Hlavní obsah

Bylinky na balkoně

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled na tom není nic složitého – koupíte, postavíte, občas zalijete a voňavé natě je po celou sezonu dost. Ale aby to tak opravdu bylo, měli byste se při balkonovém pěstování řídit osvědčenými pravidly.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto

Článek

Kupujte s rozmyslem

Zdá se, že investice do sezonních zelených bylinek je záležitost několika desetikorun. Hodně ale záleží na výběru sazenic – pro okamžitou spotřebu klidně můžete koupit i slabší rostliny, ale pro celosezonní sklizeň vybírejte daleko pečlivěji. O kvalitě sazenice svědčí nejen vyšší cena, ale hlavně větší, prostornější květináček, který vypovídá o silných, rozvětvených kořenech, které po případném přesazení rostlině rychle zajistí dost vody a živin. Další věc, na kterou byste měli dávat pozor, jsou lístky uvnitř keříku.

Pokud jsou uhnilé a povadlé, svědčí to o špatné péči o vyseté rostliny – chybí jim přepíchání nebo zastřižení. Nepřirozeně světlá barva je známka špatné aklimatizace, rostlinky nejsou otužené.

Do skupin

V přírodě i na zahradě se rostlinám nejlépe daří ve skupinkách. Nejenže tak dobře využijí prostor i vláhu, ale větší masa rostlin si lépe udrží vyšší vlhkost vzduchu, tedy často zmiňované mikroklima. Vycházejte z toho i při rozmisťování květináčů s bylinkami. Není vůbec nutné, abyste dělali ostrůvek vysloveně užitkový, klidně dostavte nebo vysaďte bylinky mezi jiné balkonovky. Rostliny by ale vždy měly mít podobné nároky na světlo a zálivku. Je velmi nepraktické mít mezi středomořskými bylinkami, které potře bují méně vody, nějakého „žíznivce“, jako je třeba máta. Podobné nároky na životní podmínky jsou velmi důležité hlavně v případě, kdy koupené rostlinky vysazujete do společného truhlíku nebo jiné větší nádoby.

Pozor na slunce

Balkon je prostor, jehož parametry jsou na rozdíl od zahrady neměnné. Jde hlavně o přístup slunce, který je daný orientací ke světovým stranám. Častou bolestí je vysoká teplota a sluneční úpal. Dlažba terasy nebo balkonu se často rozpálí do velmi vysokých teplot, které rozhodně kořenům rostlin nesvědčí. Rostliny je třeba před horkem chránit vlastně velmi podobně, jako při ochraně před mrazem.

Květináče tedy nenechávejte nikdy stát přímo na dlažbě, ale postavte je na nízké stolky, účelná je i silnější polystyrenová deska nebo prkno. Na větším balkoně se výborně osvědčí třeba dřevěná paleta. Také květináče, ve kterých se bylinky na balkoně pěstují, by měly být jiné než černé. Dobrým řešením jsou světlé obaly, do kterých tmavé květináče schováme.

Reklama

Související články

Ve stylu Provence

Atriovou zahradu manželů Klimešových, vytvořenou na dvoře u klasické jihočeské chalupy, jsme navštívili na konci léta. Tou dobou kvetlo snad vše, co majitelé...

Sedm tipů, jak vylepšit zahradu

Co vidíte, když se kritickým okem rozhlédnete po zahradě? Máte pocit, že je neútulná, přeplněná, nevýrazná nebo dokonce nudná? Zkuste si zodpovědět...

Umělý ratan pro zahradu, pergolu i interiér

Chcete si koupit nábytek, který se hodí jak na zahradu, tak do interiéru? Hledáte takový, který nebledne, nepraská a nevyžaduje téměř žádnou údržbu? Trendy...

Výběr článků

Načítám