Hlavní obsah

Nápadité detaily pro originální zahradu

Právo, Adéa Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada je místem, které se neustále vyvíjí a proměňuje. A to nejen pokud jde o rostliny. Jsou maličkosti, které můžeme šikovně využít k příjemně stráveným chvilkám venku a esteticky zhodnotit obytný exteriér. Malé a praktické prvky uplatněné v zahradě nás nemusejí stát mnoho peněz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kmeny v podobě příručních stolků ozvláštnily zahradní lavičku.

Článek

Když se necháme vést vynalézavostí a fantazií, dokážeme vytvořit působivá zákoutí, která nadělají mnoho parády a do zahrady přitom vnesou hravost.

.: Romanticky působí oblouky z lískových prutů (můžeme použít i pruty vrbové). foto: Právo/Adéla Taitlová

Kouzlo dřeva

Efektně bude působit květník z dutého pařezu či kmene. Aby vydržel co nejdéle, vyložíme ho před osazením nepropustnou fólií. Části kmenů uplatníme také v podobě stolků, stejně tak jako pár šikovně poskládaných kamenů.

.: V obzvláště tmavém koutě zahrady poslouží i malé zrcadlo, které dokáže divy-vlevo. Zapuštěné nádoby v cestě vysypané kačírkem či štěrkem. V nádobách je vodní hyacint (Eichhornia crassipes)-vpravo. foto: Právo/Adéla Taitlová

Oblouky ze živých prutů

Pro popínavé rostliny nemusíme kupovat treláže či kovové konstrukce. Jednoduše si zhotovíme půvabné oblouky z lískových či vrbových prutů. Umístíme-li je mezi kmínky stromků, snadno podél nich vytvarujeme jejich větve.

.: Jednoduchý, avšak praktický kamenný stoleček-vlevo. Efektně působící květník z vydlabaného kmene-vpravo. foto: Právo/Adéla Taitlová

Vodní miniplošinky

V parných dnech mívá pouhý pohled na vodu blahodárný účinek. Není nutné si proto ihned pořizovat vodní nádrž či fontánu. Stačí, když do země zapustíme jakékoli nádoby z nepropustného materiálu, vysadíme do nich třeba vodní hyacinty a máme vystaráno.

Čarování se zrcadlem

Báječným trikem, jak prosvětlit tmavší zákoutí, je vhodně instalované zrcadlo, které záhonek navíc dokáže opticky prohloubit.

Rozhlédneme-li se pozorně po naší zahradě, možná zjistíme, kolik krásy a užitku lze spatřit třeba ve starém sudu, nefunkčním žebříku, zrezivělém řetězu či oprýskaném džbánku. Naší fantazii se přece žádné meze nekladou.

Reklama

Související články

Inspirujte se skalkou v podhůří

Měla to být původně jen metrová miniskalka, protože zbyly kameny od stavby domu. Tak alespoň před okny, aby bylo nějaké potěšení. Jenomže - člověk míní, život...

Rozkvetlá terasa

S příchodem teplejších dnů rozšíříme obytný prostor o terasu, dvorek či zahradu. Chybět by tu samozřejmě neměly květiny, které navodí tu správnou letní...

Výběr článků

Načítám