Hlavní obsah

Alstromérie nevšedně povznesou zimní zahradu i venkovní záhon

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alstromériím se také říká boubelky, lilie Inků nebo papouškovité lilie, i když s pravými liliemi nemají nic společného. Jsou mimořádně hodnotné pro floristy, svým nevšedním půvabem povznesou zimní zahradu a v létě dokonce i záhon.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Alstroemeria aurea Dover Orange

Článek

Alstromérie je počeštěný výraz latinského názvu Alstroemeria. Trvalku pojmenoval zakladatel botanické nomenklatury Carl von Linné (1707–1778) po svém příteli, švédském botanikovi Clausi von Alstroemerovi.

Elegantní i exotické

Jejich domovinou jsou horské travnaté svahy Jižní Ameriky. Pocházejí z rodu s přibližně padesáti druhy. Díky zájmu šlechtitelů si dnes můžeme vybírat z množství kultivarů zářivých i jemných barev.

Až 10 cm dlouhé květy s typickými tečkami a čárkami mohou být bílé, žluté, oranžové, růžové, červené, purpurové i fialové v rozličných odstínech. Mají nálevkovitý tvar, nápadné prašníky a šest okvětních lístků – tři vnější a tři vnitřní, které se od sebe často liší velikostí i zbarvením. Usazené jsou na 40 až 150 cm vysokých tuhých stoncích se středně zelenými až našedlými, někdy panašovanými kopinatými listy. Skalničkové druhy měří podstatně méně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Alstroemeria Friendship

Kvalitní péče přináší květy

Podobně jako jiřinky mají i alstromérie hlízovité kořeny a jsou citlivé vůči mrazu. Nehodí se proto k trvalému venkovnímu osázení.

Ideální je pro ně skleník nebo zimní zahrada, ale i zasklený balkon, kde je pěstujeme v prostorných nádobách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Alstroemeria Little Eleanor

Hlízy sázíme 20 cm hluboko. Zemina musí být kyprá, dobře propustná a bohatá na živiny. Od počátku rašení (přibližně koncem dubna) začínáme s přihnojováním a zavlažováním. Praktické je pomalu působící hnojivo, které živiny uvolňuje postupně po celou sezónu. V období růstu zaléváme hojně, v zimě jen mírně.

V teplých měsících (od konce května do srpna) můžeme rostliny bez obav vynést na čerstvý vzduch a třeba je i s květináčem zapustit do záhonu mezi trvalky v místech, kde svítí sluníčko. Vysoké exempláře podepřeme, aby je neponičil vítr a déšť.

Když jsou rostliny spokojené, nakvétají bohatě celé léto, někdy až do listopadu a vydrží po mnoho let.

Zajímavé je, že jakmile půda přesáhne teplotu 22 °C, přestávají se tvořit květy. V horkých letních dnech rostliny přistíníme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Alstroemeria Princess Zavina

Pravidelné odstraňování uvadlých květů prodlužuje dobu kvetení. U alstromérií k tomu nepoužíváme nůžky. Celé odkvetlé stonky prostě vyškubneme ze země, podobně jako u rebarbory. U báze tak zůstává dostatek místa pro nové výhony.

Alstromérie můžeme na jaře množit dělením.

Rostliny někdy bývají napadány sviluškami, mšicemi a slimáky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Alstroemeria Lucinda

Neocenitelná květina k řezu

Alstromérie jsou velmi populární do květinových vazeb. Ve váze vydrží při každodenní výměně vody a opakovaném seříznutí stonků až dva týdny, což bohatě vynahradí fakt, že květům chybí vůně. Listy, které uvadají dříve, odstraníme. V květinářství jsou k dostání prakticky kdykoliv. Při vlastním sběru stonky nestříháme, ale vytahujeme je celé přímo ze základu rostliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Skalníky - zahradě sluší nejen na podzim

Skalníky nemusejí být jen porost problematických míst, se kterými si jinak nevíme rady. Nejkrásnější jsou na podzim, ale vypadají hezky i na jaře.

Jak připravit zahrádku na jaro

Sluníčko sice ještě moc nehřeje, ale na zahradě už nás čeká pilná práce. Musíme ji připravit na jaro, které tu bude co nevidět. Vezmeme to pěkně popořádku.

Výběr článků

Načítám