Hlavní obsah

Frézy hravě zvládnou sněhové peřiny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníh je krásný na pohled, ale náročný na úklid. Pokud potřebujeme v zimě odházet sníh z chodníčku před domem, poslouží dobře lopata nebo hrablo. Ale jednodušší údržbu větších nebo těžko dostupných ploch poskytují sněhové frézy.

Foto: MOUNTFIELD (4x)

Jednostupňová benzínová sněhová fréza Powerlite 2010 (11 700 Kč) pro úklid malých ploch s pevným povrchem. Díky patentovanému systému šneku Power Curve čistí rovné plochy chodníků a příjezdových cest až na podklad. Výkon 3 HP, záběr 46 cm. Hmotnost 25 kg.

Článek

Sněhové frézy se liší nejen výkonem motoru, šířkou a výškou záběru, ale i typem šneku, který nabírá sníh, také vzdáleností odhozu sněhu a hlavně množstvím a kvalitou sněhu, které dokážou odklidit. Co tedy musíme při výběru frézy vědět?

Provedení benzín, nebo elektřina?

Stejně jako sekačky na trávu, i frézy existují v elektrické či benzínové variantě. Jejich vhodnost záleží na množství napadaného sněhu. Pokud se odklízí čerstvě napadaný sníh v malém množství, postačí fréza elektrická.

Foto: OBI

Sněhová fréza MTD M61 (15 990 Kč) – kolová, motor Snow ThorX 55 OHV, 179 cm3, 4takt, max. výkon 4,0 kW/5,5 HP, šířka záběru 61 cm, s pojezdem, 5 rychlostí vpřed a 2 vzad, průměr šneku 30 cm, výška bunkru 53 cm, nastavení komínu dálkově o 180°.

Foto: HORNBACH

Elektrická fréza na sníh Hecht 9185 (2990 Kč) má výkon 1800 W, výšku záběru 27 cm, pracovní šířku vnitřní 38 cm/ vnější 46 cm a hmotnost 15,5 kg s možností nastavení vzdálenosti výhozu, otáčení výhozu z rukojeti a přenášet rukojeť.

S větší sněhovou pokrývkou si však elektrická fréza neporadí. S benzínovým motorem dokáže sněhová fréza udržet vysoký výkon a otáčky i v náročných podmínkách. Nejsou to stroje na jednu sezónu, takže by měly mít minimálně pětiletou záruku.

Foto: OBI

Sněhová fréza CMI (2799 Kč) – elektrická, výkon 1600 W, šířka záběru 40 cm, otočný komín o 180°, hmotnost 14,5 kg.

Foto: BAUHAUS

Benzínová sněhová fréza Alpina AS 56 A GGP SM 70 OHV (9990 Kč), 3,8 kW/ 5,2 PS při 4400 ot./ min., šířka záběru 56 cm, odhoz 1 až 9 m, hmotnost 78 kg.

Na prašan stačí jednostupňová fréza

Benzínové frézy můžeme najít ve dvou variantách – jednostupňové a dvoustupňové.

Jednostupňová fréza se hodí pro menší, rovné a pevné plochy. Používá se při odklízení čerstvě napadaného sněhu, který ještě nestihl zmrznout.

Ideální je k frézování chodníků a příjezdových cest, na kterých se nenachází štěrk, ani písek. Jednostupňová fréza odklidí sníh až k povrchu země.

Foto: MOUNTFIELD

Pracuje tak, že rotující lopatky nabírají čerstvý sníh z povrchu a skrz odhozový komín foukají sníh do vzdálenosti až 10 m. Podílejí se také na pohybu frézy dopředu – tím nahrazují pojezdové systémy s převodovkami. Některé z nich jsou ale bez vlastního pojezdu.

Foto: OBI

Sněhová fréza Partner PSB 240 (19 900 Kč), motor Briggs & Stratton 800 Series, zdvihový objem válce 205 cm3, výkon 3 kW při 3600 ot./min. Výška sněhové vrstvy 58,5 cm, záběr 61 cm.

Hlavní výhodou jednostupňových fréz je jejich lehkost a skladnost – lépe se s nimi manipuluje a lze je uskladnit v menších prostorech. Jsou ideální u rodinných domů.

Do hor se vyplatí dvoustupňová

Dvoustupňové frézy slouží k odhazování těžkého, mokrého nebo již přimrzlého sněhu, a to z jakéhokoli povrchu – kovové šneky nepřicházejí do kontaktu se zemí. Hodí se do nejnáročnějších sněhových podmínek.

Foto: BRIGGS & STRATTON
Foto: MOUNTFIELD

Hlavní výhodou strojů je jejich využití při sněhových závějích, mají větší výkon, sníh odhodí výš a dál. Díky tomu jsou ale také mnohem těžší a větší. Lze je rozdělit ještě na pásové a kolové.

Pásové užijeme ve vyšších polohách, při frézování umrzlého sněhu i v různých sněhových vrstvách, a to právě díky pásům, které se na sněhu neprohrabávají, ani neprokluzují. Kolové jsou vhodnější pro frézování sněhu z pevného podkladu.

Foto: HORNBACH
Foto: MOUNTFIELD

Výkonný motor podmínkou

Sněhové frézy s kvalitním motorem se vyznačují výborným výkonem, mrazu odolným startováním šňůrou, elektronickým zapalováním pro jistý start i v drsných podmínkách či speciálně vyvinutými kryty pro práci v chladném prostředí.

Díky pohliníkovaným tlumičům výfuku odolným vůči korozi dosahují takové motory tichého, delšího provozu a ergonomické ovládání zajišťuje snadnou obsluhu.

Napište nám

Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Udělejme radost dětem

Sněhová fréza je nejen silným pomocníkem při odklízení sněhu, ale i kreativním nástrojem při zkrášlování okolí domu, z něhož budou mít radost hlavně děti. Fréza poslouží k snadnému navršení dostatečného množství sněhu, abychom mohli dětem udělat sněhové iglú, na větší zahradě můžeme vytvořit třeba malý sněhový labyrint se soustavou cestiček, bobovou dráhu nebo klasické sněhuláky anebo náročnější sochy.

Reklama

Související témata:

Související články

Co zatěžuje vzduch v interiéru

V interiéru trávíme většinu dne, z toho ve vlastním bytě i 12 hodin. Ale je náš byt opravdu zdravý? Bolest hlavy nás možná trápí jen proto, že používáme...

Jak zkontrolovat střechu před zimou

Podzim je obdobím, kdy je dobré začít pomýšlet na kontrolu střechy před zimou. Po letních bouřkách a podzimních lijácích ji čeká nejnamáhavější období s mrazy...

Výběr článků

Načítám