Hlavní obsah

Veselé slunečnice - symbol letního bohatství

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečnice jsou synonymem letního bohatství, zlatavým odleskem slunce, múzou malířů a básníků. I vy si je zamilujete pro jejich hluboká černá kukadla a jásavou povahu, kterou rozdávají do všech stran.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zářivé úbory vymalují záhon na zahradě i džbánek s vodou. Divíte se, že jim Vincent van Gogh podlehl?

Článek

Ač je rod po latinsku zvaný Helianthus rozmanitý a nechybí v něm druhy dlouhověké, k nejhojněji pěstovaným patří všude po světě známá jednoletka slunečnice roční (H. annuus), kterou už od dětství poznáte na první pohled.

To ona je tou veselou panenkou z pole, otáčející se zvědavě za sluncem, od něhož dostala jméno.

Jednou a dost

Za rozbřesku hledí k východu a usíná s hlavou stočenou k západu. Téhle zvláštní schopnosti rostlin sledovat dráhu slunce po obloze dali vědci název heliotropismus a krom slunečnic ji ovládá i spousta dalších kytek včetně kopretin nebo oblíbené balkonovky jménem otočník (Heliotropium).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bledá odrůda Jade je sterilní. Hmyzu nabízí nektar, ale pylová zrnka netvoří, což oceňují zejména floristé.

Slunit se a hodovat

To je to, po čem tahle letnička, která do Evropy přicestovala z Ameriky v 16. století, touží nejvíc. Neroste divoce v přírodě, ale kultivovaně tam, kam ji v polovině května vysejete. Pozor, slunečnice pokvete jen tomu, kdo jí neodepře světlo a teplo slunečních paprsků.

Půdu má ráda kyprou, klidně lehce jílovitou. V čím úrodnější hlíně zakoření, tím silnější a mohutnější bude, ledaže byste si vybrali některou z trpasličích odrůd, jako je třeba Pacino Cola, vhodnou do truhlíků a malých květináčů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Krásných a zdravých rostlin docílíte, když jim dáte pořádně najíst a napít. Neobejdou se bez slunce.

Běžně dostupné záhonové kultivary měří zpravidla 70 cm až 200 cm. Avšak podle Guinnessovy knihy rekordů dosud nejvyšší slunečnice dosáhla v roce 2014 neuvěřitelných 917 cm! Spolykala prý přitom na patnáct pytlů vyzrálého hnoje. Skvěle funguje i hnojivo pro rajčata.

V mládí rostlina potřebuje pravidelnou zálivku, později se s přísušky vyrovnává lépe. O vodu si říká svěšením listů. Když hned nezaprší nebo ji neosvěžíte aspoň kbelíkem vody, začne předčasně odkvétat.

Úbory z tisíce kvítků

Ty trubkovité tvoří vnitřní terč a jazykovité mají za úkol navnadit svou výraznou barvou opylující hmyz. Paprsek, jak se věnečku jazykovitých květů odborně říká, už dávno není jen žlutý.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na pyl a nektar neujdou pozornosti medonosných včel. Oblibě se těší také u motýlů.

Sortiment slunečnic obohacují barvy od skoro bílé přes oranžovou a měděně žíhanou po vínovou až k téměř černé.

Úbory bývají jednoduché, mohou ale být i plné. Roztomilým plnokvětým kultivarem je např. oranžově žlutý Teddy Bear.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Z mrňavých trubkovitých kvítků se po opylení tvoří nažky se semeny. Ty zrají od konce léta do podzimu.

Na stonku, který má na omak stejně drsný povrch jako listy, trůní buď jedno, nebo několik květenství, jak je tomu u rozvětvených odrůd. Jedna taková se v roce 2001 stala s počtem 837 úborů světovou rekordmankou!

Ze záhonu do vázy

V záhonech slunečnice nepřehlédnete. O výběru vhodných partnerů nemusíte dlouho přemýšlet. K blízce příbuzným pampelišky, bodláku, jiřinky či zápleváku z čeledi hvězdnicovitých Asteraceae se hodí prakticky všecko, co kvete ve stejnou dobu, tedy od července do září, a má rádo slunce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plnokvětý kultivar Teddy Bear snadno vykouzlí úsměv ve tváři. Na výšku měří 60 až 100 cm.

Při pravidelné zálivce nezklamou ani ve větších nádobách. Jsou to také nádherné květiny k řezu do vázy. Když je nařežete hned, jak se úbory rozevřou, vydrží ve vodě dvanáct dní. Sterilní hybridy (např. Jade či Frilly) netvoří pylová zrnka, proto zůstane ubrus čistý.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Samětově vínové paprsky nabízí bezmála 2 m vysoká odrůda Velvet Queen. Potřebuje oporu, aby se ve větru nezlomila.

Miláček dětí, ptáčků i včel

Semenáčky vzcházejí do dvanácti dnů po výsevu. Když je jim teplo a netrpí žízní, nabírají rychle na síle. Právě rychlost jejich růstu zajímá děti.

Nechte je, ať o rostlinky samy pečují. Jediné, co dokáže radost z pěstování pokazit, jsou nenasytní slimáci, kteří se po mladých výpěstcích mohou utlouct.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Slunečnice jsou často první rostlinou, terou si děti samy vypěstují. Líbí se jim rychlý růst i zářivé květy.

Mimochodem křupavé lístečky semenáčků přimíchané do salátu zachutnají i vám. Jakmile slunečnice vykvete, zašumí nad ní křídla včel, čmeláků a dalšího hmyzu, který přilétá k drobným trubkovitým kvítkům pro nektar a pyl.

Po opylení uzrávají v terčích jedlá, chutná semena plná oleje a dobrého zdraví. Dodávají potřebnou energii nám i ptáčkům, kteří se spoléhají na to, že jim osvícený zahrádkář v zimě nasype výživnou dobrotu do krmítka.

Kolika zvonkům, stehlíkům, sýkorkám, vrabečkům, hrdličkám, brhlíkům, kosům či strakapoudům už asi slunečnice zachránila život? A kolik slunečnic už v zahradách poblíž krmítek díky opeřencům asi rozkvetlo?

Může se Vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám