Hlavní obsah

Klasické i netradiční kamenné prvky oživí každou zahradu

Právo, Karolina Černá

Ve svých jedinečných barvách, tvarech a velikostech nabízí přírodní kámen pozemku kolem domu široké možnosti využití, praktické a zároveň zdobné. Využijte toho, vnesete tak do své zahrady punc jedinečnosti.

Foto: Diton (2x)

Vymývaný beton s drtí z ušlechtilých barevných kameniv poslouží jako odolná dlažba, ale také jako materiál pro květináče.

Článek

Kámen poslouží jako materiál pro nášlapy chránící trávník, vkusně lemuje záhony a v podobě drtě či dlažby tvoří chodníčky, příjezdové cesty.

Foto: Flera

Přírodní nášlapy pocházejí z blízké lokality, prorůstající zeleň mezi nimi nemusí být vnímána jako otravný plevel.

Místo klasického plotu můžeme mít kamennou zídku nebo stěnu z gabionu čili sestavu z drátokamenných, drátoštěrkových košů.

Kamenná kůra z přírodní ruly výhodně nahradí dřevěný mulč. Je mrazuvzdorná, stabilní proti slunečnímu záření, nehnije, neslehne a vítr ji nerozfouká. Chrání povrch půdy před nadměrným vypařováním vody a zaplevelením. Lze ji klást na záhonky, chodníky, kolem stromů.

Foto: Flera

V zídce z lokálních kamenů je zabudováno kamenné umyvadlo. Vodní kohout je funkční.

Nezanedbatelná je estetická funkce kamene. Sochy, opracované i surové solitéry, okrasné fontány, lavice, květináče - to vše povyšuje zahradu na zemité, a přitom hravé útočiště.

Foto: Kameny CZ

Volavka vytesaná z vápence je vhodným doplňkem zahrady s rozsáhlejší vodní plochou. Socha se hodí i do interiéru. Rozměry 90 x 30 x 50 cm.

Jak se kupuje kámen

Chceme-li mít na zahradě kamenné prvky, pak se již během výstavby domu a při plánování úprav jeho okolí rozhodneme, jaké množství, využití a druh kamene zvolíme. Jde o pevný stabilní prvek, proto by měl na místě působit, jako že tam stojí od nepaměti.

Vybereme druh, který se nachází v dané lokalitě. Zahradu tak přirozeně sladíme s charakterem blízkého regionu. Samozřejmě svým vzhledem mohou vyhovovat také vhodně zvolené kameny z exotických míst. V takovém případě ale zaplatíme i několikanásobně vyšší cenu proti běžnému českému kameni. Například tuzemské pískovcové šlapáky pořídíme od 199 Kč, 25 kg dekoračních oblázků seženeme za 300 Kč.

Foto: Garden stone

Okrasné valouny se využívají zejména při výstavbě skalek, k tvorbě záhonů, zásypu zpevněných ploch, ke zkrášlení okolí domu. Žluté jsou z pískovce, narůžovělé z vápence.

Údržba a instalace

Kámen nevyžaduje péči jen zdánlivě. Určitě nechceme, aby zelenal vlivem mikroorganismů, zarůstal mechem, měnil barvu na slunci, nepřiměřeně absorboval vlhkost nebo se obarvil vlivem jiných materiálů.

Informujeme se proto o vlastnostech kupovaného materiálu, případně možnostech údržby speciálními čistidly a impregnacemi určenými pro konkrétní druh.

Foto: Kameny CZ

Žulové koule mají povrch ošetřený tzv. pemrlováním. Jde o úpravu údery pemrlice, kladiva s pracovní čtvercovou plochou s kovovými jehlany. Sluší jim uskupení v různých velikostech a blízkost pohyblivých travin.

Instalaci těžkého monolitu (s průměrem přes 80 cm), kamenné stěny nebo velkého množství různých kamenů pro vytvoření umělého valu konzultujeme se zahradním architektem. V některých případech je nutné při převozu využít jeřáb a nakladač.

Kámen větších rozměrů musí být technicky dobře usazen, aby se nepřevrátil. Na to by měl dohlížet odborník podobně jako na postupy pokládky dlažby, chodníku, zídky.

Foto: Kameny CZ

Luxusní onyxový set nahradí venkovní nábytek. Rozměry stolu 100 x 100 cm, výška stoliček 45 cm a jejich průměr 35 cm. Onyxový set obsahuje jeden stůl a čtyři stoličky.

Strnulost versus pohyb

Prvky z přírodního kamene obklopíme pohybem, jinak by působily chladně a příliš strnule. Sochy, solitéry, koule, hranoly umístíme na trávník, protože působí měkce.

V blízkosti mohou být rostliny s barevnými květy nebo pohyblivé rákosy a vysoké trávy. Gabionové stěny necháme částečně či úplně zarůst popínavou zelení. Kameni sluší vodní prostředí, ideálně přírodní jezírko, tekoucí voda z fontánky, vodopádu, ze strouhy.

Foto: Diton

Quick Wall Stone představuje věrnou napodobeninu přírodního lámaného kamene. Nepravidelné hrany betonového kamene dodávají plotu věrohodný vzhled, který zapadá do exteriéru.

Dojmu pohybu docílíme i hrou s optickými klamy - v drti a dalších uskupeních použijeme kameny různých velikostí a barev, v dlažbě vsadíme na různě veliké obdélníky nebo čtverce, které se lehce odlišují intenzitou jednoho odstínu.

Nášlapy ani cestičky z dlažby, kostek, drtě nevedeme v přísné přímce, přirozeněji působí, když se klikatí jako tekoucí potůček. To platí také pro obruby záhonů nebo naznačených hranic mezi jednotlivými částmi pozemku.

Foto: Rako

Keramická dlažba Pebbles je vyráběná technologií digitálního tisku. Díky ní lze imitaci kamenů tisknout na silně reliéfní povrch.

Pozor! Nepokládáme vedle sebe různorodé materiály s rozdílnými vlastnostmi: drsné povrchy s hladkými, vlhkovzdorné se savými. I kameny na skalce, v drti na záhonech, v drátěných koších (gabiony) by měly tímto způsobem vzájemně ladit.

Populární druhy

Andezit

Neabsorbuje vlhkost, odolává mrazu. Obvykle se ručně štípá na plotny nepravidelných tvarů a průměrů. Nabízí barevnou škálu, šedou, zelenou, žlutou, červenou až k hnědé a černé. Používá se k dláždění chodníků, na suché zídky, obklady.

Břidlice

Nenasákavá, pevná a relativně lehká, takže z ní lze tvořit široké bloky vhodné na schodiště, chodníky. Zahradu mohou zdobit i dominantní břidlicové sloupy. 

Čedič

Těžko se opracovává, může posloužit jako dlažba, častěji se z něho vyrábějí fontány a lavičky, krásný je ryzí čedič v podobě sloupů.

Mramor

Horninu původně bílou občas zbarvují obsažené nerosty či organické látky obvyklé v místě výskytu. Dobře se řeže i leští, nádherné jsou neopracované i opracované leštěné kusy, sochy, fontány a sloupy. 

Pískovec

Je známý svou žlutavou barvou. Oproti jiným horninám zvětrává, vynikne na nášlapech, v sochách, slouží pro tvorbu zahradních umyvadel. 

Pouštní růže

Růžicovité srostlice hrubších neprůhledných čočkovitých krystalů sádrovce vznikají v pouštních píscích v Tunisku a Alžírsku vysrážením z kapilární vody. Mohou být bílé, růžové a žluté. Jsou ozdobou samy o sobě.

Travertin

Složením odpovídá vápenci, je ale pórovitý. Používá se jako obkladový a dlažební kámen. 

Vápenec

Známé jsou zrnité, krápníkovité, stébelnaté a vláknité shluky krystalů. Může být i celistvý, bezbarvý, bílý, žlutavý, červený, šedý, hnědý až černý. Vytvářejí se z něho sochy, lavičky, fontány i dekorativní koule.

 Žula

Výrazně zrnitá hornina zaujme odstíny šedé, často s modravým či s jantarovým a červeným nádechem. Hodí se na stálobarevné sochy či lavičky, které nepoškodí mráz ani déšť. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám