Hlavní obsah

Kupujete sekačku? 6 rad, podle čeho ji vybírat...

Novinky, L. Valničková, časopis Flóra na zahradě

Trh je doslova zaplaven různými druhy sekaček od známých i méně známých výrobců. Pomůžeme vám zorientovat se v jejich bohaté nabídce a vybrat si tu pravou.

Článek

Možná si řekneme, že není o čem přemýšlet. Sekačka je sekačka. Po deštivých jarních měsících však trávník roste velmi rychle a jen s kvalitní sekačkou ho budete mít pod kontrolou během celého vegetačního období. Správný výběr vám ušetří čas, spoustu námahy i peníze. Obchodníci jich nabízejí spoustu, od klasických motorových přes elektrické až po sekačky „vznášedla“ či solární automaty. Podle velikosti trávníku a požadavků na péči si můžete vybrat variantu se sběrným košem, vyhazováním posečené trávy na plochu nebo s nastýlacím systémem. Na co všechno tedy brát ohled při výběru sekačky? Tady je šest rad, jak si vybrat tu správnou.

Velikost plochy

To je první kritérium, které byste měli vzít při výběru sekačky v úvahu. Na malé a rovné plochy s rozlohou do 800 m2 postačí elektrická sekačka s nižším výkonem. Převážná část těchto zařízení je vybavená malým sběrným košem, který je třeba častěji vynášet. Tuto nevýhodu však kompenzuje jednoduchá manipulace a lehká konstrukce.

Na větší plochy si pořiďte sekačku s větším výkonem. Při rozlehlejším trávníku – nad 1 300 m2 – vás začne omezovat délka kabelu i výkon zařízení, proto se musíte poohlédnout po motorové sekačce. U extrémně velkých ploch uvažujte o koupi „rideru“ nebo traktorové sekačky.

Členitost zahrady

Také členitost pozemku je důležitým kritériem při výběru sekačky. Máte-li zahradu plnou nerovností a klikatých překážek, třeba záhonů, zvolte si ze široké nabídky motorových sekaček. Neomezuje vás přívod elektrické energie a předejdete i problémům s elektrickým kabelem, který se může snadno zamotat a z pohodlného sekání se tak stane stresující činnost. Při větší ploše a pravidelném tvaru však můžete používat i elektrickou sekačku.

Sklon terénu

Co s posekanou trávou

Kromě robustních sekaček s bočním vyhazováním trávy a na sekání vysokých travních porostů v sadech je převážná většina sekaček vybavená sběrným košem.     

Chcete-li trávník obohatit o důležité látky, vyberte si sekačku s recyklérem. Předejdete tím častému hnojení a vrátíte živiny do půdy. Sekačky s recyklérem jsou většinou motorové a mají dvojité ostří, díky tomu trávu nejen odříznou, ale posekají ji na malé kousky, které padají zpět do trávníku, kde se rozloží a slouží jako hnojivo.

Záruka kvality – značka

Hodně výrobců dává na svůj výrobek několik let. Protože je sekačka dlouhodobou investicí a není záležitostí jedné sezony, dejte přednost takové značce a prodejci, který vám zajistí také odborný servis a dodávku náhradních dílů. I v prodejnách, kde se rozhodnete sekačku kupovat, by měli být odborníci, kteří vám poradí, jaký typ stroje je pro vás nejvhodnější.

Kde ji skladovat

Pokud jste už zvážili všechny předcházející požadavky, dalším kriteriem je velikost sekačky a její skladnost. Už i na to v současnosti výrobci myslí, takže také vy berte toho hledisko v úvahu, protože sekačka bude velkou část roku nečinná a bude jen zabírat místo v garáži nebo ve sklepě.

Reklama

Související články

Aby nás tráva nedusila

Komerční článek - Každý jen trochu zkušenější majitel zahrady či louky ví, že trávu je třeba pravidelně sekat. Jen tak bude mít jistotu, že pažit bude stále...

Sekačky nové generace

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané...

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Výběr článků

Načítám