Hlavní obsah

Mistři zahrad: Barevná proměna zahrady kvetoucí od jara do podzimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelka zahrady v Nehvizdech se ji dlouhá léta snažila tvořit sama. Na pozemek bylo navezeno velké množství kamenů různých velikostí, tvořících záhony, které se postupem času ale velmi zaplevelily. Zahradní architektka Dana Makrlíková a její tým z pořadu Televize Seznam Mistři zahrad se pokusila naplnit její představu o ucelené zahradě se zákoutím, dostatkem stínu a soukromí.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Zahradní architektka proměnila zahradu v pestré místo plné květů.

Článek

Zahrada v Nehvizdech, kterou Dana Makrlíková proměňovala v posledním díle Mistrů zahrad, už nějakou podobu měla, ovšem představy majitelky zdaleka nesplňovala.

Kromě velkého množství kamenů, které byly plné plevele, výsadba rostlin působila chaoticky, v okolí terasy a na dalších místech byl použit štěrk. Ačkoliv se majitelka snažila, zahrada nebyla podle jejích plánů a moc radosti jí nedělala. Jejím velkým přáním byl pozemek plný stromů, velkých květinových záhonů, cestiček a vyvýšených záhonů.

Původně chtěla Dana kameny ze zahrady odstranit, ale nikdo si je nechtěl odvézt. Proto ji napadlo kameny využít pro vytvoření zídky vedle nově vzniklého sezení.

Protože měla majitelka na zahradě i písek, tvůrčí tým Mistrů zahrad se rozhodl jím vysypat posezení pro ohniště, pod kterým je pak štěrkové lože, aby písek nezarůstal plevelem a vytvořit pevný podklad. Tím se ze zahrady podařilo dostat velké množství původního štěrku.

Mistři zahrad: Zelená oáza uprostřed města

Zahrada

Protože kameny měly různé velikosti, rozhodla se Dana neudělat zídku na sucho, ale za pomoci betonu, který zídku zpevní. Za zídkou pak vznikla terénní modelace, zvednutý záhon, na kterém byla rozšířena původní sadba šeříků a různé keře a trvalky, které porostou až k zídce.

Od zídky pak nově vede cestička z písku a nášlapů až k terase. Původně u ní byl nevzhledný záhon, který architektka nově rozšířila a osadila různě kvetoucími trvalkami a trávami.

Aby zahrada měla do budoucna zákoutí a překvapení, okolo sezení s novou zídkou vznikl velký záhon s dominantní sakurou opět osázený keři, trávami a trvalkami, který do budoucna sezení zastíní od pohledu z hlavní terasy. Zahrada tak získá na zajímavosti.

Foto: Archiv pořadu Mistři zahrad

Původní podoba zahrady

Všechny záhony jsou nyní větší, zaplňují je keře a trvalky, které majitelka chtěla, a které zajistí, že zahrada od jara do podzimu bude nádherně kvést.

Na zahradě nechybí šeříky, ale také hortenzie, komule, vajgélie, tavolníky nebo růže. U zahradního domečku vzniklo místo na vyvýšené záhony, které lemují nášlapy a záhony bylinek a ovocných keřů jako borůvek, malin nebo ostružin.

Soukromí zahrady střeží nově vysazené myrobalány, catalpy nebo krásná ruj vlasatá.

Nový pořad Mistři zahrad můžete sledovat každou sobotu na Televizi Seznam od 16:45. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám