Hlavní obsah

Kvalitní travní směs je základ

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na to, až se budete moci opět dívat do sytě zeleného svěžího trávníku na vaší zahradě? Pak jistě víte, že základem každé dokonalé travní plochy je kvalitní osivo. A sáhnout byste po něm měli nejen ve chvíli, kdy trávník zakládáte, ale i při jeho obnově či při dosívání holých míst po jarní vertikutaci.

Foto: Mountfield, .

Rychlá klíčivost, sytější barva, vysoká regenerační schopnost a větší odolnost vůči chorobám a plísním. To zajistí kvalitní osiva.

Článek

„Při výběru osiva se vyplatí vsadit na kvalitní travní odrůdy s minimem nečistot a vysokou klíčivostí. Důležité je také to, aby travní směs rostla více do šířky než do výšky, a měla vyšší hustotu drnu. Při sečení takového trávníku vzniká až o 40 % méně odpadu. Hustý kořenový systém je navíc mnohem více odolný proti uchycení plevele a mechu,“ vysvětluje přednosti kvalitních travních semen specialista Jan Elšík.

A jaký typ osiva je pro vaši zahradu nejvhodnější? Především záleží na tom, kde je trávník umístěn a také k jakým účelů je využíván. Travní směsi se rozdělují na 3 základní typy.

Travní osiva pro okrasné trávníky jsou vhodná pro každodenně používané trávníky u rodinných domů i pro okrasné parkové plochy. Velmi kvalitní a odolný trávník dobře snese zátěž i sušší období. Není náročný na údržbu a uchytí se ve všech typech zahradní půdy.

Travní osiva pro zatěžované trávníky jsou vhodná nejen pro zatěžované trávníky u rodinných domů, ale také pro sportovní plochy nebo stadiony. Mají vynikající regenerační schopnosti a odolají vysoké zátěži. Další předností těchto směsí je, že rychle klíčí a už po 8 týdnech je díky nim trávník hustý, sytě zelený a zatížitelný. Jsou vhodné také pro velmi časné či pozdní výsevy.

Travní osiva do náročných podmínek jsou osiva používaná především pro trávníky umístěné ve stínu budov či stromů, kde je pro růst jiných typů osiv nedostatek slunečních paprsků. Směsi obsahují prvotřídní odrůdy lipnice, která nejlépe snáší stín. Z osiv vzniká mimořádně hustý drn, který vytlačuje mech a plevele a je také velmi dobře zatížitelný.

Osivo je základ. Důležité je ovšem o vyrostlý trávník také správně pečovat. Musí se pravidelně sekat i zavlažovat, dopřát mu minimálně dvakrát do roka vertikutaci a pravidelně do něj přidávat také živiny v podobě trávníkového hnojiva.

Reklama

Související články

Připravte se na jarní prořez stromů

Příroda je v zimním spánku a zahrady i ovocné sady zejí prázdnotou. Právě únor a březen jsou však nejvhodnějšími měsíci pro jarní řez ovocných stromů, kterému...

Výběr článků

Načítám