Hlavní obsah

Bramboříky ve všech variacích

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bramboříky známe jako sezonní hrnkové květiny, které kupujeme krásně nakvetlé. Když je ale umístíme v teplém bytě, většinou rychle odkvetou. Vhodnější by byla místnost chladnější, což ale ve městech bývá spíše problém. Tyto bramboříky však nejsou jediné, které můžeme pěstovat.

Foto: Jiří Antal, Právo

Cyclamen graecum.

Článek

Krásné velkokvěté bramboříky prodávané v květináčích jsou kultivary odvozené od bramboříku perského (Cyclamen persicum).

Květy mají v mnoha barevných variantách, od bílé přes růžovou až po temně červenou nebo nachovou. Květy jsou hladké nebo na okrajích třepenité. V zahradě by nám nepřezimovaly, ale jestliže se chceme pokusit odkvetlou rostlinu opět přivést ke květu, lze jen doporučit umístit ji do zahrady.

Rostlinu vysazenou v klasickém hliněném květináči zasadíme i s květináčem až po okraj do polostinného až stinného místa. Nejvhodněji někam pod keře. Až koncem srpna začneme pravidelně zalévat a s přibývajícími listy také hnojit. Včas rostlinu vyzvedneme a přeneseme do bytu.

Kultivary z Alp i Středomoří

V naší přírodě se velmi vzácně můžeme setkat s bramboříkem nachovým. Roste jen na několika místech, ale je to důkaz, že bramboříkům, alespoň některým druhům, se může dařit i v našich podmínkách. Skalničkáři o tom jistě ví své.

.: Brambořík nachový (Cyclamen europaeum) je jediným bramboříkem, který roste i severně od Alp. foto: Právo/Jiří Antal

V alpách roste poměrně hojně a setkat se s ním lze i na Balkáně a v Tatrách od středních poloh až do vysokých hor.

Hodí se pro polostinná stanoviště, do podrostu keřů, do společnosti kapradin apod. Dává přednost humózním, vápencovým půdám. Dobře odolává mrazu, ale v exponovanějších místech je vhodné jej chránit vrstvou listí.

Velmi dekorativně působí ve skupinách. Rostlina je vysoká 10 až 15 cm. Květy se objevují od července do září, jsou purpurově červené s tmavším okem.

Další brambořík, který může ozdobit zahrádku, je:

  • brambořík břečťanolistý (Cyclamen hederifolium, syn. C. neapolitanum).

S tímto druhem se můžeme setkat v jižních oblastech Itálie, Francie, Řecka a i jinde ve Středomoří, kde roste hojně v listnatých lesích. Jeho listy, které vyrůstají z plochých, diskovitých hlíz, vynikají velmi pěknou a značně variabilní kresbou. Zajímavé je, že i kořínky vyrůstají z horní části hlízy.

Rostliny kvetou až koncem léta a na podzim. Květy jsou v barvách od čistě bílé až po červenofialovou. Odolává mírnějším mrazům, ale zimní nastýlku potřebuje ještě více než předešlý druh. Hodí se k tomu kvalitní kompost, listovka nebo alespoň vrstvička listí.

K pěkným na jaře kvetoucím bramboříkům patří určitě:

  • Cyclamen repandum, jehož původní vlastí je také jižní Evropa a Malá Asie. Jeho krásně vybarvené listy připomínají předešlý druh. Listy vyrůstají na podzim, květy pak v období dubna a května. Jsou růžové s tmavým okem. Vzhledem k dlouhému období kultivace existuje mnoho barevných odchylek. Horší je to s jeho odolností vůči mrazu. Zimní nastýlka je více než nutná.

Velmi krásný a vděčný je drobný brambořík:

  • Cyclamen coum. Tato nenáročná rostlinka rozkvétá někdy již koncem zimy. Zvláště v těchto posledních mírných zimách kvetly první bramboříčky již v období krátce po Vánocích. Jinak na polostinná místa, ale také do skalek. Vynikne lépe ve větším počtu.
  • Brambořík (Cyclamen cilicicum) pochází rovněž z Malé Asie. Dorůstá výšky kolem sedmi až deseti centimetrů a jeho sytě růžové květy se objevují v září a říjnu. Zároveň s květy vyrůstají i listy s nápadnou stříbřitou kresbou. Pěstujeme ho v dobře propustné, humózní půdě a na zimu přikryjeme vrstvou kvalitního kompostu.

.: Cyclamen coum.foto: Právo/Jiří Antal

Pašování se nevyplatí

Kdo by si snad chtěl třeba z dovolené v Řecku přivézt hlízy místních bramboříků, měl by vědět, že Cyclamen graecum venku zcela jistě nepřezimuje. Ale pozor!! Všechny bramboříky jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES a tudíž při převozu přes hranice riskujeme nemalé pokuty a další problémy. Navíc většinu bramboříků lze u nás celkem běžně zakoupit v pestré škále barevných variací.

Víte že…

  • Bramboříky patří do příbuzenstva prvosenek
  • Hlízy obsahují jedovatý cyclamin, ale po uvaření či upečení jsou jedlé
  • Brambořík perský v Persii (Íránu) neroste

Reklama

Související témata:

Související články

Jarní inspirace - kam na krásné květiny

Blíží se jaro a tedy i doba vysazování květin, jejich sázení a zalévání a také potěšení z barevné nádhery, po které naše oči tolik touží! Máme pro vás tipy,...

Kámen dodá zahradě nadčasovou krásu

Kámen v zahradě může být jak funkčním, tak i okrasným prvkem zahradní úpravy. Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase. Snad jen díky slunci, větru,...

OBRAZEM: Něžný půvab pokojovek

Pokojové rostliny se stále častěji objevují v našich domácnostech, už proto, že navozují pocit blízkosti přírody. Touha po větší harmonii by se měla odrazit...

Výběr článků

Načítám