Hlavní obsah

Designéři se zaměřili na trávníky. Přišli s tiskárnou na trávu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vás údržba trávníku poněkud omrzela a tzv. „golfáč” máte už dávno. Rádi byste proto svůj opečovávaný zelený koberec před domem posunuli na pomyslném žebříku dokonalosti ještě o stupínek výš. Inu, jedna možnost by tu byla. Je zatím ve stadiu prototypu, ale je velmi pravděpodobné, že o něj bude vbrzku velký zájem. Je to nový typ automatické sekačky na trávu, která vám na trávník vyseká přesně takový obrazec nebo nápis, jaký jí zadáte.

Foto: Red Dot Award (3x)

Sekačka opatřená dotykovým displejem nese název Grass printer.

Článek

Autory novinky nazvané Grass printer (volně přeloženo jako trávníková tiskárna) jsou jihokorejští designéři Doh Han Young, Jeong Koo Hee a Kim Min Hong, kteří za svůj nápad získali i prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Award v kategorii Design Concept 2013.

Foto: Red Dot Award

Obrazec vznikne vysekáním zadaného tvaru. Po čase, až tráva trochu odroste, je možné zkusit zase jiný motiv.

Sekačka funguje v zásadě jako robotické modely, které nejsou na trhu už žádnou novinkou. Tato má ovšem místo standardního žacího ústrojí dvě pohyblivé rotující žací hlavice, jejichž polohu přesně nastavuje počítač. Majitel zadává sekačce informaci o tom, co přesně chce na svém trávníku vykreslit, pomocí dotykového displeje. Zkrátka jí to namaluje.

Lze předpokládat, že kreativní sekačka bude zpočátku předmětem zájmu nejrůznějších firem, které uvítají s nadšením možnost nechat si vysekat na trávníky před sídla svá loga. Ale zároveň nelze vyloučit, že se nový přístroj nestane hitem i mezi běžnými spotřebiteli.

Foto: Red Dot Award

Kouzlo sekání obrazců spočívá ve dvou žacích čepelích, jejichž polohu a natočení řídí integrovaný počítač.

Vždyť co se těší větší oblibě, než jakákoli možnost svůj dům, pozemek a majetek obecně personalizovat a upravit podle svých vlastních představ? Možná nás v budoucnu čekají soutěže o nejzajímavější trávníkový vzor.

Anketa

Líbila by se vám možnost vysekat si na trávník vlastní vzor?
Zbytečnost. Už takhle nevím, kde mi na zahradě hlava stojí.
63,2 %
Vždyť bych to ani neuměl/a té sekačce pořádně namalovat!
1,5 %
Něco by mě napadlo, ale brzy by mě to asi omrzelo.
10,7 %
Sem s tím, mám naprosto jasno, co bych vytvořil.
21,9 %
Vzory na trávníku si sekám už dávno sám a ručně.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 882 čtenářů.

Reklama

Související články

Divočina na zahradě

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu...

Desatero dobrých rad pro každou zahrádku

Každá zahrada je jiná, stejně tak individuální jsou jejich majitelé, kteří se o ni starají. Při tom sbírají cenné zkušenosti, fígle a pilují metody důležité...

Výběr článků

Načítám