Hlavní obsah

Čtenářka založila zahradu tak, aby se na ní mohla věnovat svému koníčku

Několik fotografií, které pořídila na své zahradě na Přerovsku, nám zaslala naše čtenářka paní Jana. Mezi rostlinami a živočichy, kterých ve svém království hostí nepočítaně, tráví totiž čas ze všeho nejraději.

Foto: Archiv čtenářky

Romantická zahrada, kterou si založila naše čtenářka Jana, je ve skutečnosti lovištěm - pro fotografické snímky.

Článek

„Zahradu jsem s pomocí manžela založila tak, aby kvetla od jara do zimy,” napsala nám čtenářka.

Její zahrada obklopující rodinný dům má 600 čtverečních metrů a je řešena především jako okrasná, kam oko dohlédne jsou spousty rostlin, které zaujmou oko návštěvníka, ať již svým květenstvím, nebo barvou listů.

To vše ale, jak přiznává paní Jana, vytvářeli s manželem nejenom pro potěchu vlastní, ale především jako prostředí, ve kterém se bude dobře cítit co nejvíce volně žijících živočichů všech možných druhů a čeledí a začnou se k nim proto ochotně vracet, pokud se na zahradě rovnou nezabydlí.

Foto: Archiv čtenářky

Květ okrasného česneku láká nejenom čmeláky a včely, ale i babočky paví oka.

„Miluji prostě hmyz, ptáky a další živočichy. Mám radost, když to tu bzučí, poletuje a mohu se těšit z návštěvníků, kterým tu dávám domov, a to bez chemie,” zdůrazňuje naše čtenářka.

Mech, šišky, kůra. I tak vypadá pohodlný hotel

Zahrada

Jezírko plné života

Důležitým prvkem její zahrady je ovšem jezírko. Tak jako květiny nabízejí potravu hmyzu ve svých květech, keře a stromy pak svými plody například ptákům, jezírko nabízí - zvláště v horkých dnech - to nejdůležitější. Vodu.

A nadšená fotografka tak může neustále pozorovat (a samozřejmě i zaznamenávat), jak se právě z vody rodí i spousta života.

Aby zapomněl na nemoc, věnuje se novému koníčku. Svými výrobky zdobí zahradu

Zahrada

„Jezírko je život, jsou tu vzácní skokani štíhlí,” pochvaluje si. Mezi snímky, které nám poslala, pak můžeme objevit i další zajímavé tvory. Zatímco některé z nich zná ze své zahrady spousta čtenářů, například sýkorky, rehka domácího či babočku paví oko, jiní se díky oteplování začínají rozšiřovat i do míst, kde dříve byli neznámí a svým neobvyklým zjevem mohou nahánět třeba i strach.

Foto: Archiv čtenářky

Černá včela neboli drvodělka

Řeč je o tzv. černé včele neboli drvodělce. Kdo ji nezná, ale občas ji na své zahradě zahlédne, může zůstat klidný. Nejde o žádný agresivní nebo nebezpečný druh hmyzu, drvodělky žijí v párech a jsou to významní opylovači. Na člověka neútočí, pokud je sám vysloveně nevyprovokuje.

Pro své hmyzí hosty, či přesněji sousedy, vytvořila paní Jana na své zahradě spoustu míst, kde se mohou zabydlet a v bezpečí i přezimovat tak, aby se s nimi v teplých dnech zase mohla potkávat a pořizovat do své sbírky další zajímavé snímky.

Anketa

Také rádi fotíte zvířata na zahradě nebo v přírodě?
Ano, to je můj velký koníček!
15 %
Ano, když nějaké objevím...
20,6 %
Občas nějaké zvíře vyfotím, ale nezaměřuji se na to.
40,6 %
Ani ne, fotím spíš jiné věci.
7,2 %
Ne, zvířata vůbec nefotím.
4,5 %
Já nefotím vůbec nic.
12,1 %
Celkem hlasovalo 4086 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám