Hlavní obsah

Listopadový úklid zahradě svědčí

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás, že s krátícími se dny už budete jen odpočívat doma a na zahrádce začnete pracovat třeba až v březnu? Tak na to zapomeňte. Aby si vaše zahrada měla čas odpočinout a na jaře byla opět v plné síle, je třeba ji na zimní oddych řádně připravit a pustit se do posledních podzimních prací.

Článek

V první řadě se je třeba postarat o trávník. I když to vypadá, že přestává růst, je zapotřebí ho v polovině listopadu nebo začátkem prosince ještě naposledy zkrátit na obvyklou výšku. Pryč z něj musí také všechno spadané listí a větvičky.

Není to jen proto, aby byl upravený. Všechno, co by na trávě leželo, by jí ubíralo světlo. Navíc by zakrytý porost mohl hnít a vznikly by nevzhledné fleky. „Velmi důležité je před zimou trávník ještě přihnojit hnojivem s vyšším obsahem draslíku,“ říká zahradnice Lenka Vodná.“ Podpoří to růst kořenů a zvýší hustotu drnu. Trávník tak bude v následném období podstatně odolnější proti chladu, plísním i chorobám a příští sezonu začne rašit dříve.“

Pokud napřesrok plánujete na zahradě zakládat nový trávník, můžete s přípravami začít již nyní. Vyhrazený prostor zryjte a zbavte plevele.

Hrábě nebo vysavač?

Na úklid listí se můžete vyzbrojit mnoha způsoby. „Asi nejrozšířenější jsou hrábě,“ radí zahradnice. „Zapomeňte při tom na obyčejné těžké železné hrábě. Dnes si můžete vybrat mezi celou řadou moderních ergonomicky tvarovaných a odlehčených typů. Ale málo platné, pokud přijde vítr, budete s ním o každý lístek pracně bojovat. Stále více lidí si proto raději pořizuje zahradní vysavač nejlépe kombinovaný s fukarem.“

S ním listí nejprve pohodlně nafoukáte na hromadu třeba někam do kouta, kde vám ho vítr neroznese do všech světových stran. Pak jen stačí změnit funkci nebo přehodit nástavec a rázem je ze stroje vysavač, který listí vysaje do objemného vaku. Vybrat si můžete mezi stroji s elektrickým nebo spalovacím motorem. „Výhodou elektrických vysavačů je tichý chod, ale při práci vás omezuje kabel. S benzinovým motorem pracujte tam, kde potřebujete,“ upozorňuje Vodná.

Listí sebere sekačka i traktor

Další možností jak se zbavit listí z trávníku nabízí rotační sekačka. Její nůž listí rozmělní a spolu s trávou sebere do koše. Vzniklá směs vám udělá dobrou službu na kompostu. Ke kompostování se dobře hodí především listí lip, třešní a jabloní, které se dobře rozkládá.

Na větší plochu už se vyplatí vzít zahradní traktor a připojit k němu čistič trávníků, tzv. sweeper. Z trávníku vymete všechny nečistoty a sebere je do objemného koše. Výhodou tohoto způsobu je, že soustava pružných metliček se dokáže přizpůsobit každému povrchu.

Odpad patří do kompostéru

Na kompostu ovšem nemusí skončit jen stará tráva nebo změlněné listí. Ke kompostování se hodí i další zahradní odpad, jako je například drť ze zahradního drtiče. Získáte tak kvalitní přírodní hnojivo, které udělá vaší zahradě dobře. Ideální je využít pro tento účel stavebnicové kompostéry, mezi kterými si podle velikosti zahrady může vybrat každý. Nezaberou příliš místa a díky dokonalému odvětrání zrání biomasy urychlí.

Reklama

Související články

Když začne zlátnout listí

Vzpomínáte si? V loňském roce se stromy a keře v zahradách na velké části území republiky prohnuly pod první vydatnou dávkou sněhu již v polovině října....

Vysavač nepatří jen do obýváku

Když se řekne vysavač, většina z nás si představí pravidelné luxování celého bytu. Ale stejně dobře se dá stroj, který dokáže doslova „slupnout“ vše, co na...

Jak si správně vybrat motorovou pilu

Komerční článek - Přípravy dřeva na zimu jsou v plném proudu. Není se tedy čemu divit, že roste poptávka po motorových pilách, a to především benzinových. Ale...

Výběr článků

Načítám