Hlavní obsah

Anturie se dají pěstovat v bytě i zimní zahradě

Právo, id

V Jižní Americe rostou stovky druhů anturií. Ale ty, které se nám budou dobře pěstovat v bytě či zimní zahradě, jsou jen dvě. Anturie mají u nás ještě jeden až zvukomalebný název – toulitky. Jejich krásné květy strhnou na sebe okamžitě pozornost, ať už jsou ve floristické vazbě, nebo jen tak v květináči.

Článek

Krásné květy anturií strhnou na sebe okamžitě pozornost, ať už jsou ve floristické vazbě, nebo jen tak v květináči.

Chraňme je před přímým sluncem

Toulitka Scherzerova (Anthurium scherzerianum) bývá vysoká 20 až 35 cm, na řapíku má listy vzpřímené, oválné. Toulec květenství je převislý, střední část květu – palice – bývá tenká, více či méně pokroucená.

V květináči se časem tvoří hnízdo z několika rostlin. Jejich rozdělením se rostlina zjara může množit. Rostlinu pěstujeme na místě, kam nesvítí slunce, v substrátu bez vápníku. Bal má být stále vlhký, zaléváme tedy často. Spodek kořenáče ale nesmí stát ve vodě.

  • Používáme hnojiva, která vyhovují vřesovištním rostlinám nebo begoniím a orchidejím.
  • Rostlině vyhovují teploty okolo 20–27 °C (přes zimu by teplota neměla klesnout pod 15 °C), rozptýlené světlo – např. na polici u okna, kam nesvítí slunce.
  • Kvete celoročně, květy vydrží na rostlině několik týdnů.
  • Anturie vyžadují poměrně vysokou vzdušnou vlhkost – relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 60 až 80 %. Časté rosení listů anturiím prospívá, při rosení květů se však na toulci mohou objevit ne příliš hezké skvrny.
  • Lze ji použít k řezu, vynikne ve floristických aranžmá.

Kráska do zimní zahrady

Toulitka Andreova (Anthurium andraeanum) je mohutná rostlina se srdčitými listy, posazenými téměř kolmo na řapík. Toulec květenství je výrazně lesklý.

Foto: Profimedia.cz

anturie

Barva květu bývá oranžová, červená, růžová, dnes se k řezu pěstují i pestrokvěté odrůdy se zastoupením zelené, fialové, bílé barvy. Tato anturie je dominantní rostlinou. Potřebuje oporu pro kmínek, květináč takový, aby rostlina měla pevný základ a nepřevažovala se.

  • Podle péče dorůstá do výšky 1– 1,5 m. Pak je dobré rostlinu seříznout a ze zakořeněného vrcholu pěstovat znovu. Z kmínku se mohou nařezat špalíky se 2–3 očky a nechat zakořenit. Dobře obráží a rostliny za rok narostou do solidní velikosti.
  • Tento druh se uplatní ve větších prostorech – v chodbách, halách, zimních zahradách.
  • Protože mohutně roste, musí se vydatně a často hnojit. V létě hnojíme dvakrát za měsíc, v zimě jen jednou. Při přesazování můžeme na dno květináče položit na vrstvu drenáže suchý kravinec v množství, které se vejde do velké krabičky od sirek.
  • Anturie vyžadují poměrně vysokou vzdušnou vlhkost – relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat mezi 60 až 80 %. Časté rosení listů jim prospívá, pozor ale na toulec. Mohly by se na něm objevit skvrny.

Možné pěstitelské problémy

Hnědé špičky listů

Nejpravděpodobnější příčinou je suchý vzduch. V létě se doporučuje rostlinu rosit. Příčnou může být i nedostatek vody uprostřed růžice nebo použití příliš tvrdé vody.

Uhynutí rostliny

U nekvetoucí rostliny za to může nadbytek vody. Když listová růžice odumře po odkvětu rostliny, je to přirozené.

Predátoři

Nejčastěji obtěžují anturii puklice, třášněnky, svilušky a vlnatí červci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám