Hlavní obsah

Letničkové liány zkrášlí problémová místa

Právo, Jiří Antal

Letničkové liány jsou cenné hlavně na malých plochách, kam se mohutnější rostliny nevejdou. Slouží třeba jako vegetační kryt místo trávníku, zakrývají nevzhledná zákoutí, rozčlení prostor zahrady, vytvoří příjemný stín pod pergolou nebo jen tak porostou po opoře - plotu, tyčce, treláži nebo síti.

Foto: Jiří Antal, Právo

Povíjnice (Ipomoea)

Článek

Je to rozmanitá skupina tvořená zástupci z různých čeledí i zeměpisných šířek, které se liší svými nároky, způsobem pěstování, oporou a využitím. Právě letničkové liány zůstávají poněkud ve stínu oblíbených trvalek - plaménků, vistárií, loubinců a dalších dřevitých lián.

Svlačec

Zajímavými letničkami jsou svlačce. Svlačec (Convolvulus sabatinus) Blaue Mauritius má blankytně modrou barvu a pěstuje se nejčastěji v nádobách. Atraktivní, modrofialové květy, růžovonachové nebo bílé, ale vždy se žlutým středem, mají kultivary svlačce trojbarvého (Convolvulus tricolor). Naopak jejich příbuzný vytrvalý svlačec rolní dokáže být nepříjemným plevelem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Svlačec trojbarvý - Convolvulus tricolor

Svlačce dostaly své latinské jméno díky schopnosti pnout se (latinské convolvere znamená pnouti se).

Semena vyséváme na stanoviště koncem dubna. Květy se otvírají jen v dopoledních hodinách. Kvetou po celé léto.

Povíjnice

Velké, nálevkovité květy a tenké stonky mají povíjnice (Ipomaea). Na 400 druhů pochází ze Střední a Jižní Ameriky. K náročnějším druhům patří povíjnice břečťanovitá (I. hederacea). Častěji se pěstuje povíjnice nachová (I. purpurea) s velkými květy a stonky až 3 m dlouhými. Květy až 8 cm velké a stonky až 5 m dlouhé má I. violacea. Květy jsou ráno tmavě modré, před polednem červené a po poledni téměř růžové.

Vědecký název Ipomoea je složen z řeckých slov ípos (červ) a homoios (podobný). Tenká popínavá rostlina má připomínat červa.

Povíjnice nejsou náročné na půdu, ale vyžadují chráněné, slunečné stanoviště.

Foto: Jiří Antal, Právo

Povíjnice - zatím málo pěstovaný druh u nás Ipomoea coccinea.

Semena vyséváme přímo nebo si předpěstujeme sazenice. V současné době si můžeme vybrat z mnoha zajímavých odrůd. Odrůda Azur je raně kvetoucí s azurově modrými květy, dorůstá až 5 m. Chocolate je méně obvyklá odrůda s fialově hnědými květy. Flying Saucers má květy mimořádně velké a modrobíle pruhované. Moonflower má velké bílé květy, které se otevírají navečer a zavřou se až druhý den v poledne. Vínově červené květy má odrůda Scarlet O´Hara.

Zatím zřídka se pěstuje Ipomoea coccinea, která má laločnaté listy a zářivě šarlatově červené květy.

Vilec neboli kobea

Zajímavou, i když méně pěstovanou letničkovou liánou u nás je vilec neboli kobea (Cobaea scandens), pocházející z Mexika. Pojmenován byl na paměť španělského kněze a botanika Barnabáše Cobo.

Dáme-li této rostlině teplé a slunné stanoviště a dostatek živin, vytvoří za jednu sezonu až 8 m dlouhou lodyhu. V přenosné nádobě dosáhneme menších délek.

Foto: Jiří Antal, Právo

Vilec (Cobaea scandens) má zvonkovité květy, které vývojem mění barvu.

Má nápadné, zvonkovité květy, které jsou zprvu zelené, postupně se vybarvují bíle, modře nebo fialově. K opoře se přichycuje spirálovitými úponky.

Semena vyséváme již od února do skleníku nebo do nádoby na slunném okně.

Asarina je u nás novinkou

Novinkou mezi popínavými letničkami je asarina (Asarina, syn. Lophospermum, Scrophulariaceae), liána původem ze Střední Ameriky. Dorůstá až 3m výšky. Výhony mají měkké plstnaté olistění a trojúhelníkovité zubaté listy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Asarina - novinka mezi popínavými letničkami.

Krásně růžové květy jsou trubkovité, ke konci široce rozevřené, dlouhé až 7 cm. Kvetou po celou vegetační sezonu. Díky tvaru květu se jí někdy říká "popínavá Gloxinie".

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní technika usnadní péči o zahradu

Zahradní nářadí je pro každého zahrádkáře či chataře nezbytností. Údržba zahrady si žádá to nejlepší nářadí. K práci potřebujeme rozmanité vybavení – od...

Výběr článků

Načítám