Hlavní obsah

Krotitelé pralesů

Novinky, Jan Vidlák

Víte, že křovinořez vymysleli Američané, aby si za 2. světové války ulehčili probíjení neprostupnou džunglí na tichomořských ostrovech?

Foto: Archiv, .

Článek

Křovinořezy se natolik osvědčily, že v následujících desetiletích pronikly do všech koutů světa a dnes je berou pravidelně do ruky i čeští farmáři a zahrádkáři. Ale vývoj se nezastavil. Na likvidaci divokých porostů přibyly další, ještě efektivnější a výkonnější stroje - mulčovače a cepovače.

Hodí se všude tam, kde potřebujeme několikrát do roka nekompromisně a rychle zlikvidovat vysokou trávu nebo divoké náletové porosty. Jaký je mezi oběma stroji rozdíl?

Podívejme se nejdříve na mulčovače, které jsou doporučovány na sečení přerostlé trávy.

Foto: Mountfield, .

K likvidaci vysoké trávy na menších a středních pozemcích je vhodný mulčovač s horizontálně uloženým nožem.

„Jejich specialitkou je to, že jsou vybaveny masivním horizontálně uloženým rotačním nožem. Nůž má speciální tvar, díky němuž si dokáže stvoly trávy "přidržet" ve vzpřímené poloze, a pak je rozsekat na malé částečky. Jemná drť zůstává na strništi, kde se časem rozpadne a promění na přírodní hnojivo,“ vysvětluje odborník na tuto techniku Petr Zahrádka.

Naproti tomu cepové mulčovače mají zcela odlišný systém zpracování porostu.

Jednou z nejdůležitějších částí cepovače je kvalitní a výkonný motor. Stroj na videu má pod kapotou 8-koňovou Hondu OHV. Autor: Bertolini

„Ve spodní části totiž mají podélně uložený a řemenem hnaný válec, po jehož obvodu je rozmístěno několik desítek speciálních a velmi odolných cepovacích nožů,“ říká Zahrádka.

Foto: Mountfield, .

Cepovací nože jsou k divokému porostu naprosto nesmlouvavé.

Díky těmto nožům dokážou cepové mulčovače nesmlouvavě zpracovat téměř jakýkoliv divoký porost, a to i ve velmi těžkém terénu. Například na okrajích lesa, podél břehů vodních toků a nádrží, nebo i za plotem na samotě stojící chalupy. Skoro bez nadsázky bychom se s nimi nemuseli bát ani do pralesa…

Mulčovače a cepovače ocení zejména ti vlastníci pozemků, kteří sice potřebují plochu důkladně vyčistit, ale nechtějí se zatěžovat následným odvozem travního odpadu. Vedle klasických chalupářů to mohou být například farmáři, ovocnáři, vinohradníci a samozřejmě také obecní úřady nebo společnosti, které mají kolem svých objektů větší zelené plochy.

Reklama

Související články

Když se řekne drtič a štěpkovač

Demolovat, přemáhat (nepřítele) nebo ničit – i taková jsou synonyma pro slovo „drtit“. A takhle nekompromisně si se zahradním odpadem umí rázně poradit...

Jak přežít zimu? Vyhřívejte se v infrasauně

Zimní období není příliš oblíbené. A proto mnozí z nás vyhledáváme způsoby, jak si během mrazivých měsíců prohřát tělo. Jedna z možností je zajít si do sauny.

Výběr článků

Načítám