysavačem nafoukat na hromadu. Poté stroj přeměníte jednoduchým úkonem na vysavač a „vyluxujete“ listí do objemného vaku, který si nesete přes rameno,“ popisuje snadnou a rychlou práci Helena Doubková z Mountfieldu. Posbírané a rozdrcené listí pak můžete využít jako báječný materiál do kompostu.

Spousta lidí přišla i na to, že vysavač lze velmi dobře využívat i na úklid pilin i na vysávání jiných drobnějších nečistot. Samotný vak může mít objem až 53 litrů, ale ani při úklidu větší plochy se nemusíte obávat, že by byl příliš rychle plný.

Dnes už jsou podle Doubkové v prodeji moderní vysavače se speciálním rozmělňovacím zařízením, které redukuje objem vysávaného listí až o 90%. Zřejmě nejrozšířenějšími na našem jsou trhu zahradní vysavače Oleo- Mac a Toro. Například zahradní vysavač Toro Ultra na snímku má lopatky ventilátoru, který žene vzduch, nabírá a rozmělňuje listí, vyrobené nikoliv z tvrzeného plastu, ale dokonce z kovu. Výkon mají tyto stroje víc než dostatečný, o čemž svědčí dosahovaná rychlost vzduchu až 375 km/h nebo průtok až 12 kubíků vzduchu/min. To už je vítr, který snadno odfouká čerstvý prachový sníh i z větší plochy.

Reklama

Související články

Když napadne sníh...

…vezmete do ruky hrablo, nebo sáhnete po moderní technice? Pokud uvažujete o sněžné fréze, poradíme vám, podle čeho vybírat.

Poraďte si se sněhem

Také jste se těšili na bílou zimu? Co však se sněhem, který brání přístupu k domu, vjezdu do garáže či příjezdu na horskou chalupu? Vzít lopatu, nebo si tuto...

Traktor se na zahradě nezastaví

Tipnete si, který ze strojů je na zahradě nejužitečnější? Jak odborníci, tak i majitelé zahrad jsou v tomto případě překvapivě zajedno. Je to zahradní traktor,...

Výběr článků

Načítám