Hlavní obsah

Dřevo nepočká. Pily, sekery i štípačky jdou do akce

Novinky, Dana Novotná

Komerční článek - Skoro tropický konec srpna a začátek září nic nezmění na tom, že se zima pomalu blíží. Pokud topíte nebo alespoň přitápíte dřevem, máte nejvyšší čas začít s jeho přípravou, abyste měli dostatečné zásoby.

Foto: Mountfield, .

Článek

Možností zpracování palivového dřeva je spousta. Od klasické ruční pily, sekery až po výkonné pomocníky, s nimiž si práci zpříjemníte, a hlavně ji podstatně urychlíte.Tím nejrozšířenějším a nejpoužívanějším nástrojem na zpracování dřeva je řetězová pila. Můžete vybírat z pil benzínových či elektrických. Záleží na potřebách a nárocích každého na daný stroj.

V první řadě je třeba si říci, k jaké práci a kde budete pilu používat. Když potřebujete jen prořezat stromky na zahradě nebo občas nadělat například dřevo do krbu či venkovního ohniště, přemýšlejte nad pilou elektrickou. Samozřejmě za předpokladu, že máte po ruce přívod elektřiny.

Foto: Mountfield, .

Elektrická pila LEVITA 180 ES s elektromotorem o příkonu 1,8 kW. Cena: 2 145 Kč.

Elektrické pily jsou nenáročné na údržbu, oproti benzínovým jsou lehčí a tišší. Oceníte je například i v dílně při truhlářských a tesařských pracích. Když potřebujete zdělat velké množství dřeva, sáhněte po silnější benzínové pile. „Jsou ideální pro přípravu palivového dřeva a pravidelné řezání v lese i na zahradě. Disponují silnými motory a ty nejvýkonnější pily, například od výrobce Oleo-Mac, řadíme do kategorie profesionálních pil. Zastanou obrovské množství práce a oceníte jejich spolehlivost,“ tvrdí Filip Werner, expert ze společnosti Mountfield.

Foto: Mountfield, .

Benzinová pila Oleo-Mac GS 520 disponuje motorem o výkonu 2,5 kW a řeznou lištou dlouhou 41 cm. Cena 7 645 Kč.

Pokud uvažujete o koupi pily, nemohli jste to načasovat lépe. Společnost Mountfield má totiž v těchto dnech speciální výprodejovou akci všech výrobků za 50 % ceny a vztahuje se i na produkty jako řetězové a okružní pily nebo štípačky, jejichž sezóna teprve začíná.

Sekery a štípačky

Když máte dřevo nařezané na špalky, ať už pomocí řetězové, či okružní pily, většinou tím práce nekončí. Zpravidla ho potřebujete ještě dál zpracovat, to znamená špalky naštípat na menší kusy. Nejběžnějším způsobem je klasická sekera. Stačí vám štípací špalek, často budete potřebovat i štípací klíny a jdete na to. Výběr sekery je hodně důležitý, rozhodně ho nepodceňujte. Kvalitní modely jsou vyráběny v souladu s nejmodernějšími technologiemi a zákazník to pak ocení. Nejenže spolehlivě zastanou práci, kterou očekává, ale díky speciálním materiálům jsou neustále ostré a mají dlouhou životnost.

Foto: Mountfield, .

Špičkové sekery PATRIOT. Ceny od 735 Kč.

Mezi takové patří např. špičkové sekery PATRIOT, které prodává společnost Mountfield. Mají topůrka z lehkých kompozitních plastů vyztužených skelnými vlákny. Samotné čepele jsou potaženy xylanem, který snižuje tření a zaručuje snadnější průnik do dřeva. Vybírat můžete ze tří modelů podle velikostí: S, L a XL. Všechny jsou vyrobené v Německu a za kvalitu jednoznačně hovoří i fakt, že na všechny sekery poskytuje Mountfield nadstandardní desetiletou záruku.

Když potřebujete rozštípat kvanta špalků a ještě k tomu delší klády, dobře víte, co je to za dřinu. Práci si můžete výrazně usnadnit i urychlit štípačkou dřeva. Současný trh nabízí horizontální a vertikální varianty hydraulických štípaček. Jsou několikanásobně rychlejší než sekera, za čtvrt hodiny s nimi naštípáte až 15 metrových klád. Za jedno odpoledne tak naděláte dřevo, které vám vydrží na celou topnou sezónu.

Foto: Mountfield, .

Super výkonná Štípačka Powerlog 10 t Profi se štípacím tlakem 10 tun a motorem o příkonu 4 kW. Ceny štípaček v Mountfieldu začínají už na 4 450 Kč.

Záleží na potřebách každého, zda zvolí štípačku horizontální či vertikální. Jedná se o stroje robustní celokovové konstrukce se snadným ovládáním, funkčními kolečky pro dokonalou mobilitu a výkonnými elektromotory. V případě vertikálních typů je navíc samozřejmostí tříúrovňový polohovatelný stůl, díky němuž lze zpracovávat polena v širokém rozpětí délky. Štípačky mají rozdílné štípací tlaky a ty nejvýkonnější si poradí s poleny dlouhými až 130 cm!

Reklama

Výběr článků

Načítám