Hlavní obsah

Co má být součástí podzimní péče o zahradu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahradách dozrálo ovoce, listí hraje všemi barvami a my si užíváme poslední slunečné dny. Kromě sklízení ovoce a zeleniny nás tu čeká spousta aktivit, které máme na podzim stihnout, aby byla zahrada dobře připravená na zimní spánek a na jaře se nám opět odvděčila za dobrou péči.

Foto: Mountfield

Benzínová sekačka s pojezdem G 48 TK Comfort A (8490 Kč) má mimořádně pevný skelet a kola se speciální ofroadovou úpravou.

Článek

Hrabání listí patří na podzim k nutným činnostem. Vyplatí se proto věnovat pozornost výběru náčiní, které nám ušetří čas i práci.

Základním pomocníkem jsou hrábě. Volit lze z různých druhů podle typu materiálu, délky násady, pohodlné rukojeti či velikosti zubů. Na ty by se listí nemělo napichovat a zároveň by mezi nimi neměly zůstávat kamínky nebo větvičky.

Foto: BRIGGS&STRATTON

Abychom našli trávník v příštím roce v dobré kondici, odplevelíme ho, posekáme, provzdušníme, vyčistíme, pohnojíme a zalijeme.

Listí odklízíme pravidelně, obzvlášť před prvním sněhem potřebuje trávník důkladně vyčistit. Zabráníme tím tvorbě plísní, které se ve vlhkém a neprovzdušněném prostředí rychle tvoří a ohrožují tak život trávníku.

Při hrabání listí se nejvíc osvědčily tzv. švédské hrábě, jejichž pořízení je sice o něco nákladnější, ale práce s nimi je snadnější a rychlejší. Mají vějířovitý tvar s široce rozevřenými prsty, které lze u speciálních modelů podle potřeby zužovat. Jsou k dostání v plastovém i kovovém provedení.

Foto: BRIGGS&STRATTON

Podzimní i zimní odpočinek dopřejeme zahradě tím, že shrabeme listí, aby se nevytvářela plíseň.

Benzínové či elektrické vysavače listí s jednoduchou a rychlou obsluhou oceníme na velkých zahradách. Většina z nich nabízí možnost regulace sání a odfuku podle množství listí, které vysají do sběrného vaku.

Foto: MOUNTFIELD (4x)

Zahradní vysavač BV 300 (6450 Kč) je skvělý pomocník, s nímž lze snadno odstranit spadané listí na zahradě nebo odklidit posekanou trávu ze zahradních cestiček.

Listí si předem můžeme nafoukat na jednu hromadu, kterou lehce sklidíme. Některé z těchto přístrojů jsou vybaveny rozmělňovačem, takže se odpad rovnou částečně rozdrtí a rapidně sníží objem (v případě suchého odpadu dokonce až na desetinu). Nadrcený odpad se také rychleji kompostuje.

Foto: FISKARS

Plastové hrábě na listí Solid 41,5 cm (298 Kč) s násadou jsou středně velké pro práci na menších plochách a kolem stromů.

Při používání vysavače listí je třeba dávat pozor na kameny, šišky, vodu a sklo, které by jej mohly poškodit. Vyplatí se proto do sběrného vaku vložit speciální filtr. Vhodné je také volit stroj s kovovými vrtulemi, které jsou odolnější než plastové.

Vysavače se dají využít i na odstraňování mokrého listí ze schodů, teras a příjezdových cest. Na spodní části trubice je u některých druhů speciální škrabka, se kterou bude odstraňování listí hračka. Lze je rovněž použít při odklízení posekané trávy či odstraňování prašného sněhu.

Trávník pravidelně sekáme i během podzimu, dokud roste, což bývá v závislosti na počasí zhruba do konce listopadu. Trávníky přezimují nejlépe mírně obrostlé. Je důležité posekanou trávu odklízet, protože v sychravém podzimním počasí se pod ní rychle tvoří plísně. Můžeme ji dále buď kompostovat nebo využít při mulčování.

Vhodné je trávník v tomto období pohnojit či ošetřit substráty, aby se během zimního spánku posílil a na jaře se opět zazelenal. Na výběr je množství hnojiv, dbejme především na to, aby obsahovala zvýšené množství draslíku, který trávník v zimě ochrání. Aplikaci hnojiva si naplánujeme na suché dny bez deště. Před nástupem zimy je také možné na trávník rozprostřít vrstvu vyzrálého kompostu.

Foto: MOUNTFIELD

Elektrický vertikutátor V 302 E (2950 Kč) je lehký a snadno ovladatelný kompaktní stroj s pevným plastovým šasi.

Vertikutace je důležitou úpravou trávníku, kterou aplikujeme pravidelně na jaře a na podzim. Díky ní dosáhne trávník lepší výměny kyslíku, větší propustnosti vody, sníží se množství plevele i riziko chorob. Zvyšuje se také trvanlivost trávy, protože kořeny rostou více do hloubky.

Likvidace plevele, krtin či mechu je nezbytná. Zvolit můžeme přírodní či chemickou cestu, přičemž první z nich je šetrnější ke zbytku vegetace zahrady.

Manuální vytrhávání či mulčování použijeme u plevelů s mělkými kořeny v menším množství, jinak je to práce poměrně náročná. Naproti tomu mulčování si snadno poradí i s větší plochou. Brání přístupu vzduchu a světla, a tak ničí nežádoucí plevel, který vrstvou mulče neproroste.

Foto: MOUNTFIELD

Podzimní trávníkové hnojivo (5 kg/119 Kč) je speciální granulované vícesložkové NPK hnojivo se sírou a stopovou živinou železem z kvalitní řady Hortus od společnosti Rašelina.

Plevele se zbavíme i chemickými přípravky, tzv. herbicidy. Ty se rozdělují do dvou základních skupin – selektivní (výběrové) a totální (širokoplošné).

Zatímco první z nich ničí jen některé druhy dvouděložného plevele a okolní porost nechávají růst, druhé ničí téměř všechny druhy – používají se proto zejména před výsadbou nového trávníku.

POZOR! Nikdy nepoužíváme chemické přípravky na čerstvě posečený trávník, ale až ve chvíli, kdy doroste do výšky cca 10 cm!

Po několika dnech plevel odumře a lze jej snadno odstranit. Některé druhy jako např. pampelišky nebo pcháč oset trávníku naopak pomáhají a mají v systému zahrady důležitou úlohu. Svými kořeny provzdušňují půdu a přinášejí do ní živiny z hlubších vrstev. Kromě toho některé druhy plevele přilákají na zahradu užitečný hmyz a ptáky, kteří prospívají jiným rostlinám.

Péče o stromy a keře

Ovocné i okrasné stromy a keře potřebují ochránit kořeny před mrazy. K tomu použijeme např. spadané listí, které vytvoří půdní kryt. Omezuje odpařování vody a během zimy se rozkládá, čímž vytváří přirozené hnojivo.

Foto: FISKARS

Prořezávací pilku na větve (672 Kč) lze snadno připojit k univerzálním zahradním nůžkám bez použití nářadí. Má nastavitelný úhel řezu i účinný tvar zubů na řezání dřeva.

Kmeny stromů lze před poškozením mrazem chránit nátěrem z vápna nebo speciální ochrannou fólií. Ovocné stromy během podzimu prořežeme, aby byly lépe prosvětlené, měly lepší přístup ke vzduchu a v příštím roce opět rodily.

Jádroviny probereme více než peckoviny. Větve nikdy nelámeme, použijeme zahradnické nože nebo nůžky.

Foto: GARDENA

Combisystem — stromové nůžky S (1280 Kč) střihají větve o max. průměru cca 36 mm 4,7 mm s mimořádnou úsporou síly pomocí trojitého kladkového převodu.

Prořezáváme za mírného počasí, aby řezy rychle zregenerovaly. Odstraníme vše, co se navzájem dotýká či překáží, a nezapomeneme ani na nemocné větve. Odřezky lze kompostovat nebo rozdrtit v drtiči. V drtiči odpad zmenší svůj objem a získaná drť se dá využít na zahradě při mulčování nebo doma v krbu.

Z ovocných keřů odstraníme hlavně staré větve a slabé mladé výhonky. Půdu kolem nich prokypříme rycími vidlemi a přihnojíme domácím nebo granulovaným kompostem či jinými podzimními hnojivy.

Rostliny zaléváme i během vegetačního klidu, když je teplá a suchá zima. Před mrazy je přikryjeme vrstvou posekané trávy, listí či mulčovací kůry. Choulostivé dřeviny zakryjeme netkanou textilií. Větší jalovce a túje kvůli možnému vylomení svážeme.

Foto: HORNBACH

Kmeny stromů lze před poškozením mrazem chránit nátěrem z vápna nebo speciální ochrannou fólií.

Živé ploty před příchodem zimy sestříháme zahradnickými či elektrickými nůžkami, ty se vyplatí zejména v případě vyšších a rozsáhlejších plotů.

Stálezelené živé ploty stačí stříhat jednou v roce, ideálně koncem října v době vegetačního klidu. Také tento odpad zmenšíme drtičem a využijeme do kompostu či při mulčování.

Foto: GARDENA

Akumulátorové teleskopické nůžky (4550 Kč) se skvěle hodí pro stříhání živých plotů ve výškách i při zemi.

Kompostování a mulčování

Při úklidu zahrady se nashromáždí velké množství organického odpadu – mj. uschlé a odumřelé zbytky rostlin, odřezané větvičky z keřů a stromů, posekaná tráva. Nejlepším způsobem, jak jej zužitkovat, je kompostování.

Foto: MOUNTFIELD

Shora uzavíratelný kompostér K 390 (990 Kč) pojme až 400 litrů biomasy, ve spodní části má dvířka pro odebírání hotového humusu.

Zbavíme se odpadu ze zahrady, z domácnosti a získáme přírodní materiál. Kompostovanou zeminu lze použít jako hnojivo pro svrchní vrstvy půdy nebo smíchat se zeminou a pískem a použít pro pěstování květin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

POZOR! Do kompostu nepatří zbytky jídel, nahnilé ovoce, plevel, chemicky ošetřené rostliny a odpad zasažený plísněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám