Hlavní obsah

Jak vysadit a pečovat o živý plot

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro opadavé rostliny na živý plot je ideální čas k výsadbě pozdě na podzim (v říjnu nebo v listopadu), proto se zaměříme na výsadbu, následnou péči a střih. V krajích, kde první mrazy přicházejí zvlášť brzy, je vhodnější s výsadbou počkat dokonce až do jara. Pro stále zelené listnaté stejně jako pro jehličnaté dřeviny je k výsadbě nejlepší pozdní léto nebo druhá polovina dubna.

Foto: archiv Brázda a redakce, Právo

Před živým plotem vytvarovaným z tisu vynikají růžové keře. V popředí je partie z tvarovaného zimostrázu (Buxus).

Článek

Pravidla pro výsadbu

  • Jestliže má budoucí živý plot sloužit k ohraničení pozemku, pamatujeme na to, že se musíme nejdříve dohodnout se sousedem. Po celé délce plánovaného plotu vykopeme 35-40 cm hluboký a 50 cm široký příkop. Dno příkopu důkladně zpracujeme rycími vidlemi a do nakypřené půdy přimícháme trochu kompostu.
  • Balové rostliny zasadíme do příkopu ihned (potřebné rozestupy konkrétních druhů dřevin zjistíme při nákupu od odborníků v okrasné školce).
  • Rostlinám bez kořenového balu před výsadbou namočíme do vody kořeny a trochu je zkrátíme. Poškozené kořeny odstraníme. Příkop do poloviny zaplníme zemí z výkopu smíchanou s kompostem a zalijeme vodou, až se půda u kořenů promění v bahnitou kaši. Teprve potom příkop zasypeme docela.
  • Půdu kolem rostlin ušlapeme, aby pevně přilnula ke kořenům, a ještě jednou ji vydatně zalijeme.
  • Rostliny nasteleme zavadlou posečenou trávou nebo mulčovací kůrou, aby si zemina zachovala vláhu.
  • Živý plot vysazený na podzim budeme poprvé stříhat až zjara příštího roku. Živý plot, který jsme zasadili na jaře, stříháme hned.
  • Postranní výhony keřů zkrátíme na třetinu délky, prostřední výhon seřízneme na polovinu.

Prostor potřebný k údržbě tvarovaného živého plotu

Následná péče a střih

Živý plot potřebuje pravidelné hnojení. Proč? Protože rostliny natěsnané na malém prostoru spolu stále soupeří o živiny. Kompost nebo minerální hnojivo přidáváme (třeba i střídavě) do půdy dvakrát ročně, na jaře a na začátku léta.

Počítáme také s tím, že za delšího sucha musíme živý plot zalévat. Nežádoucímu nebo rychlému vysychání půdy zabráníme stále obnovovanou vrstvou mulče.

Netvarované živé ploty podle potřeby ošetříme prosvětlovacím řezem: odstraníme starší výhony a uschlé dřevo, abychom udělali místo mladým výhonům a dřevinu zmladili.

Tvarovaný živý plot musíme seříznout dvakrát ročně - na jaře a v létě - přičemž dolní partie ponecháme o 10 cm širší než horní, abychom z příčného pohledu dosáhli žádaného a pro dřevinu ideálního kónického tvaru.

Způsoby tvarování živých plotů

Foto: archiv Brázda a Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Ještě není pozdě zasadit živý plot

Listopad je přímo specialistou na mlhy a chmurné ranní i podvečerní šero. Přesto je v půdě ještě teplo, a je-li příznivé počasí, můžeme sázet ovocné i okrasné...

Výběr článků

Načítám