Hlavní obsah

Když napadne sníh...

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

…vezmete do ruky hrablo, nebo sáhnete po moderní technice? Pokud uvažujete o sněžné fréze, poradíme vám, podle čeho vybírat.

Článek

Sněhové frézy dokážou proměnit časově a fyzicky náročné odklízení sněhu v rychlou, snadnou a docela zábavnou práci. Jsou neocenitelnými pomocníky nejen v horských a podhorských oblastech – v poslední době se „stěhují“ i do nižších nadmořských výšek. I když nemusíte uklízet sníh na chodníku před domem, frézu jistě oceníte při úklidu dvora, prostoru před garáží nebo příjezdové cesty.

Sněžné frézy dělíme na elektrické a benzinové

Elektrické jsou určené pro odklízení nízké vrstvy čerstvě napadaného sněhu v blízkém okolí domu. Jsou lehké, snadno se startují a ovládají, nejsou hlučné. Nevýhodou může být elektrický kabel, na který je třeba při práci dávat pozor.

Benzinové sněhové frézy mají výkonné spalovací motory a sníh jsou schopné odházet až do vzdálenosti 15 m. Podle systému odklízení sněhu je dělíme na jednostupňové a dvojstupňové.

Jednostupňové jsou velmi snadno ovladatelné a výborně se hodí k odklízení čerstvého neumrzlého sněhu z chodníků a malých až středně velkých ploch s pevným povrchem, například se zámkovou dlažbou.

Rotující lopatky z tvrzené pryže, takzvaný šnek, nabírají sníh z odklízeného povrchu a speciálním komínem ho odhazují tam, kam potřebujete. Lopatky se přizpůsobují tvaru odklízené plochy, a sníh tak dokonale vymetou z každé skuliny.

Dvoustupňové frézy jsou určeny pro úklid velkých ploch, ztvrdlého udusaného sněhu a vyšší sněhové pokrývky. Pracují trochu jiným způsobem než jednostupňové.

Otáčející se ocelový šnek s pilovými zuby prořezává odklízenou vrstvou sněhu. Mezi pevnými ocelovými listy rozdrtí velké sněhové kusy na menší a dopraví je do prostoru, kde je umístěn vysokootáčkový ventilátor. Speciálně tvarované lopatky tohoto ventilátoru rozdrcený sníh naberou od šneku a skrz otočný komín jej odhodí. Směr a vzdálenost odhozu lze nastavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám