Hlavní obsah

Fantastická vůně grilování

Novinky, Dana Novotná

Pěnící šťáva na rozpáleném grilu, napjaté chuťové pohárky, zlatavá kůrčička špízů i steaků a vůně, která dráždí. Rty se touží dotknout křupavého masa a vy si přejete jediné – vložit jej do úst a vnímat chuť šťávy. Necháváte se unášet jedinečnou chutí.

Foto: Mountfield

Podařené grilování závisí nejen na vůni masa a kulinářských zkušenostech, ale především na kvalitě grilu, který si pro přípravu pochoutek vyberete.

Článek

Takový zážitek můžete prožívat kdykoli budete chtít, když si pořídíte vlastní zahradní gril. Stačí si pak připravit maso, které máte rádi, zapálit gril a těšit se na výsledek.

Grilování má být především zábava, ne těžká dřina, a tak vám ten nejlepší zážitek připraví grily, které mají jednoduché ovládání a snadno je zapálíte. Do řad grilů na dřevěné uhlí, které mají příliš složitý a zdlouhavý systém rozpalování, vstoupily nové modely, a to s patentovanými technologickými inovacemi. Díky nim zapálíte dřevěné uhlí během několika vteřin a pak jen u skleničky dobrého vína počkáte, až se rozžhaví na správnou teplotu pro grilování. Za pár minut už můžete jen nedočkavě sledovat, jak se maso poddává žáru uhlíků a získává zlatavou barvu.

Když se pak do vašeho žaludku nevejde už ani kousíček masa, je čas na uhašení grilu. Ještě žhavé uhlíky jen smetete do nádobky s vodou skryté v noze grilu a s pocitem jistoty, že se kolem pobíhající děti nepopálí o žhavé uhlíky, můžete se svými přáteli či rodinou posedět dál.

Hra chutí i vůní

Na jiném principu, avšak stejně jednoduše, funguje zapálení i uhašení moderních grilů na plyn. Stiskem tlačítka zažehnete plamen a otočnými knoflíky si jen regulujete jeho sílu. Vypnete jej stejným způsobem jako plynový sporák. Zapálení takového grilu je o něco rychlejší, než je tomu u grilů na dřevěné uhlí, ty jsou však velmi vyhledávané těmi, kteří se při grilování neobejdou bez charakteristické vůně dřevěného uhlí.

Foto: Barbecook

Mezi grily na dřevěné uhlí, které mají příliš složitý a zdlouhavý systém rozpalování, se objevily modely se systémem pro zapálení i uhašení v několika vteřinách.

Podařené grilování závisí nejen na vůni masa a kulinářských zkušenostech, ale především na kvalitě produktu, který si pro grilování vyberete. Postranní plotýnka, odkládací plochy, kolečka pro snadné přesouvání z místa na místo nebo zadní ohřev grilování zpříjemní a usnadní. Pokud vás letní gril party opravdu baví, zaujme vás model grilu se systémem, jenž přidá masu chuť, kterou chcete. Ať už je to pivo, víno nebo jakýkoli druh koření, vše se odpařuje ze dvou kovových misek přímo do pokrmu. Při vychutnávání každého sousta tak budete vnímat i vámi zvolenou příchuť.

Foto: archiv

Ať už je to pivo, víno nebo jakýkoli druh koření, vše se ze dvou kovových misek odpařuje přímo do pokrmu, který tak získává vámi zvolenou příchuť.

Vůně je s grilováním neodmyslitelně spojená. Někteří vědci jsou dokonce přesvědčeni, že každou vůni, kterou člověk zaregistruje, si jeho mozek zapamatuje napořád. Právě proto asi zahradní grilování pohltí každého, kdo jej poprvé prožije. Nejde totiž jen o chuť masa, ale i o vůni, která má výrazný vliv na lidskou psychiku. Kostely bývají vykuřovány kadidlem, na Vánoce se pálí purpura, k provonění místností se užívají vonné tyčinky. S teplým létem, klidem a dobrými přáteli je spojena fantastická vůně grilování.

Reklama

Související články

Máky a jejich příbuzní

Možná by se mohlo zdát, že máky na zahradě – zvláště na té okrasné – příliš velké uplatnění nenajdou. Ale opak je pravdou, tak proč je nevyzkoušet?

Jak na zelený trávník v létě

Pokud právě vy patříte do početné skupiny majitelů zahrad, kterým se v letních měsících i přes veškeré úsilí stále nedaří dosáhnout zeleného a hustého...

Výběr článků

Načítám