Hlavní obsah

Jak na zahradní nábytek?

Novinky, Zuzana Koníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOMERČNÍ ČLÁNEK

KOMERČNÍ ČLÁNEK - Dřevěný zahradní nábytek z našich zahrad již definitivně vytlačil nehezká a nebezpečná křesílka a stolky z plastů. Jak by také ne, když venku vedle svých domů, chat a chalup trávíme od jara do podzimu spoustu času a právě dřevěné posezení nám ho zpříjemní. Ale jen v tom případě, že je opravdu kvalitní.

Článek

I vy jste se možná setkali s podobnou situací. Soused má na zahradě křesla a stůl už tři roky, a pořád jsou krásné, zatímco váš nábytek se po dvou letech doslova rozsypal. Jak je to možné? Stačí si jen uvědomit, že nemine snad týden, aby nás média neinformovala o dalším nebezpečném výrobku, který nesplňuje normy, nebo zdraví škodlivých hračkách nejčastěji původem z Asie. A bohužel už i u zahradního nábytku začíná platit, že je potřeba velmi pečlivě vybírat, kde a za co své peníze utratit.

A že to skutečně není jednoduché, říká i Radim Kotrč, který se zabývá posuzováním kvality v dřevozpracujícím průmyslu. Podle něj jsou především hobbymarkety zaplaveny nekvalitním zahradním nábytkem. Laik samozřejmě dokáže jen velmi těžko posoudit, zda je nabízené zboží vyrobeno z dobrého dřeva, nebo se jedná o sestavu, která i při pravidelné údržbě těžko přežije dvě sezóny.

.: Zahradní sestava - Mountfield nabízí zahradní sestavy z vysoce kvalitního teaku, meranti, eukalyptu a borovice, a to již za necelých 13 000 korun. Ale je možné koupit i jednotlivé kusy. Na veškerý nábytek navíc dává 7letou záruku.

Neplaťte zbytečně za odpad

Pro výrobu některého nábytku prodávaného v hobbymarketech je používáno nekvalitní a nevhodné dřevo z mladých, nešlechtěných stromů, nebo dokonce z prořezů. To potvrzuje i Aleš Hrouda, zástupce obchodního ředitele největšího prodejce zahradního nábytku u nás, Mountfield. „Naše společnost má v nabídce zahradní nábytek už 12 let. V poslední době mi ale zůstává rozum stát, co si někteří prodejci českým zákazníkům dovolí nabízet. Přitom dobře víme, že velmi kvalitní nábytek se dá vyrobit za podobné ceny, za jaké pak v reklamních letácích běžně najdete nábytek z odpadu. Samozřejmě že to znamená víc práce s hledáním toho správného dodavatele a také to chce trochu zkušenosti.“

A právě Aleš Hrouda pro nás připravil průvodce při koupi zahradního nábytku. Poradí nám v něm, na co se při jeho nákupu zaměřit především a čemu se naopak vyhnout, aby nám skutečně dělal radost dlouhá léta.

.: Zahradní sestava 2 - Mountfield nabízí zahradní sestavy z vysoce kvalitního teaku, meranti, eukalyptu a borovice, a to již za necelých 13 000 korun. Ale je možné koupit i jednotlivé kusy. Na veškerý nábytek navíc dává 7letou záruku.

Záruka – známka kvality

První, na co byste se měli informovat, je délka záruky. Jestliže vám prodejce nabízí pouze nejnižší možnou, tedy zákonem stanovenou dvouletou, pak hrozí reálné nebezpečí, že nábytek skutečně více než tento čas nevydrží. Požadujte minimálně pětiletou záruku. My si za kvalitou nábytku, který v Mountfieldu nabízíme, stojíme, a poskytujeme tedy záruku dokonce 7letou.

Montáž nábytku a běžná údržba

Dalším velmi důležitým znakem skutečně kvalitního a seriózního prodejce a potažmo i nábytku, který nabízí, jsou poprodejní služby. Samozřejmostí je, že vám prodejce zakoupenou sadu nábytku zdarma doveze až na zahradu a tam sestaví. Tak jako to na našem trhu již několik firem, včetně té naší, nabízí. Přitom by měl být nový majitel podrobně poučen o údržbě toho kterého typu zahradního nábytku, podle toho, z jakého dřeva byl vyroben. I když je údržba velmi jednoduchá a zabere doslova jen pár minut, v žádném případě se nesmí zanedbat. Dřevo jako přírodní materiál trochu té péče potřebuje.

Kde nakoupit?

Stoprocentně platí – nábytek nakupovat pouze u renomovaných prodejců s dlouholetou tradicí. Rozhodně radím vyhnout se některým hobbymarketům, které nakupují dřevěný nábytek stejným způsobem jako vrtačky nebo kachlíčky do koupelny. Tedy že je koupí od toho, kdo nabídne nejnižší cenu, a to bez ohledu na kvalitu. Smutné je, že v některých případech takové firmy dokonce zneužívají i označení původu dřeva. Jako příklad mohu uvést severskou borovici. Ta vskutku kvalitní totiž roste pouze za polárním kruhem, kde v drsných podmínkách roste velmi pomalu. Takové dřevo je pak výjimečně kvalitní, tvrdší, pevnější a odolnější než ostatní typy. Ale někteří prodejci tak označují i nábytek vyrobený z mnohem méně kvalitní borovice evropské. I v tomto případě je dobrým vodítkem délka záruky.

.: Ergonomicky tvarované křeslo - Mezi nabídkami na našem trhu je velký rozdíl. Na snímku je ergonomicky tvarované křeslo vyrobené z vysoce jakostního malajsijského dřeva red meranti z nabídky Mountfieldu.

Kolik za kvalitní nábytek zaplatíme?

Možná vás překvapím, ale za kvalitní nábytek horentní ceny platit nemusíte. Například naše společnost Mountfield nabízí dřevěný nábytek z vysoce kvalitního teaku, meranti, eukalyptu nebo borovice, kdy kompletní sestavu pořídíte už od necelých 13 000 korun. Za tutéž cenu přitom někteří prodejci nabízejí nekvalitní náhražky, které se vám po dvou sezónách doslova rozpadnou. Takto nízkou cenu dokážeme dosáhnout díky dvěma faktorům. Naši inženýři tráví část roku v Indonésii a Malajsii ve výrobních továrnách, kde pečlivě kontrolují nejen výrobu samotnou, ale i kvalitu dřeva. Aby skutečně bylo ze zdravých a dospělých stromů, které jsou pro tento účel vhodné. A důležitý je i fakt, že nám veškerý nábytek dodávají přímo výrobní firmy, a ne prostředníci, což by pochopitelně cenu zvyšovalo. Díky tomu můžeme nabídnout nábytek z vysoce kvalitního dřeva za cenu, za kterou někteří nabízejí výrobky vyrobené z odpadového dřeva.

Tento malý návod by vám měl pomoci nejen zorientovat se na trhu se zahradním nábytkem, ale především „nenaletět“ na zdánlivě výhodnou nabídku. Naše zahrady by měly být především místem pohody a odpočinku, a ne lamentování nad rozpadlým křeslem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám