Hlavní obsah

Balkónové květiny a bylinky v jednom truhlíku

Právo, Adéla Taitlová

Osázet květináč pro letní výzdobu můžete i jinak, než jste byli doposud zvyklí. Zkuste letos ke květinám, které se tradičně vyjímají v truhlících, přidat voňavé bylinky! Neotřelými kombinacemi potěšíte nejen svoje oči, ale taky nos a chuťové buňky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trpasličí jiřinka se šťovíkem krvavým

Článek

Tady je pár tipů na to, jak proměnit balkón, ale třeba i světlou kuchyň, v pastvu pro všechny smysly.

Jiřinka s nakyslým parťákem

Kromě klasických jiřin existují druhy speciálně šlechtěné pro pěstování v malých nádobách. Slaběji rostou a vytvářejí nízké, kompaktně rostoucí rostliny s množstvím květonosných stonků. Z jejich jednoduchých až plných úborů se můžete těšit už od května a při dobré péči tvorbu nových poupat utne až první mrazík.

Trpasličím jiřinkám náramně sluší sytě rudá barva, přesně taková, jaká koluje v listových žilách šťovíku krvavého (Rumex sanguineus). Dokonale sladěné duo si v dřevěném truhlíku vystačí samo, dejte však pozor, abyste do salátu nespotřebovali všechny šťovíkové listy naráz!

Bílý doprovod pro rozmarýn

Na té bílé něco je! Decentní, ale nepřehlédnutelná barva má výjimečně zklidňující účinek, zvlášť ve spojení se zelenou, a uplatnění najde v jakékoli úpravě. Třeba v téhle venkovské, které udávají tón plechové nádoby s patinou, září do všech stran plnokvětý kopretinovec (Argyranthemum) Double White a před ním stojící všelicha (Brachyscome), jejíž úbory připomínají zdrobnělé kopretiny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozmarýn s kopretinovcem a všelichou

Rozmarýn s tuhými jehlicovitými lístky, které zespodu zdobí bílý proužek, se k nim nemůže hodit lépe. Bez téhle stálezelené dřevnaté, avšak na mráz choulostivé bylinky se neobejde žádný milovník italské kuchyně.

Ananasové opojení

Máty voní po pendreku, jahodách, zázvoru a taky třeba po ananasu. Tzv. ananasová máta (Mentha suaveolens) Variegata potěší dvojnásob.

Vůní, která ale popravdě není kvůli své výraznosti určena ke zdlouhavému očichávání (bylinkovému nálevu či limonádě však neublíží), a bledě panašovanými listy, kvůli kterým ji zahradníci rádi kombinují se záhonovými trvalkami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ananasová máta a kalibrachoa (minipetúnie)

Ve znamení exotického ovoce se nese také spolubydlící máty kalibrachoa (Calibrachoa), uváděná někdy jako minipetúnie, jejíž početné květy v barvě ananasové dužniny svádějí k nakousnutí. Dvojice našla zázemí v bílé míse z porcelánu.

Měsíček v obláčku citrusové vůně

Kdo by neměl rád měsíček lékařský (Calendula officinalis), jehož jednoduchá až plná květenství zkrášlují záhony u starých chalup, vědra, koryta i truhlíky za oknem? Ale i v malém květináči na stole předvádí dokonale svoje půvaby. Nebojte se opakování, použijte ještě dva stejné květináče a do nich vysaďte žlutozelené bochánky mateřídoušky citronové (Thymus citriodorus).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Měsíček lékařský a mateřídouška citrónová

Vznikne sehraná parta, která svoji veselou povahu vtiskne i krajíci chleba, když do másla přimícháte mateřídouškové aromatické lístky a oranžové květy měsíčku, které se dodnes používají jako náhražka šafránu.

Inspirace ze Středomoří

Váš balkón nemusí připomínat francouzskou Riviéru, stačí, když si pořídíte pár mediteránních rostlin, abyste se alespoň ve snu na pár chvil přenesli do dovolenkové destinace.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Levadule lékařská, šalvěj lékařská a hlazenec yzopolistý

Především sáhněte po levanduli lékařské (Lavandula angustifolia). Přidejte k ní šalvěj lékařskou (Salvia officinalis), nejlépe tu s fialovým žíháním na listech. Bylinky, obě výborné k přípravě výrazně aromatického čaje, vypadají výborně, když je, jako na snímku, podsadíte méně známou balkónovkou, hlazencem yzopolistým (Cuphea hyssopifolia). Ten na rozdíl od známějšího hlazence ohnivého vykvétá tisíci fialových kvítečků.

Něžné hrátky s příchutí kari

Pokud i vy souhlasíte, že se k růžové barvě nejlíp hodí stříbrošedá, pak neváhejte a opisujte seznam rostlin z téhle aranže. Uprostřed bílého proutěného košíku, který dodává osázení romantický nádech, se vyjímá keříkovitě rostoucí libora měňavá (Lantana camara).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Libora měňavá, starček přímořský, smil italský

Jak napovídá druhové jméno, květenství libory se v průběhu kvetení mění od světlého odstínu po tmavý nebo v úplně jinou barvu. Po stranách se k ní lísají hebce plstnaté starčeky přímořské (Senecio cineraria) a střapaté trsíky s uzoulinkými listy smilu italského (Helichrysum italicum), kterému se pro jeho typickou vůni přezdívá kari koření.

Pět kroků k úspěchu
Substrát
Rostlinám dopřejte kvalitní čerstvý substrát s aktivním humusem a propustnou strukturou. Pokud rostliny nepřesazujete do většího, můžete je ponechat v původním obalu, počítejte však s tím, že nedosáhnou potenciální velikosti.
Světlo
Rostliny z ukázkových kompozic se budou cítit dobře venku stejně jako v místnosti, zkrátka všude tam, kde je dostatek přirozeného světla. To totiž potřebují všechny bez rozdílu. Pár hodin sluníčka, nejlépe toho ranního či odpoledního, jim jen prospěje.
Zálivka
Vodní režim vyžaduje pravidelnost a přesnost. Stačí málo a rostliny zajdou buď žízní, nebo utonou. Platí, že čím menší květináč, tím častěji musíte zalévat. Četnost zálivek pomůže snížit speciální vododržný neboli sorpční gel zapracovaný do substrátu či praktické zápichy se zásobníky na vodu.
Živiny
Obecně platí, že při hnojení můžeme většinu bylinek rostoucích ve volné půdě klidně opomenout. Při pěstování v květináči jim však stejně jako balkónovkám prokážete laskavost pravidelným přísunem živin zhruba každé dva tři týdny. Použít můžete jak tekuté, tak i pevné hnojivo.
Probírka
Uvadlé květy, pokud samy neodpadnou, hned vyštipujte. Zejména u balkónovek je to zásadní pro udržení kondice a bohatou násadu poupat. Jinak se rostliny zbytečně vysilují tvorbou semen a do kvetení už se jim moc nechce.
Foto: Adéla Taitlová, Právo

BYLINKY NEVYHAZUJTE Až teplé dny pominou, poputují balkonovky na kompost nebo do koše. Bylinky ale nevyhazujte.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada s postelí

Zahrada je ideálním místem pro odpočinek. Snad každý relaxaci v zeleni ocení, těší se na ni, má ji rád. Ovšem jen málokdo si k tomu vytvoří ideální podmínky...

Výběr článků

Načítám