Hlavní obsah

Balkonovky - zkuste letos něco jiného

Novinky, Dagmar Cvrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu se rozhoduje o tom, jak bude váš balkon, případně terasa vypadat dalších několik měsíců. Je škoda vysazovat stále stejné kombinace rostlin nebo dokonce tytéž druhy. Pokud vysazujete vždy jen tradiční pelargonie, zkuste letos něco jiného.

Foto: Shutterstock, .

Článek

Dobrá kombinace je základní recept skoro na všechno, co si na zahradě vysadíte, ať už jde o truhlíky, záhony, nebo o celou zahradu. Je nesporné, že všechny květiny jsou krásné, aby tak ale i vypadaly, musíte k nim vybrat i správné sousedy. Barevné ladění je vlastně to poslední, čím byste se měli řídit. Pro balkonové rostliny je nejdůležitější, aby měly rostliny stejné nároky na stanoviště.

Zatímco na záhonu mají rostliny možnost si trochu pomoci hlubším zakořeněním, v truhlíku jsou tyto možnosti omezené. Proto je správný výběr balkonovek důležitý a neměl by se řídit jen akcemi a slevami v zahradních centrech. Nemáte-li například stinný balkon na sever, roztomilé voskovky vám prostě na tom západním ani pořádně nezakoření.

Foto: Shutterstock

 Převislé a kompaktní

Významné také je, jak chcete, aby truhlíky vypadaly v plné sezoně. Někdo dává přednost bohatým převisům, jinému se líbí kompaktní výsadba. I to by mělo hrát při výběru květin svou roli. Při výsadbě se snažte každé rostlině vyhradit dostatečný prostor a truhlíky zbytečně nepřehušťujte. Správně vysazený truhlík by měl hned po výsadbě vypadat, že by se do něj ještě něco vešlo, a rozhodně by měl být vidět povrch půdy.

Foto: Shutterstock

 www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Start bazénu do nové sezony

Už jste svůj bazén odzimovali? Jestliže nikoliv, je nejvyšší čas to udělat. Jistě vám k tomu přijde vhod několik odborných rad, jak na to.

Dům u tří čertů

Cíl dnešní návštěvy má přímo ďábelský název – Čertovina. Naše hostitelka, výtvarnice a keramička Věra Luňáčková, se jménem obce nechala inspirovat a svůj dům...

Zahrada pod čedičovými kopečky

Karel Kalouš je sběratel čarověníků a bonsajista. Jeho zahrada v Českém středohoří oplývá množstvím azalek, pěnišníků a tvarovaných dřevin, takže trochu...

Výběr článků

Načítám