Hlavní obsah

Je nejvyšší čas ošetřit trávníky vertikutací

Novinky, Roman Drda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že právě v těchto dnech se rozhoduje o tom, jak bude trávník na zahradě vypadat po celý zbytek roku? Ano právě nyní je totiž čas na vertikutaci, tedy na jejich ozdravnou kúru.

Článek

Letošní zima dala trávníkům na našich zahradách pořádně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou, je spíš pro ostudu. Místo výstavního pažitu často vidíme jak se nevzhledné skvrny odumřelé staré trávy střídají s čerstvě rašícím mechem nebo kusy udusané holé hlíny. A k tomu ještě leckde raší sněžná plíseň. Ale nic není ztraceno, jen je potřeba si pospíšit.

Kdo chce poničený trávník zachránit a mít ho v sezóně opět krásný a zdravý, má právě teď nejvyšší čas, aby se pustil do znovuoživující kúry - vertikutace. Ne nadarmo se jí mezi znalci přezdívá „lékař trávníků“. Ale pozor! Vertikutace není zdaleka jen pro očividně nemocné trávníky. Dopřát bychom ji měli každému trávníku, má na něj totiž stejně blahodárný vliv jako lázeňský pobyt na člověka. Trávník je po ní hustší, zelenější a krásnější, než kdy předtím.

Pusťte živiny ke kořenům

Možná to ještě někoho překvapí, ale k vytvoření výstavního „angličana“, kterého nám bude závidět kdekterý soused, nestačí jen kvalitní sekačka, správné osivo a hnojivo. Pokud se totiž porost dusí a ke kořenům se nedostávají živiny, je to málo. Odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy, plevel a mech totiž v trávníku tvoří i několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu - plsť, která rostliny dusí, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy a vytváří příznivé podmínky pro řádění plísní a hub.

Čím a jak na to?

Vertikutátorů je na trhu celá řada. Ať už jsou to stroje s elektrickým či spalovacím motorem nebo třeba jen mechanické vertikutační hrábě. Ty ovšem postačí jen na malou předzahrádku. Stroje s motorem mají rotující řady tenkých svislých nožů, které se zařezávají do trávníku. Odstraňují z něho travní plsť, mech, zbytky posečené trávy a další nečistoty, které sbírají do koše. Zároveň trávník i zmlazují, protože nože přesekávají travní výběžky, a tak podporují tvorbu nových.

Ale nelekejte se, po samotném zákroku trávník oku zrovna nelahodí. Do dvou týdnů se ale vše změní a nebudete se stačit divit, s jakou novou vitalitou a radostí začne růst. Aby byl úspěch stoprocentně zaručen, je dobré dát do volných míst vzniklých například odstraněním rozměrného plevele, nové travní osivo a na celý trávník aplikovat speciální trávníkové hnojivo.

Jak si vybrat vertikutátor?

Před výběrem je potřeba zvážit, jak velký a členitý pozemek máte a nakolik je či není dostupný přívod elektřiny. „Na malou zahradu lze doporučit stroje s elektrickým motorem. Na větší zahrady jsou pak určeny výkonné benzinové modely,“ radí odborník na zahradní techniku Jiří Vrána. „Benzínové vertikutátory nejsou závislé na elektřině, a proto se hodí pro větší plochy a také do členitých zahrad. Osazeny jsou výkonnými motory a mají velice odolné ocelové šasi. Pod ním je pak ukryt válec s 34 noži a 30 provzdušňovacími prsty - pružinami,“ vypočítává hlavní přednosti Vrána.

Vybírat bychom si ovšem měli také podle délky záruky (může být u dobrých specializovaných prodejců až 7letá) a také pro každý případ podle dostupnosti servisní sítě.

Reklama

Související články

Kyslík pro trávník na zahradě

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu...

Výběr článků

Načítám