Hlavní obsah

Dlužichy ozvláštní zahradu svými neobvyklými listy

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne lomikámen nebo saxifraga, hned každý ví, že jde o skalničku. Málokdo už ale ví, že právě lomikamenům jsou příbuzné kromě velkolistých bergénií i dlužichy, známé rovněž jako heuchery. Proč vzrůstá jejich obliba?

Foto: Jiří Antal, Právo

Heuchera - směs odrůd nabízí rozmanitý rejstřík zbarvení listů.

Článek

Latinský název Heuchera získala dlužicha po profesoru medicíny a botaniky Johannu Heinrichu von Heucherovi (1677-1747). Tato trvalka se stává v posledních letech velmi oblíbenou a vyhledávanou rostlinou. Důvodem nejsou v jejím případě květy, ale pěkně vybarvené listy v široké paletě barev a odstínů. Každoročně přibývají nové atraktivní odrůdy, což vede mnohé pěstitele i k vytváření sbírek různých odrůd.

Barevný rejstřík listů

Převážná většina z více než padesáti botanických druhů rodu Heuchera pochází ze Severní Ameriky, několik jich roste také ve východní Asii. Kromě prérií rostou dlužichy na horských loukách, na skalách a v suťových svazích. Vytvářejí přízemní růžice nebo zkrácené plazivé lodyhy nesoucí dlouze řapíkaté laločnaté listy. Čepele listů mohou být ostře či tupě laločnaté.

Foto: Jiří Antal, Právo

Dlužicha s atraktivními trojbarevnými listy

Pěstují se převážně hybridy, které mají listy zbarvené od zelené, stříbrozelené nebo červenozelené po různé odstíny červené až hnědé, případně žluté až oranžové barvy. U některých kultivarů je zvýrazněná žilnatina či okraj čepele.

  • Drobné, zvonkovité květy jsou pětičetné, uspořádané v latách na bezlistých, 40-70 cm vysokých stoncích. Korunní lístky mohou být více či méně nápadné, zelené, bílé, růžové až červené.
  • Květy se objevují od července až do října.

Uplatnění a vhodné stanoviště

Používají se především jako půdopokryvné trvalky na slunných až polostinných místech, na alespoň částečně stíněných partiích skalek a ve skupinách podobně vysokých trvalek nebo na okraje záhonů. Snesou však i stín. Ve stínu ale není vybarvení listů tak efektní.

Foto: Jiří Antal, Právo

Heuchera Obsidian

  • Na slunném místě, nikoli však úpalném, vyžadují dostatečnou vláhu a humózní půdu.
  • Sucho dlužichám škodí.
  • Vysazujeme vždy několik rostlin stejné odrůdy pohromadě. Efektně působí, pokud takto sesadíme několik skupin dlužich od odrůd s odlišně vybarvenými listy.
  • Rostliny na zimu nezatahují, ale zůstávají olistěné po celou zimu. Dlouho jsou velmi pěkné, ovšem na jaře musíme zimou poškozené listy odstranit. Rostlina se brzy opět krásně olistí.

Nároky na péči

Dlužichy množíme nejčastěji dělením trsů v průběhu jara. Kontejnerované rostliny vysazujeme během celého vegetačního období. Některé rostliny je vhodné včas přemnožovat, protože jednotlivé kultivary se mohou lišit svojí vytrvalostí i zimovzdorností, případně odolností vůči houbovým chorobám.

Foto: Jiří Antal, Právo

Jedna z dlužich s výraznějšími zvonkovitými květy

  • Za citlivější se považují kultivary se žlutými až oranžovými listy.
  • Doporučuje se rostliny dělit přibližně každé tři až čtyři roky.
  • Pozor při hnojení. Rostliny na něj reagují poměrně rychle, dávkování by mělo být opatrné.

Množení

Rostlinu vyjmeme z půdy i s balem a rozdělíme ho tak, aby oba díly měly dostatek kořenů. Jestliže rostliny nedělíme, zkontrolujeme alespoň, zda nepotřebují přisypat lehký humózní substrát. Mnohé kultivary si totiž od svých botanických rodičů převzaly strategii rostlin ze suťových svahů, které byly zvyklé přirůstat, aby nebyly zasypány.

Foto: Jiří Antal, Právo

Heuchera Caramel

  • Dlužichy jsou nenáročné a odolné rostliny, pokud jim zajistíme vhodné životní podmínky. 
  • Mohou se na nich objevit některé houbové choroby, např. padlí nebo plíseň šedá, ze škůdců ohrožují podzemní orgány rostlin larvy klikorohů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada v lese

V těsné blízkosti bývalé hájovny v jižních Čechách, jen kousek od města rybníků Třeboně, se nachází zahrada jako z pohádky. Ve stínu vzrostlých jehličnanů...

Čím na podzim osázet větrná stanoviště

Žádná zahrada není natolik dokonalá, aby se v ní dařilo všemu. Proto jsme se naučili využívat specifické rostliny pro suché stepní záhony, bahnité okraje...

Výběr článků

Načítám