Hlavní obsah

Kosatce v zahradě jsou sázkou na jistotu, nabízejí barevnou všehochuť

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu o sobě s velkou pompou dávají vědět zahradní kosatce, jejichž okázale stavěné a barevné květy na silných stoncích vzbuzovaly obdiv už v období antiky. Může je pěstovat opravdu každý.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S něžným doprovodem. Kosatce bradaté jsou vůdčí trvalky a subtilní orlíčky je v tom vesele podporují.

Článek

Kosatců existuje bezmála 300 druhů, ale jenom těm bradatým (Iris x barbata), kterým se říká také vousaté či kartáčkaté, chcete-li, se podařilo prorazit do záhonů ve velkém jak v našich, tak i světových zahradách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na očích. Kosatcům klidně vyhraďte místo zkraje záhonu. Některé odrůdy navíc zdobí panašované listy, jiné dokonce kvetou opakovaně.

Šlechtitelské šílenství přineslo desetitisíce kultivarů s výškou od 15 cm do 1,2 m. A těch barev! Člověku z nich až přecházejí oči.

Barevná všehochuť

I kdyby kosatce zmizely z povrchu zemského, navždy nám jejich krásu budou připomínat obrazy Vincenta van Gogha. Jako předlohu je s oblibou používal francouzský malíř Claude Monet, v jehož zahradě v Giverny kvetou dodnes.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy jako klenoty. Jejich krásu zvěčnilo už mnoho malířů, naživo jsou však ještě impozantnější.

Nejen tam, ale všude, kde se sejde víc odrůd pohromadě, to vypadá, jako by se roztrhl pytel s duhovými skleněnkami. Bílou, žlutou a fialovou barvu doplňují stovky překrásných odstínů od vanilkového, lososově růžového přes mandarinkově oranžový, malinový, pudrově až inkoustově modrý po tajuplně purpurový.

Výjimkou nejsou ani květy kaštanově hnědé či na první pohled černé jako saze. Ostatně kvůli širokému spektru barev nesou kosatce jméno bohyně Iris, která podle řeckého bájesloví ztělesňuje zářivou duhu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na pozadí keře. Pestré odrůdy není snadné kombinovat s ostatními květinami. Zde proto přišel vhod dřišťál (Berberis thunbergii) Atropurpurea.

Květy kosatců bradatých mají šest okvětních plátků. Tři vnější jsou větší, sklopené dolů a nesou typický pásek chloupků (kartáčky) ve stejné nebo kontrastní barvě, kdežto trojice vnitřních plátků se tyčí přímo vzhůru a tvoří tzv. dóm – ten často bývá odlišně zbarvený.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obrubní záhon. Směs kosatců, máků a šant zpříjemňuje každý krok po zahradním chodníčku.

Hospodáři s vodou

Bezdeštná období, která nechávají studny a nádrže stále častěji bez vody, už vás možná také přiměla zamyslet se nad změnami ve výsadbě. Čím nejlépe nahradit žíznivé kvetoucí trvalky, aby zahrada nepřipomínala vyprahlou poušť? No přece kosatci bradatými! Ty si s delšími přísušky hravě poradí, chodit k nim s konví v ruce prakticky nemusíte.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čím víc, tím líp. Rostliny sázejte v trojúhelníkovitých skupinách nejméně po třech. Zdálky pak budou připomínat hejno exotických motýlů.

Tajemství spočívá v masitých oddencích (rhizomech), které se vodorovně rozrůstají v zemi a při velkém suchu excelentně zadržují vodu. Této vlastnosti využívají kosmetické firmy, které výtažkem z kosatcových oddenků – překvapivě vonícím po fialkách – obohacují přípravky hydratující pleť.

Pozor, nezahrabávat!

Nejlépe prospívají oddenky sázené od července do září, protože na podzim jim nejrychleji přirůstají kořeny. Zároveň mají dostatek času zakotvit před zimou pevně v zemi. Dobře prokořeněné sazenice z květináče lze sázet i na jaře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Masité oddenky. Fungují jako excelentní zásobárny vody, ani delší sucho jim neuškodí. Mladé rostliny se silnými kořeny se snadno uchytí.

Chcete-li se chlubit zdravými, bohatě kvetoucími trsy, vyberte pro ně vzdušné místo s volně propustnou, neutrální až alkalickou zeminou, kam aspoň půlku dne svítí sluníčko.

Nejčastější pěstební chybou je hluboká výsadba. Hřbety oddenků by ideálně měly vyčnívat nad povrchem půdy. Milují sluneční lázeň, proto záhony s kosatci nemulčujte.

Dodržujte rozestupy 40 a u vysokých typů až 70 cm, jinak se trsy předčasně zahustí, poleví v kvetení a budete je muset zmlazovat po dvou třech letech místo obvyklých čtyř až pěti.

Pro přesazování volte druhou půlku léta. Trs s oddenky vyzvedněte, odstraňte nejstarší části a do čerstvé zeminy vraťte mladé rhizomy s množstvím silných kořenů. Nezapomeňte zkrátit listy asi na výšku dlaně. Právě to je důvod, proč se kosatce bradaté nepřesazují na jaře, listy jsou totiž důležité pro výživu oddenků.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

To nejlepší. Lehká zem, dostatek živin a hlavně slunce zajistí kosatcům bradatým spokojený život bez útrap s houbovými chorobami.

Rostliny po výsadbě důkladně zalejte a je-li to nutné, doplňte v místě nad kořeny (nikoli oddenky) zeminu.

V dubnu kosatcům přilepšete hnojivem chudým na dusík a bohatým na fosfor a draslík. Nikdy na oddenky nevrstvěte čerstvý hnůj, uhnily by!

Na tisíc způsobů

Zdají se vám kosatce staromódní? Když si pořídíte odrůdy v moderní barevné kombinaci – třeba bílo modré nebo limetkově měděné a šoupnete je mezi trsy vláčných trav, změníte názor.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odstupňovaná kompozice. V rámu z kontryhele kvetou purpurové růže, nad nimi se zvedají bledě modré kosatce a nejvyšší patro tvoří kulovité česneky.

Velké, trochu těžkopádně působící květy jsou nepřekonatelné v zahradách upravených na babiččin způsob, kde společně s orlíčky (Aquilegia), mavuní (Centranthus ruber), mákem, pivoňkou a denivkami (Hemerocallis) vykouzlí karnevalovou atmosféru trvající několik týdnů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kosatce se vyznamenají i u strohé městské architektury. Zvlášť v silném kontrastu mezi květy v barvě dne a noci, ve spojení s výraznými keři jako jsou vínové dřišťály (Berberis) či růže, nebo pokud jde o jednobarevné odrůdy v bledých tónech, doplněné kulovitými česneky, šantou (Nepeta) či kontryhelem (Alchemilla mollis). Tvary a barvy kosatců senzačně vynikají v rabátku před zelenou stěnou z hladce stříhaného živého plotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám