Hlavní obsah

Čtenářka vánočně vyzdobila pergolu. Její styl překvapí

Novinky, Jana Nesvadbová

Neobvyklý prvek zahrady si na letošní Vánoce připravila naše čtenářka Jolana z Českolipska. Svou pozornost zaměřila na pergolu. Ta je v létě tak bohatě obrostlá zelení, že se pod ní její kostra docela ztrácí. Na zimu pak čtenářka proměnila toto zákoutí ve stylu nostalgických prvorepublikových pohlednic.

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka vyzdobila svou zahradní pergolu a vytvořila tak zátiší jako z nostalgické pohlednice.

Článek

Jolanu napadlo zdobit pergolu na zahradě letos poprvé. Určitě v tom hraje roli i skutečnost, že stejně jako zbytek republiky, také na Českolipsku zatím na sněhovou nadílku čekají, a tak zahradní prvek, tajemně opředený stonky rostlin, volal po nějakém doplnění.

Čtenářka tedy přidala vánoční osvětlení a mezi okolní keříky rozvěsila vánoční koule. „Žijeme v kraji sklářů,“ doplňuje na vysvětlenou Jolana.

K pergole nedávno postavila jako celoroční venkovní dekoraci malířský stojan s obrázkem zasněžených domků. Aby dílo dobře odolávalo všem rozmarům počasí, použila k malbě barvy na keramiku a místo plátna použila dlaždici a zafixovala lakem.

Foto: Archiv čtenářky

Takto pergola vypadá v létě.

Tento nečekaný prvek zákoutí zahrady velice hezky oživuje, protože vzbuzuje dojem, jako by v zahradě neustále kdosi pracoval a jen si právě na chvíli někam odskočil.

Ptáci se chodí sami připomínat

Součástí zimního zátiší je samozřejmě krmítko pro ptáky, jejichž pozorováním tráví rodina čtenářky spoustu příjemných chvil. Do krmítka Jolana sype hlavně slunečnici, ale čas od času uvaří pro ptáky vlastnoručně nějakou směs.

„Nedávno jsem jim navařila dobrotu ze ztuženého tuku, semínek, rozinek, ovesných vloček a dala ji do košíků,“ prozrazuje svůj recept.

Jejím nejmilejším návštěvníkem krmítka je pak strakapoud. „Když sezobne semínko z krmítka, legračně s ním couvá dolů, po noze krmítka, a pak ho teprve rozlouskne a sní,“ popisuje čtenářka.

„Ptáci jsou zvyklí, že jim dávám slunečnici do krmítka v určitou dobu, a pokud se opozdím, nelení, přiletí k oknu a ťukají na mě zobáčkem,“ svěřuje se se zkušeností, která je dobře známá i dalším nadšeným pozorovatelům ptáků.

Anketa

Zdobíte na zahradě také něco jiného než stromky nebo fasádu domu?
Ano
26,6 %
Ne
27,6 %
Nezdobíme nic
45,8 %
Celkem hlasovalo 8690 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám