Hlavní obsah

Na zahradním odpadu se dá vydělat

Novinky, Dana Novotná

Máte s nadcházejícím podzimem pocit, že vás zahradní odpad z vaší zahrady zavalí, protože nevíte kam s ním? Snadná pomoc. Rozdrťte ho a ještě na něm vydělejte.

Článek

Podzim se nezadržitelně blíží a s ním i úklid zahrady, ke kterému neodmyslitelně patří haldy ostříhaných větví a větviček nebo kůry. Zbavit se ho není snadné. Pokud ho plánujete spálit, tak pozor, to je totiž zakázané. A navíc je to škoda. Mnohem lepší je ho zpracovat v drtiči nebo štěpkovači, a tak na něm vydělat.

Drtič nebo štěpkovač

Při zpracování zahradního odpadu máte na výběr mezi drtičem a štěpkovačem, které mohou mít elektrický nebo benzinový motor. Jejich výhodou je, že mají jednoduchou obsluhu a starostí se zahradním odpadem vás zbaví jednou provždy.

„Zahradní drtiče systémem rotujících nožů zpracují větve o průměru až 8 cm na jemnou drť. Ta se hodí jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo jako základ kompostu,“ říká specialista na zahradní techniku Zdeněk Procházka.“

Štěpkovače naproti tomu pomalu běžnou frézou nasekají větve na drobné špalíky. „Ty je možné využít nejen jako posyp na pěšiny, mezi záhony nebo do skalky, ale především se velmi dobře hodí na topení například v krbových kamnech nebo kotli,“ doporučuje odborník na zahradní techniku.

Spalovací motor vede

Podle Procházky jsou praktičtější stroje s benzinovým pohonem. Oproti strojům elektrickým totiž mají výrazně vyšší výkon, a tak zvládnou náročnější a dlouhodobější práci. Další velkou výhodou je, že s nimi nejste limitováni přívodním kabelem. Pracovat tedy můžete, kdekoliv právě potřebujete.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám