Hlavní obsah

Co se sněhem na zahradě

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si myslí, že zahrada v zimě spí a nepotřebuje naší péči, plete se. Především během zimy bohaté na sníh je třeba mít se na pozoru. Sníh může být totiž zahradě stejně dobře k užitku, jako ke škodě.

Článek

Nízké teploty ve spojení s vlhkostí jsou pro rostliny na zahradě velmi nepříjemné, protože vlhká hlína promrzá ke kořenům mnohem rychleji a hlouběji. Ochranou proti neblahým vlivům mrazu může být paradoxně právě sníh, který dokáže před mrazem zem a rostliny v ní zaštítit. Zachycuje totiž tepelné záření vycházející z hlubších vrstev půdy a zároveň chrání zemi před útoky studeného větru. Teplota pod sněhem tak sice klesá pod nulu, ale rozdíl mezi teplotou nad sněhem a pod ním může být například při dvanáctistupňových mrazech opravdu veliký.

Větve a trávník je třeba chránit

Zatímco zemi sníh pomáhá, u stromů a keřů muže uškodit. Možná namítnete, že čerstvě napadaný prašan neublíží a na větvích vypadá dekorativně. Horší je ovšem situace v případě, kdy se začnou teploty střídat a původně lehký sníh postupně taje a znovu umrzá. Na větvích se pak vytváří jakási tvrdá krusta.

Ilustrační fotofoto: Mountfied

Pod její vahou se mohou větve prohýbat, sklánět k zemi, ztrácet tvar a v horším případě se dokonce začnou lámat. Stejné nebezpečí hrozí, když padá těžký mokrý sníh, který je dobré shodit koštětem nebo hráběmi. Pro takový účel jsou šikovné moderní typy zahradních hrábí, které mají nejen speciálně modelované rukojeti pro příjemnou práci, ale mohou být vybaveným i jednoduchým systém, kdy je po uvolnění šroubu možné nasadit dlouhou nebo krátkou rukojeť. Kdo nechce, aby stromky a keře pod vahou sněhu ztrácely tvar, měl by kromě shazování sněhu dát pod větve podpěry, případně je zafixovat provázkem nebo drátkem.

V zimních měsících bychom neměli zatěžovat ani trávník Když je jeho porost zmrzlý hrozí, že se stébla polámou a místo trávy tam na jaře budou jen hnědé skvrny. Chodit po trávníku bychom tedy měli co možná nejméně a pokud přes něj chceme převézt kolečko, tak přes položená prkna.

Ilustrační foto

Jak sníh uklidit?

Ale zahrada v zimě, to nejsou jen stromy, keře a záhony. Abyste se po ní mohli bezpečně pohybovat a to jak pěšky, tak například autem ke garáží, potřebujete schůdné cesty. Ty můžete buď pracně udržovat klasickým hráblem a lopatou, nebo se vybavit sněhovou frézou, se kterou sníh odklidí bez zbytečné námahy prakticky každý člen rodiny. Ze široké nabídky na trhu si můžete vybrat mezi stroji s elektrickým nebo benzínovým motorem.

Modely s elektromotorem jsou vhodné především na úklid čerstvě napadaného sněhu v bezprostřední blízkosti domu. Jejich výhodou je, že jsou tiché, lehké, snadno se s nimi manipuluje a sníh odhodí až do 9 metrové vzdálenosti

Aby byl průchod zahradou a kolem domu bezpečný, je potřeba sníh uklidit. Lehká benzínová fréza čistí rovné plochy a příjezdové cesty až na podklad, takže je ideální volbou právě pro rodinné domky.foto: Mountfield

Benzínové sněhové frézy už mají výkonnější motory a pracovat s nimi můžete kdekoliv potřebujete. Podle způsobu nabírání a odhozu sněhu dělíme dále stroje na jednostupňové nebo dvoustupňové. Pro úklid zpevněných ploch (dlažba, beton nebo asfalt) stačí jednostupňový stroj. Tedy stroj s rotujícím šnekem, který zajišťuje jejich pohyb vpřed a současné nabírá sníh. Na velké a nezpevněné plochy, je už vhodnější zvolit stroj dvojstupňový. Ten nejprve pomocí robustního ocelového šneku dopraví sníh do vysokoobrátkového ventilátoru, který ho pak otočným komínem odhodí až do vzdálenosti 13 metrů. Zajímavou alternativou je připojení sněhové frézy ke kultivátoru nebo čelní radlice k zahradnímu traktoru.

Odházený sníh můžete využít například na zryté záhony. Při pozvolném tání se vláha z něj postupně vsákne do země a vy budete mít o starost méně. Obdobně se dá „zavlažit“ například i skleník.

Reklama

Související články

Na závěje i dřinu platí sněhové frézy

Letošní zima už nastoupila v plné síle a pocítili to především ti, kteří musejí odklízet sníh. To může být v případě, že se rozhodnete vystačit jen s hrábly...

Mrazu plno, plynu málo. Co teď frčí?

Evropa je zděšená. Svírá ji arktická zima a strach z nedostatku sibiřského plynu. Čím budeme topit? A kam až vyšplhají už tak horentní ceny energií? Odpovědí...

Výběr článků

Načítám