Hlavní obsah

Aby nás tráva nedusila

Novinky, Mountfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Každý jen trochu zkušenější majitel zahrady či louky ví, že trávu je třeba pravidelně sekat. Jen tak bude mít jistotu, že pažit bude stále houstnout a že ho časem nezadusí jiné, plevelné rostliny, ze kterých by sousedé určitě neměli radost. Ale jak a čím sekat?

Článek

Záleží na tom, jak velkou plochu budete udržovat a k čemu bude sloužit. Na trhu je celá řada strojů, určených pro ten který způsob úpravy. Pojďme se nyní podrobně podívat, který se na co hodí.

Luxusní „anglický“ reprezentativní trávník

S kvalitními pomocníky se může práce na zahradě stát potěšením.

FOTO: Mountfield

Běžný trávník na zahradě

Na těchto zahradách hrají prim rotační benzínové samochodné sekačky. Dosahují stále velmi kvalitního posečení za velmi přijatelnou cenu. Některé modely jsou navíc vybaveny automatickým systémem pojezdu (například sekačky Toro se systémem ADS – sekačka jede tak rychle, jak rychle jdete) nebo mulčováním či elektrickým startérem pro maximální komfort při práci. Sekačky bez pojezdu, nebo elektrické sekačky jsou vhodné jen na malé plochy, například na předzahrádky u domů. Naopak u větších zahrad, lze doporučit ridery – tedy v podstatě sekačky, na kterých se sedí.

Velké zahrady a plochy s udržovaným trávníkem

U velkých ploch, které mají vypadat upraveně, je jednoznačným řešením zahradní traktor. Nejenže je sečení pohodlné, kdy v sedadle traktoru jen točíte volantem, ale díky větší šíři záběru a rychlosti je až pětkrát rychlejší, než kdybychom sekali s rotační sekačkou.

FOTO: Mountfield,

Důležité je ale dát si při výběru pozor na dostatečně výkonný motor a některé klíčové prvky, například dostatečně kvalitní řešení náprav.

Zahradní traktory mají oproti jednoúčelovým strojům další nepopiratelnou výhodu. Díky bohatému příslušenství, jakým je například travní válec, čistič trávníku, provzdušňovač, vyhrabovač staré trávy, rozmetadlo hnojiv, ale také přívěsný vozík či sněhová radlice, jsou opravdu multifunkčními pomocníky, kteří vám budou sloužit v průběhu celého roku.

Louky, sady s vysokou trávou

Tam, kde chcete sekat jen jednou za čas velké plochy je ideálním řešením samochodná bubnová sekačka. Ta je totiž primárně určena na sekání až 1,5 metru vysoké trávy, kde nám tolik nezáleží na vzhledu plochy. Výhodou je, že posekaná tráva zůstane ležet v řádcích a je jen na vás, zda ji dále vyžijete nebo ne.

Bubnové sekačky jsou nepostradatelnými pomocníky při sečení vyšší až přelostlé trávy.

FOTO: Mountfield

U zvláště členitých ploch, ale například i v lese nebo v komunálních službách, je nejlepším řešením motorová kosa neboli křovinořez. Posečete s ním trávu všude, kam se dostanete vy. Při výběru křovinořezu je velmi důležité vybrat dostatečně dimenzovaný stroj – je nesmysl dosekávat malý svah u domku profesionálním křovinořezem, naopak na plochy s křovisky a náletovými dřevinami nebude stačit hobby model.

FOTO: Mountfield

Plochy kde je tráva (a křoviny) na obtíž

Někdy nám nejde o to, jak bude plocha vypadat, chceme ji jen posekat jakýmkoliv nejjednodušším způsobem. I v tomto případě budou křovinořezy většinou tou nejlepší volbou. V poslední době výrazně pokročila ergonomie těchto přístrojů a tak skoro necítíte, že stroj máte na těle zavěšen.

Tam, kde chceme, aby při likvidaci porostu vzniklo co nejméně travního odpadu, je na místě použití stroje zvaného mulčovač.

FOTO: Mountfield

Zajímavou alternativou jsou ale v tomto případě jednoúčelové stroje zvané mulčovače. Jejich úkol je jediný – trávu a drobné křoviny brutálně rozsekat na kousky. Výhodou je, že nevzniká v podstatě žádný odpad, respektive není vidět. Na tisíce drobných kousků trávy propadne až ke kořenům, kde během krátkého času zetlí a poslouží tak zároveň jako hnojivo.

Reklama

Související články

Pohodlné sekání? Osedlejte zahradní traktor

Je zbytečně trávit hodiny při běhání za sekačkou, když se majitelé zahrad mohou pohodlně posadit za volant elegantních a podstatně výkonnějších stojů jakými...

Kyslík pro trávník na zahradě

Trávník nyní klidně odpočívá, ale vy se můžete v klidu zamyslet, jestli si kromě sekačky nepořídit pro novou sezonu i další vybavení.

Jak na plevel na zahradě

Některé plevely jsou skutečně velmi úporné. Stále a stále se na zahradě objevují a někdy dokonce v takové míře, že zahrádkáře zcela připraví o radost ze...

Výběr článků

Načítám