Hlavní obsah

Kdo si hraje, nezlobí

Novinky, Vanda Jesenská, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada s herními prvky je pro rodiče i jejich ratolesti jako výhra v loterii. Tuší to stále více obyvatel rodinných domků, a tak si pořizují soukromá hřiště. Děti se tak bezpečně zabaví a vyskáčou na domácí půdě.

Článek

„Hřiště na zahradě není dnes žádnou výjimkou,“ říká Nataša Ko­houtová ze společnosti Ko­hout centrum, která se zabývá prodejem soukromých dětských hřišť. Ať už se jedná o statické či dynamické prvky, měly by být pro děti především bezpečné. „Jakou houpačku nebo klouzačku si postavíte na vlastní zahradě, je čistě vaše věc. Komu ale záleží na zdraví svých dětí, a nakonec i jejich kamarádů, měl by se přesvědčit, jestli výrobek splňuje základní normu ČSN EN 1176 pro herní prvky, kterou vydává například Brněnský certifikační institut,“ vysvětluje Matouš Ku­báček z firmy Tomovy parky. Důležitá je samozřejmě i montáž a ukotvení zejména větších herních sestav, které by dětem při převrácení mohly přivodit úraz.

Pro nejmenší

Malým dětem do pěti až šesti let stačí na zahradě pískoviště, malá skluzavka a houpačka, se kterými mají o zábavu postaráno. Herní prvky umístěte na otevřené, ideálně travnaté prostranství viditelné z domu, aby­ste mohli potomka pohodlně kontrolovat. Pís­ko­viště je z hlediska stínu praktické pod stromem, stejně tak na zavěšení houpačky mů­žete využít silnou větev vzrostlého stromu, pod kterým je děcko chráněno před ostrým letním sluncem.

Pískoviště se prodávají plastová i dřevěná. Důležitý je ne­pro­pustný materiál pod vrstvou písku, který zabraňuje prorůstání trávy a také kryt pískoviště, po­skytující ochranu před návštěvou koček a ná­kazou nebezpečnou toxoplasmózou. Klou­začku pro nejmenší vybírejte nízkou, stejně tak houpačku zavěste jen do malé výš­ky nad zem, aby se dítě při pádu nezranilo.

Pro školáky

Větší děti od šesti do třinácti let uvítají složitější herní sestavy, které kromě klouzačky a houpačky obsahují ještě lezeckou stěnu, provazový žebřík nebo různé druhy prolézaček. Sestavy vám výrobci navrhnou podle konkrétních požadavků na zakázku. Každopádně platí, že všechny rozměrnější sestavy musí být důkladně ukotveny v zemi a mnohdy se vyplatí pozvat si na instalaci odbornou firmu.

Jen pro příklad: sestavení dřevěné kládové kostry pro dvě houpačky, kterou běžně dostanete v hobby marketech, zvládne rychle spíše zručný kutil. Pak se nevyhne kopání čtyř asi 40 cm hlubokých základů pro zapuštění konstrukce, v ideálním případě ještě následuje zalití betonem.

Bezpečný podklad

Pro podklad herních sestav je dobré využít stromovou kůru, recyklovanou pryž nebo litou gumu, které změkčí dětské doskoky nebo případné pády. Tyto povrchy také tlumí hluk a za mokra mají protiskluzový účinek. Pro dětská hřiště je ideální například litá guma. Může být po­ložena v různých velikostech, tvarech i ba­revnosti. Spodní část tvoří recyklované gu­­mové granuláty, vrchní umělý kaučuk. Povrch se míchá a pokládá na místě, je mo­nolitický a není možné jej rozebrat ani od­nést. Také je vodopropustný, takže se na něm netvoří po dešti louže.

Trampolíny

Hitem posledních let se staly trampolíny, na kterých se může „vyřádit“ celá rodina i kamarádi vašich dětí. Trampolíny se prodávají v různých velikostech. Pro děti do šesti let se doporučuje dokoupit ochrannou síť umístěnou po obvodu skákací plochy. Počítat musíte s hlasitými projevy nadšení, které mohou rušit tomuto sportu méně nakloněné sousedy. Ke trampolíně se dá přikoupit také stan, který se připevňuje nad skákací plochu, na níž se pak celkem pohodlně spí nebo jen leží. Před deštěm není třeba tuto atrakci nijak zvlášť chránit, voda proteče na zem, trampolína brzy uschne a může se zase začít skákat.

Podle fantazie

Na zahradu můžete dětem pořídit i další zábavu – například hrací domečky, které zaujmou s neochvějnou jistotou a navíc vyhlížejí jako příjemná dekorace. Děti mi­lují i malé hrací stany, houpací sítě nebo napevno instalovanou plochu skákacího panáka. Pro malé sportovce jsou ideální fotbalové branky, basketbalový koš nebo pingpongový stůl.

Voda v zahradě

Jestliže máte na zahradě bazén nebo koupací jezírko, je to sice pro děti báječná zábava, ale pro vás starost navíc. Pokud je totiž vaše malé dítě na zahradě, musíte ho neustále hlídat. Lepší je pořídit si bazén, až když jsou ratolesti odrostlejší. Doporučuje to i zahradní architekt Martin Adamíra: „Protože se hluboký bazén se svislými okraji může stát pro děti lehce pastí, dejte na čas přednost přírodní sprše nebo přírodnímu mělkému jezírku.“ Ostatně aspoň se pak dě­ti budou těšit k rybníku nebo k řece.

Certifikáty bezpečí pro dětská hřiště

Zatímco hracímu domečku stačí certifikace určená pro hračky, prolézačka se skluzavkou by už měla mít certifikát podle normy ČSN EN 1176 pro hřiště (herní prvky). Pokud jste soukromá osoba, nikdo po vás nebude tento dokument požadovat. Záleží jen na tom, jestli chcete mít potvrzeno, že je výrobek pro vaše dítě bezpečný.

Jak kromě klasických herních prvků zařídit zahradu pro děti

„Pokud se nad potřebami dětí zamyslíte již při projektování zahrady, můžete z ní vytvořit kouzelné místo, na které budou vzpomínat ještě v dospělosti. Děti milují například živá iglú z vrbového proutí či bambusu nebo zahradní domky ze stromů. V zahradě uvítají i různá tajemná zákoutí z rostlin ideální třeba pro hru na schovávanou. Vděčným prvkem pro dítě každého věku je vlastní záhonek. Děti si mohou zkusit pěstovat bylinky nebo zeleninu, která rychle roste. Rozhodně se v zahradě vyhněte jedovatým rostlinám, zvláště těm s okrasnými lákavými plody, jako je konvalinka, tis, lýkovec nebo cesmína.“

Reklama

Související články

Hravá zahrada

Chcete, aby vaše děti trávily více času venku na zahradě? Postarejte se jim o správnou zábavu a pohybovou aktivitu. Nezapomeňte přitom ale také na jejich...

Výběr článků

Načítám