Hlavní obsah

Nastartujte trávník

Novinky, M. Čurda, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se vám zdá, že je ještě chladno, všechno zelené už roste naplno a potřebuje spoustu živin. Právě nyní, v dubnu, je ten správný čas také pro první hnojení trávníku.

Článek

Dubnové hnojení je nejen první, ale musí být i pořádné – žádné „pošolíchání“. Trávník potřebuje na jaře až čtvrtinu celoroční dávky živin. Zimou těžce zkoušené lístky mají nyní ty největší nároky, proto jim živiny dopřejte a trávník za dva, za tři týdny ani nepoznáte. A jaké hnojivo použít? Jednoznačně vyberte kombinovaná hnojiva, která jsou určená speciálně pro trávník. Přinesou nejlepší efekt a vám ušetří práci. Je pravda, že si startovací dávku můžete namíchat i sami, protože v tomto období je potřebný rychlý start a až potom je možné přihnojovat speciálními hnojivy s dlouhotrvajícím efektem. Pokud ale zvolíte profesionálně sestavené směsi, ušetříte svůj čas a navíc se můžete spolehnout, že trávník dostává opravdu to „nej“.

Ilustrační foto

FOTO: Flóra na zahradě

Jak a čím hnojit?

Největší efekt má hnojivá zálivka, protože se hnojivo dostane přímo ke kořenům. To je ale možné uskutečnit bez větší námahy jen na menších plochách. Na větších plochách je výhodnější rozhodit granulát. Velmi výhodné je i použití organických hnojiv, protože kromě minerálů obsahují také velmi důležitou skupinu složitých organických látek, které trávník na jaře vysloveně povzbudí.

Víte, že...
...roční spotřeba čistého dusíku by měla být asi 25 g na metr čtvereční?...trávník se zásadně nehnojí po dešti, když je tráva úplně mokrá?...nejlepší je hnojení před deštěm? Pokud nezaprší, trávník po hnojení vydatně zalijte....trávník má ze všech na zahradě pěstovaných rostlin největší spotřebu vody?

Reklama

Související články

Aby nás tráva nedusila

Komerční článek - Každý jen trochu zkušenější majitel zahrady či louky ví, že trávu je třeba pravidelně sekat. Jen tak bude mít jistotu, že pažit bude stále...

Poničený trávník zachráníte vertikutátorem

Letošní zima dala trávníkům pěkně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou zahrady, je teď spíš pro ostudu. Mnohde se na střídačku objevují fleky...

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu...

Výběr článků

Načítám