Hlavní obsah

Abeceda nápadů pro podzimní zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Podzimní zahrada je plná proměn. Prostor pro změny a nejrůznější tvůrčí počiny však nemá jen příroda, ale i my.

Foto: Adéla Taitlová (6x), Právo

Dýně v sytých barvách a kuriózních tvarech nemají daleko k uměleckým předmětům. Škoda je nevystavit.

Článek

Můžeme třeba vysadit strom a získat tak přítele na celý život. Můžeme si taky vyrobit senzační půdní kondicionér nebo uspořádat výstavku dýní, letos obzvlášť vydařených. Několik nápadů jsme seřadili podle abecedy.

A:

Acer je latinský rodový název pro javory, jejichž pestré listy, výhony a kůra skýtají na podzim okouzlující podívanou. Půvab menších kultivarů znásobíme zajímavou podsadbou. Povedeným příkladem je spojení oranžově zbarveného javoru dlanitolistého (A. palmatum) Shishigashira se žlutým rákosíkem japonským (Hakonechloa macra) Aureola.

Acer palmatum (javor dlanitolistý) Shishigashira doslova září v kombinaci s elegantními listy rákosíku japonského (Hakonechloa macra) Aureola.

B:

Borůvky jsou plné chuti, vitaminů a ke všemu dobře vypadají. Kdo za nimi nechce do lesa nebo nemá v záhonu kyselou půdu, vysadí si keříky do nádoby. Ta musí být dostatečně veliká, nejlépe z plastu, který není tak porézní jako terakota a déle udržuje vláhu.

C:

Cibuloviny přinášejí do podzimní zahrady vzrušení, protože v ní působí nezvykle. Právě teď kvetou ocúny (Colchicum) a podzimní krokusy (Crocus). Jestliže jsme promeškali letní výsadbu cibulek, můžeme si koupit již vzrostlé rostliny. Na nerušeném místě jim vyhradíme dostatek prostoru, časem vytvoří husté kolonie.

Cibuloviny dělají z podzimu druhé jaro. Ocúnům (Colchicum) a podzimním krokusům (Crocus) vyhradíme dostatek prostoru, aby se pěkně rozrostly.

D:

Dýně dozrály a než skončí na talíři, upečené v troubě s trochou olivového oleje, rozmarýnou a špetkou mořské soli, uspořádáme z nich pro přátele výstavku k zakončení úspěšné zahradní sezóny. Teprve když jsou dýně pospolu, vynikne jejich barevná a tvarová rozmanitost.

E:

Efektní světelné doplňky zútulní atmosféru končícího dne. V blízkosti terasy rozmístíme lucerny, svícny či pochodně, protože plápolající oheň budí příjemnější pocity než žárovka. Dobrou investicí je kovový topný koš, nad kterým si můžeme ohřát i ruce při podzimních pracích.

Efektní lucerny s mihotavými plamínky čajových svíček rozmístíme před okna a poblíž terasy. Příjemně prosvětlí brzké podzimní stmívání.

F:

Finále vegetační sezóny by nemělo být o nic smutnější než vrcholné léto. Chybí-li nám v záhonech barvy, pořídíme si bohatě kvetoucí hvězdnice (Aster) a sáhneme i po listopadkách, kterými vyplníme truhlíky za oknem. O zbytek se postarají okrasné trávy, zralé plody a barevné listí.

G:

Generativní množení je odborný termín pro rozmnožování rostlin semeny. Ještě než suché zbytky letniček hodíme na kompost, zkontrolujeme, zda v nich nechrastí semínka. Ta buď přímo roztrousíme po záhonu, nebo je schováme a vysejeme příští jaro.

H:

Habr obecný (Carpinus betulus) v dospělosti uchvátí jako majestátní strom se svalnatým, šedivým kmenem. Snáší však pravidelný řez, takže se báječně hodí do tvarovaných živých plotů, oblouků a špalírů. Právě teď seženeme prostokořenné sazenice, které jsou levnější než ty v kontejneru.

CH:

Chodníky a pěšiny se nyní zakládají snáze, protože už není horko a ani přebujelá vegetace nepřekáží při práci. Chceme-li si chůzi zpříjemnit vůní a květy nad hlavou, vztyčíme nad cestu několik oblouků s popínavými růžemi.

I:

Informace jsou pro zahrádkáře nesmírně důležité, zvlášť co se dřevin týče, protože ty bývají v zahradnictví jen velmi mladé. Máme-li obavy, aby nás vyhlédnutý strom časem ze zahrádky nevystěhoval, zajdeme se podívat na již plně vzrostlé kusy do nejbližšího parku či arboreta.

J:

Jabloňový sad se dá založit i na malém pozemku, protože existují variety na zakrslých podnožích. Podzim je nejlepší dobou pro výsadbu jabloní a také pro jejich pořízení. Prostokořenné stromky jsou totiž cenově výhodnější. Vybereme osvědčené, chutné odrůdy s různou dobou zrání.

K:

Klematis neboli plamének korunuje zahradu svými nádhernými mnohačetnými květy. Zvlášť rychle roste časně kvetoucí plamének horský (Clematis montana). Brzy po výsadbě ozelení ploty, obelisky i besídky. Pro změnu ho můžeme nechat šplhat do koruny stromu.

L:

Listovka vzniká rozkladem listů. Cenný materiál vylepšuje půdní strukturu, schopnost vázat vláhu a živiny v ní. Napůl rozložená listovka poslouží jako mulč. Listy tedy nepálíme, ale hodíme na hromadu, občas zavlažíme a do dvou let máme senzační půdní kondicionér!

Listovka vznikne do dvou let rozkladem listů. Zlepšuje půdní vlastnosti a poslouží i jako mulč. Shrabané listy proto nepálíme!

M:

Miniskalka nám dává možnost mít svůj kousek Sněžky nebo Dolomit v místech, kam by se běžná skalka nevešla. Roztomilou zdrobnělinu horské krajiny vytvoříme v korytě na terase nebo v misce postavené na vysokém sloupku uprostřed pěšiny.

N:

Nový rozměr nemá co do činění s velikostí, ale s podobou zahrady. Jestliže v nás tradiční záhony a trávník vyvolávají pocit nudy, vybudujeme si místo nich štěrkový záhon s raritami, prérii zmítanou travními stébly, tropické zátiší nebo mokřad s blatouchy.

O:

Obruby pěkně orámují záhonové, pochozí či vodní plochy. Kromě klasických betonových dílů a dřevěných kůlů můžeme použít rostliny. Ty by měly být kompaktní, dlouhodobě zajímavé a skromné na péči. Hodí se třeba kontryhel (Alchemilla mollis), levandule, zimolez lesklý (Lonicera nitida) či brslen Fortuneův (Euonymus fortunei).

P:

Pařez se přirozeně rozpadne, když ho několikrát nařízneme a zasypeme kompostem s urychlovačem. Ještě líp ale uděláme, když ho i s kořeny vykopeme a usadíme do polostínu mezi kapradiny. Nejenže dokreslí atmosféru lesního prostředí, navíc poskytne zázemí bezobratlým živočichům.

Q:

Quercus – to je latinský název pro rod dubů. Dub má na podzim sytě barevné listy a krásné plody s „čepičkou“. Z nich se dá vykouzlit podzimní věnec na dveře.

R:

Rabátko je menší záhon pro okrasné rostliny, často schoulený u živého plotu, zídky nebo navazující na skalku či trávník. Alespoň jedno nové založíme a věnujeme ho rostlinám, které přivábí včely a motýly. Rozhodně by v něm neměly chybět podzimní hvězdnice a rozchodníkovce (Hylotelephium).

S:

Slunečnice ustoupily květinám podzimu a jejich velké, temné terče se sklánějí dolů pod tíhou olejnatých semen. Než je sýkorky a stehlíci všechny vyzobou, schováme několik semeníků na horší zimní časy.

Slunečnice jsou plné výživných semen, která sýkorkám a jiným opeřencům mohou v zimě zachránit život. Několik semeníků proto schováme dřív, než je ptáčci stihnou vyzobat.

T:

Tón v tónu – to je oblíbené řešení zahradních architektů. Dobře totiž vědí, že záhon osázený rostlinami v barvách umístěných na barevném kruhu blízko sebe působí příjemně a vyvolává pocit pořádku. Stejnou filozofii uplatníme při podzimním osazování truhlíků a nádob.

U:

Užiteční tvorové, jako jsou ježci a žáby, hledají vhodný úkryt k přezimování. Na nerušeném místě pod keři tedy vyskládáme kupku z kamení, polen a větví.

Dobře poslouží i starý košík s otvorem obrácený dnem vzhůru a zasypaný vrstvou listí.

V:

Vícekmenný strom má zvláštní kouzlo. Vypěstujeme ho snadno z jednokmenného exempláře. Kmen koncem podzimu seřízneme až k bázi, z níž na jaře vyraší nové výhony. Zní to drasticky, ale výsledek oslní! K úpravě se hodí bříza, vrba, javor vlasonohý (Acer capillipes), myrobalán (Prunus cerasifera), třešeň tibetská (Prunus serrula) či tis (Taxus baccata).

W:

Wisteria, česky vistárie, je bujná popínavka s dlouhými hrozny jarních květů. Pergolu hravě promění ve stinný pokojík. Ale ještě víc zaujme ve tvaru stromku. Vybereme jeden výhon, ten vyvedeme do požadované výšky a zaštípneme, čímž podpoříme tvorbu koruny. Kmínek udržujeme rovný, bez postranních výhonů.

X:

X factor nemají jen někteří zpěváci, ale i rostliny, které nás uchvátí neobvyklou barvou (např. zelenokvětá růže Rosa viridiflora), pozoruhodným tvarem (zkadeřená líska Corylus avellana Contorta) nebo fascinující vůní (orientální lilie Stargazer). Ještě není pozdě obohatit zahradu něčím extra!

Y:

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) má mnoho společného s levandulí. Také je to aromatický, slunomilný polokeř, léčivka i okrasná rostlina s pěknými modrofialovými letními květy. Včely a motýli ho zbožňují.

Z:

Závěsný koš vyčistíme po letních aranžích, napěchujeme ho vřesy s tykvemi a pověsíme tam, kde zrovna chybí něco barevného na pohled. Po ochlazení do něj vložíme misku se zobáním pro opeřence.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradí si ze zahradním odpadem. Dokonale

Úklid domácnosti byl častým tématem v každé době. Proto se už kolem roku 1908 zrodily první myšlenky na stroj, který by hospodyním usnadnil práci a čas. Zrodil...

Výběr článků

Načítám