Hlavní obsah

Budky a krmítka pro ptačí návštěvníky

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ptačí budka a krmítko mohou být ozdobou zahrady nebo okna domu. Víme-li, jaký druh ptactva se v našem okolí slétává, nachystáme jim úkryt podobný tomu, který si budují sami.

Foto: BLOMUS (2x)

Designové nerezové krmítko pro ptáky je ozdobou zahrady. Cena 3675 Kč

Článek

Budky a krmítka rozmísťujeme na podzim, aby si je ptáci našli a zvykli si na ně třeba do té míry, že v budce zjara zahnízdí.

Závěsné budky ve tvarech lidských domků zakoupíme v hobby marketech nebo v e-shopech, můžeme si je ale i vyrobit sami z několika prkének. Budka nebo krmítko stojí zhruba od 500 Kč.

Foto: BELLA ROS

Dřevěná ptačí budka za 1164 Kč.

Co máme vědět

Nejdříve zjistíme, jaký druh ptáků se kolem nás pohybuje a v čem jsou zvyklí přebývat. Tomu přizpůsobíme tvar i materiál budky. Velikosti ptáčka pak musí odpovídat budka i průměr vstupního vchodu.

Sýkorkám stačí prostor 12 x 12 cm, vysoký 25 cm, spolu s lejskem, brhlíky či rehky potřebují vletový otvor o průměru 3,2 cm. Menším druhům, např. modřince, babce a uhelníčkovi vyhovuje kulatý vletový otvor o průměru 2,8 cm.

Foto: Blomus

Kryté krmítko, které se připevňuje ke kmeni stromu. Cena 2355 Kč.

Materiál vybíráme nejčastěji z masivu domácích dřevin, velmi odolné jsou budky z cedrového či teakového dřeva. Existují i plastové a skleněné budky, v nichž ptáčky můžeme pozorovat, ovšem ty příliš neizolují teplo. Výjimkou nejsou ani úkryty ve tvaru tunýlků ze směsí cementu a pilin, keramické a hliněné balóny apod.

Budku můžeme připevnit drátkem ke kmeni stromu nebo ji zavěsíme na větev do výšky 2 až 8 m. Vchod směrujeme na jih, jihovýchod nebo východ, v letové dráze směřující k němu by neměly překážet větve.

Foto: GOODSTUFF.CZ

Balónová ptačí budka Green and Blue je inspirována tvarem přirozených ptačích hnízd a poskytuje bezpečné prostředí pro drobné druhy ptactva, jakými jsou třeba sýkory. Cena 1290 Kč.

Vždy dbáme, aby se budka nestala lákadlem pro dravce. Nedáváme ji na místa, kam mají snadný přístup. Zakoupíme aromatický odpuzovač, sprej, který odradí kuny, psy i kočky. Kolem kmene lze také sestrojit zábranu z drátěných bodců, které dravce odradí.

Speciální budky

Klasická budka určená sýkorkám má obdélníkový, čtvercový nebo také trojúhelníkový tvar, i se stříškou se podobá lidským obydlím.

Foto: DOMOV.CZ

Krmítko se stříškou stojí 762 Kč.

Budka ve tvaru tunýlku s různými vchody je vhodná pro šoupálky, kteří šplhají po kmeni a vyhledávají k němu přiléhající dutiny. Budka se vyrábí ze směsi cementu, dřevěných pilin a dalších příměsí, je paropropustná a dobře izoluje teplo. Ke kmeni ji připevníme drátem, lze ji snadno vysunout nebo u jiného typu vysunout přední panel a prostor vyčistit.

Ptačí budka ve tvaru koule vyhovuje střízlíkům, kteří hnízdí v křoví a v dalších zarostlých zákoutích, spíše blízko u země. Budka má horní víko, po jehož odklopení do ní přisypáváme ptačí zob a také ji čistíme. Pověsíme-li kulaté hnízdo do korun stromů, najdou si je sýkorky či vrabci. Alternativou koule jsou budky ve tvaru žaludu s odklápěcí stříškou - vrškem plodu.

Foto: VINTAGE HOME

Designové krmítko pro ptáčky Clayre a eef o rozměrech 17 x 17 x 38 cm. Cena 373 Kč.

Pro pozorovatele a milovníky ptactva jsou k dostání ptačí budky opatřené kamerou (kolem 3000 Kč), která umožní pozorovat dění v budce propojením přes televizi doma nebo lze signál nahrávat na DVD rekordér.

Krmítka

Otevřený prostor může mít stříšku, ale nemusí, slouží většinou k tomu, aby si ptáček během letu odpočinul a nakrmil se.

Krmítko může mít podle velikosti i více pater, bytelnější typy s větším vstupním otvorem poslouží i veverkám.

Foto: GOODSTUFF.CZ

Krmítko pro ptactvo i veverky udrží ořechy suché, snadno se čistí a plní. Díky vhodné konstrukci předchází poraněním zobáků a nohou ptactva. Cena 1425 Kč.

Existují i závěsné drátěné tuby s miniaturními otvory, z nichž si ptáci zrní vyzobávají.

Co ptáčkům chutná

K přikrmování jsou vhodná olejnatá semena - např. semena lnu, slunečnice, jádra ořechů, tykví, jablek apod. Kupovat můžeme i klasický ptačí zob ve zverimexu.

Vzhledem k tomu, že sýkorky jsou zvyklé živit se hmyzem, nepohrdnou trochou loje.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám