Hlavní obsah

Pohrajte si s rozmanitostí listů v zahradě

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stočte zrak z květů na listy a objevíte netušený svět tvarů, struktur a barev, které svým půvabem svádějí k poutavým kombinacím na záhonu i v nádobách. Použijeme-li je s talentem a v promyšlených kompozicích, vznikne podívaná, která zalahodí očím i bez kvetoucího doprovodu. Tady jsou důkazy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Přitažlivou výstavku listů můžeme uspořádat v květináčích na balkoně či u vchodových dveří do domu.

Článek

Obří, miniaturní, dužnaté, široké i tenké jako nitka, sametově chlupaté, ostnité, hlaďounké či krabaté, lesklé, matné, celokrajné, kadeřavé, zpeřené. Jednou připomínají ostré jehly a kopí, podruhé slunečníky, natažené dlaně, srdíčka či hvězdy. A ty barvy!

Krom všech myslitelných odstínů zelené je to stříbrná, zlatá, bronzová, purpurová, jahodově červená, meruňkově oranžová, dokonce i růžová, modrá a čokoládově hnědá. Některé jsou jednobarevné, jiné pestře žíhané s proužky či skvrnami. Na zimu buď opadávají, nebo zůstávají stálezelené. Ani vůně mnohým z nich nechybí.

Krajkové i vroubkované

Přitažlivou výstavku můžeme uspořádat také v květináčích na balkoně či u vchodových dveří do domu. Čím větší nádoby zvolíme, tím méně často k nim budeme muset chodit s konví.

Omezený prostor nevadí javoru (Acer palmatum) Garnet, jehož listy podobné delikátnímu krajkoví hrají červeně od jara do podzimu. Po vizuální stránce si ho oblíbíte natolik, že vás bude bavit kombinovat ho se vším včetně bohyšek (Hosta).

Zvlášť dobře vedle něj vynikají zlatě žíhané a namodralé odrůdy se zřetelně vroubkovanými listy.

Plameny nad ledem

Nebudeme přehánět, když výrazně srdčité, zvrásnělé listy osvědčené odrůdy pomněnkovce (Brunnera macrophylla) Jack Frost označíme za umělecké dílko.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plameny nad ledem

Nejen zblízka vypadají, jako by v místech mezi tmavozelenou žilnatinou byly postříbřené jinovatkou. Kromě úpalového slunce se téhle nenáročné trvalce daří na všech nevysychavých stanovištích.

Úchvatně působí v kontrastu se vzpřímenými travními trsy imperáty válcovité (Imperata cylindrica) v plamenném podání asi 40 až 50 cm vysokého kultivaru Red Baron.

Obr v moři vůně

Máta klasnatá (Mentha spicata) je skromná, voňavá, jedlá bylinka směle se šířící dužnatými výběžky. Když jí v tom nezabráníme, přisvojí si celý záhon. Třebaže je vysoká, štíhlá a vůbec pěkně stavěná, role sólistky jí nesedí. Potřebuje partnera, ten však musí být silný, aby odolal její rozpínavé povaze.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Obr v moři vůně

Reveň dlanitá (Rheum palmatum) s obřími, zubatě laločnatými listy uspořádanými v trsu okolo 2 m na výšku i šířku, je dobrou volbou. Stejně tak jako mátu i ji udrží ve špičkové formě dostatek slunce a půdní vláhy.

Vějíře a slunečníky

Hledáte sošnou, neokoukanou trvalku k oživení místa v polostínu až stínu, kde leží těžká jílovitá půda? Tady je!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vějíře a slunečníky

Jmenuje se rodgerzie (Rodgersia aesculifolia), měří často víc než 1,2 m (výška/šířka) a její největší předností jsou rozkladité, dlouze stopkaté, rýhované listy stavbou podobné koňskému kaštanu. Jejich hrubá textura nachází efektní protiklad v jemných, hluboce stříhaných vějířích kapradin. Ty raději vysadíme v hojném počtu, aby vůbec měly šanci se vedle dospělé rodgerzie prosadit.

Tajemná exotika

Kapka vzrušení a tajemna prospěje zahradě v jakémkoli stylu. Jak toho docílíme? Poskládáme k sobě rostliny s množstvím menších zpeřených listů a ty, které jich nemají moc, zato jsou velké k nepřehlédnutí. A nejlépe v různých tónech oranžové, vínové až skoro černé.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Tajemná exotika

Začneme tvorbou kulisy, v níž se výtečně uplatní keř bezu černého (Sambucus nigra) Black Lace. Před něj pak postavíme květináč nebo dva osídlený exoticky krásnými dosnami (Canna indica). Pozor, dosny na zimu uklidíme do tepla, jinak nepřežijí.

Hvězdnatá obloha

Přechod z jara do léta je ještě milejší při pohledu na nebe plné hvězd, které se snesly na zem v podobě subtilních lístků i kvítků mařinky vonné (Galium odoratum) a mléčně bělavých skvrnek zdobících úzké, na omak škrablavé a slimákům odolné listy plicníku lékařského (Pulmonaria offi cinalis).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hvězdnatá obloha

Od přírody soběstačné rostliny utvářejí atraktivní půdní kryt v šeru pod korunami stromů a keřů. Spíš těch opadavých než stálezelených, ty totiž z půdy odnímají příliš mnoho vláhy potřebné k životu obou vytrvalých bylin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám