Hlavní obsah

Na živý plot s plotostřihem

Novinky, Jan Tůma a Petr Petříček, časopis Chatař a chalupář

Živému plotu dodá krásu a svěžest pravidelné stříhání. S ručními nůžkami vystačíme jen na pár metrů. Mozolů nás však ušetří elektrický nebo akumulátorový plotostřih.

Článek

Základním nástrojem plotostřihu je nožový list s trojúhelníkovými zuby, kmitajícími po vodicí liště s ochrannými palci po obou stranách. Mezera mezi palci omezuje tloušťku stříhaných větví a tím chrání plotostřih před přetížením a „zakousnutím“, přesah palců co do šířky chrání končetiny uživatele před kmitajícími ostrými zuby.

Ochrana prstů

Konec lišty bývá chráněn krytem, který má zabránit najetí na kůl nebo drátěný plot skrytý obvykle za živým plotem. Vůbec nejlepší ochranu prstům však poskytuje dvouruční držení. Nože běží jen tehdy, když současně stisknete spínače obou rukojetí. Před poraněním o pichlavé větve a trny jsou ruce navíc chráněny plastovým ochranným štítem na převodové skříni skrývající elektromotor. Dražší plotostřihy mají ještě rychlobrzdu, která v okamžiku uvolnění kteréhokoliv z obou spínačů zastaví nože ve zlomku sekundy.

Značkové plotostřihy jsou vůči rukojetím vyváženy tak, abychom s nimi mohli stříhat živý plot ve svislé, šikmé i vodorovné rovině, u nohou nebo nad hlavou, nebo i kreativně tvarovat okrasné keře v jakékoliv pozici. To bychom si ale měli vyzkoušet při vybírání v prodejně.

Jaký plotostřih vybrat?

Zásadní rozhodnutí musí padnout buď pro elektricky poháněný plotostřih, který při stejné šíři záběru je lehčí než akumulátorový, nebo se raději obejdete bez věčně překážejícího přípojného kabelu a zvolíte akumulátorový. Akumulátorový plotostřih je vždy o něco dražší, a musíme se s předstihem starat o nabíjení akumulátoru.

Oba typy bez rozdílu se dodávají s lištami dlouhými od 20 do 70 cm. Čím kratší lištu zvolíte, tím snadněji budete s nůžkami manipulovat, jenže pak s nimi vystačíte jen na úzké a nevysoké ploty. Pro rodinné zahrádky s živým plotem vysokým do 180 cm vyhovují nejlépe plotostřihy s lištou dlouhou 45 – 60 cm. Nejsou těžší než 3,5 kg, takže s nimi bez obav mohou pracovat jak ženy, tak senioři.

Vysoké a dřevnaté živé ploty je lepší ošetřovat plotostřihy s lištou až 70 cm dlouhou a s roztečí palců až 34 mm. Právě tak tlustou větev ještě plotostřih přestřihne. Naopak na sestřih mladších listnatých plotů nebo tvarování keřů vystačíme s lištou dlouhou jen 40 cm, které si poradí s větvemi do tlouštky 15 mm.

Pro stříhání zvlášť vysokých plotů, nebo zvlášť nízkých plotů se vyplatí tzv. teleskopický plotostřih. Jeho lišta se dá sklopit pod různým úhlem kolem kloubu na otočné a teleskopicky výsuvné tyči. I u nejvyšších plotů tak odpadne nebezpečné balancování na štaflích se strojem, jehož nože kmitají až třitisíckrát za minutu!

Elektrické plotostřihy

Nabízejí se s lištami v délkách 40 až 70 cm v cenové relaci od 3 do 5 tisíc Kč. Dražší typy mají kalené a diamantem broušené nože, palce jsou vyřezávány laserem tak, aby jemnými vroubky a zdrsněním znemožňovaly prokluz stříhané větve.

Odlišují se zejména designem krytu motorové skříně a tvarem i seřiditelností rukojetí. Zpod rukojeti je vyveden krátký, zástrčkou zakončený kabel jako u elektrických trávních sekaček. Přípojný kabel zakončený zásuvkou bývá proti lámání chráněn smyčkou pojištěnou pružnou sponkou. 

S kabelem na opasku

Se sloganem „Stříhejte keře a nikoliv kabel!“ jsou v nabídce i plotové nůžky s automatickým navijákem přípojného kabelu, který lze připnout na opasek. Uživatel tak má kabel napínaný mírným tahem pružiny pod stálou kontrolou a nemůže dojít k jeho přestřižení v zápalu práce. Tato novinka se dá využít i pro jiné elektrické pomocníky na zahradách. Dále jsou na trhu i plotostřihy vybevené bezpečným „nepřestřihnutelným“ přípojným kabelem.

Akumulátorové plotostřihy

Jsou o něco těžší než plotostřihy s kabelem, zato nás zbaví nejprotivnější práce, jakou je popotahování kabelu po zahradě a starosti o přestřihnutí. Nabíjí se nejlépe přes noc připojením na nabíječku a s plným nábojem obvykle vystačí nejméně na půlhodinové stříhání, tedy nejméně na deset metrů dlouhý plot standardní výšky.

Letošní generace akumulátorových plotostřihů přešla na pokročilé Li-Iontové akumulátory, které oproti předchozím NiCd nebo NiMH akumulátorům mají při stejné hmotnosti dvojnásobnou kapacitu. Díky tomu bylo možné i přes zvýšení „výdrže“ až na 50 minut nepřetržité práce snížit jejich hmotnost pod 2,5 kg. Tyto akumulátory netrpí samovybíjením ani tzv. paměťovým efektem, který v zájmu životnosti akumulátoru nedovoloval jeho nabíjení dříve, než došlo k úplnému vybití.

Samozřejmostí je dodávka elektronicky řízené síťové nabíječky, rychlonabití netrvá déle než 3 hodiny a v případě potřeby lze zkrátit i na půl hodiny! Ke stříhání malých a krátkých plotů na předzahrádkách lze s výhodou použít i levnější akumulátorové nůžky s výměnnou lištou. Namontováním na teleskopickou tyč s nimi bez štaflí dosáhneme až do výšky tří metrů. Výměnou nožů se změní v nůžky na trávu.

Reklama

Související články

I zahradník může být umělec

Také už jste při cestách do zahraničí obdivovali nádherně střižené živé ploty nebo vtipně vytvarované okrasné keře a rádi byste si něco podobného na zahradě...

S motorovou kosou posekáte i zastřihnete plot

Každý majitel domu nebo chalupy vám potvrdí, kolik prací je třeba na zahradě dělat. Potřebujete sekat běžný trávník, přerostlou vysokou trávu, vysekávat nálety...

Výběr článků

Načítám