Hlavní obsah

Co zasadit k pergole

Novinky, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paleta kvetoucích popínavých letniček je široká a ne každý se hned v jejich nabídce zorientuje. Nabízíme vám tedy přehled druhů s jejich stručnou charakteristikou - některé se pěstují velmi snadno, pro jiné je třeba více zahradnického umu. Vyberte si na svoji zahradu tu pravou!

Článek

Povíjnice nachová (Ipomea purpurea)

Rychle rostoucí popínavá letnička v bohaté škále barev – od bílé přes různé odstíny růžové až po fialovou či modrou. Květy jsou veliké, trubkovité, zavírají se před deštěm a za velkých veder. Rostlina má univerzální použití – daří se jí u plotů, pergol, vypadá pěkně i samostatně v truhlíku s oporou.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

Bezkonkurenční letnička pro veselou zahradu. Z několika semen získáme záplavu oranžových, žlutých nebo šarlatových květů, které se hodí i k řezu. Nepotřebujete žádné předpěstování, veliká semena prostě zapíchnete do půdy a je to. Potřebuje dost místa! Na trhu se objevují nové odrůdy, které jsou opravdu pnoucí (lichořeřišnice v původní formě se spíš plazí než pne) – tento údaj najdete na obalu. V nabídce najdete se i nový druh lichořeřišnice (T. peregrinum) – kvete drobnými sírově žlutými květy a je skutečně docela jiná.

Hrachor vonný (Lathyrus odoratus)

Vytváří spodní patro u treláží, postupným výsevem prodloužíme dobu kvetení, rostliny můžeme za tímto účelem v polovině léta i nakopčit. Obrazí z kořenového krčku a objeví se i nové květy. Používáme ho v těsné blízkosti posezení, abychom si jeho něžné vonné květy co nejvíce užili.

Tunbergie křídlatá (Thunbergia alata)

V českých zahradách známá „černooká Zuzana“ je skutečnou klasikou mezi popínavkami. Nedorůstá závratné výšky (jen kolem jednoho metru), ale krásně kvete po celé léto. I když jsou v nabídce i jiné odstíny, nejhezčí jsou stejně ty klasicky zlatožluté. Vypadá pěkně u treláže, ale parádu udělá i v závěsných koších.

Fazol šarlatový (Phaseolus coccineus)

Snadné pěstování z přímého výsevu, spolehlivě se pne po opoře, nápadné, často i dvoubarevné květy. Za krátkou dobu vytvoří zelenou kulisu se spoustou listů. Může růst i v částečném polostínu, ale na plném slunci daleko více kvete.

Vilec pnoucí - kobea (Cobaea scandens)

Liána s úponky, pěstuje se jako letnička. Neobvyklé zvonkové květy jsou zpočátku bílé, později se zbarvují do různých odstínů modré. Potřebuje vždy od větru chráněné polohy, tohle prostě není „holka do nepohody“. Bude ale vypadat krásně na balkoně nebo v závětří u posezení. Při dobré péči vydrží kvést až do mrazů.

Kvamoklit (Quamoclit cardinalis)

Popínavá, poměrně bujně rostoucí liána s hluboce dělenými listy a drobnými, ale výraznými červenými květy. Výborná k plotům, pergolám i na balkony, vytváří pěknou hustou kvetoucí kulisu. Rychle vyrůstá do výšky – z toho vyplývají i její vysoké nároky na živiny a vodu.

Mina lobata

Neobvyklá a velmi efektní popínavá letnička, s trojlaločnatými listy a bohatě kvetoucí hrozny červenožlutých květů. Rychle vytváří hustý zapojený porost na pergolách a plotech, vypadá velmi reprezentativně. Velké květy nemají rády vítr, proto se sází do závětří. Protože bohatě kvete, potřebuje kvalitní, dobře vyhnojenou půdu.

Rodochiton (Rhodochiton atrosanguineus)

Patří k méně obvyklým druhům popínavých rostlin, ale například ve Velké Británii má její pěstování dlouhou tradici. Jeho květy mají mnoho odstínů, nejčastěji jsou však purpurové nebo mají různé odstíny fialové. S dobrou výživou a na slunečném stanovišti se stane nepřehlédnutelnou dominantou zahrady.

Okrasné okurky (Cucumis)

Různé druhy okrasných okurek v nabídce semenářských firem jsou důkazem, že hranice mezi okrasnou a užitkovou zahradou se v poslední době stírají. Pěstujeme okrasné tykvičky, okrasnou kukuřici i okrasné zelí. Ozdobné okurky (kaštanová, angreštová, anguria, ježek) se pěstují podobně jako ty užitkové – z předpěstované sadby. Jejich neobvyklé plody zkrášlí zahradu hlavně ve druhé polovině léta, využijete je i do podzimních aranžmá.

Reklama

Související články

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Řez popínavých rostlin

Popínavé rostliny udrží v kondici jen správný a pravidelný řez. Ten nám zaručí, že budou mít pěkný tvar a každoroční záplavu květů a plodů.

Výběr článků

Načítám