Hlavní obsah

Užijte si naplno léto na zahradě

Právo, Karolina Černá

Byla by škoda rezignovat na pobyt v zeleni v teplých měsících, a to i když nejsme majiteli velké zahrady či terasy. Ostatně času stráveného v uzavřených budovách máme za sebou každý den dost.

Foto: Bonami (2x)

Terasu promění v obývací pokoj oboustranný koberec Green Decore Gala vyrobený v Indii z recyklovaného plastu. Je lehký, odolný proti oděru, snadno se čistí. Rozměry 90 x 150 cm. Cena 1119 Kč.

Článek

Za hezkého počasí můžeme na zahradě trávit celé dny i noci. Vaříme, grilujeme, hodujeme, věnujeme se knížce, odpočinku, hrám, přátelům.

Pohoda u grilu a při jídle

Piknik na dece v trávě usnadní speciální koše, případně tašky, v nichž pohodlně přeneseme nádobí, příbory, potraviny i deku třeba i do parku.

Je-li v něm povolené grilování, investujeme do cestovního grilu na plynovou bombu nebo dřevěné uhlí. Takový gril se hodí samozřejmě i na zahradu.

Foto: Euronics

Gril na dřevěné uhlí Taranto je určen na zahrady a terasy. Je z kvalitního ocelového plechu, má smaltovaný povrch. Stabilitu zajištují tři kovové nohy doplněné o zpevňující rám ve spodní časti, kolečka zaručují dostatečnou pohyblivost. Cena 1699 Kč.

Do módy se dostávají venkovní topeniště s grilem a přenosná ohniště. Vsadit můžeme na klasické plynové a elektrické grily, grily na dřevěné uhlí i na kombinované typy, které jsou většinou pojízdné, takže je snadno přemísťujeme podle potřeby.

Foto: Datart

Příprava a konzumace dobrého jídla na zahradě mají své kouzlo. Elektrický gril BG916834 Aromati-Q GRIL 3 v 1 nabízí dva způsoby grilování a aromatizaci přírodním dřevem.

Součástí některých teras či zahrad jsou zahradní krby, udírny, případně také venkovní kuchyně s plným vybavením - s pecí, grilem, horkou plotnou, udírnou. Zpravidla stojí samostatně na pozemku jako menší budova či altán.

Stabilní venkovní posezení nabízí např. teakový a kvalitní ratanový nábytek. Chceme-li ale židle a stolky přenášet, pořídíme si skládací a stohovatelné lehké typy. Na travnatý a štěrkový povrch se hodí spíše nábytek se širokými podstavci, které zajistí stabilitu. Úzké nohy se v měkkém povrchu boří, zadrhávají se ve spárách dlažby, zapadají mezi prkna podlahy.

Lenošení na čerstvém vzduchu

Před příliš horkým sluncem nás ochrání speciální plachty, které napneme mezi tyče a kolíky nebo větve stromů. Případně se spolehneme na klasické slunečníky a markýzy u terasy.

Pohodlnější odpočinek než v houpací síti si užijeme třeba na kryté houpačce s lůžkem i pro dvě osoby. Relaxovat lze také v závěsných křeslech a kukaních, vyrobených kvůli nosnosti obvykle z ratanu, pevných matrací a tkanin.

Foto: Kika

Venkovní houpačka se střechou a polštáři zajistí dokonalé pohodlí. Před dotěrným hmyzem chrání síť. Rozměry (v/hl/š) 191 x 160 x 235 cm, nosnost 300 kg.

Pokud nás nebaví knížka ani sluchátka v uších, moderní technologie nám umožní poslech hudby (i sledování televize) v podstatě kdekoli. Existují reproduktory, které naistalujeme na venkovní zdi, pod krovy, na sloupy, různé architektonické prvky, na venkovní nábytek.

Jiné typy reproduktorů umístíme do záhonu, případně je skryjeme ve schránkách, které vypadají jako zahradní svítidla. Dokonalé pokrytí zajistí zesilovač speciálně navržený pro ozvučení otevřených prostor.

Foto: Audiopro

Kdo žije hudbou, uvítá zahradní soustavu reproduktorů Origin Acoustics. Odolá i tvrdším povětrnostním podmínkám a splyne s okolím. Reproduktory jsou dobře slyšet, nehyzdí exteriér nevzhlednými kabely nebo hranatými bednami.

Ke spánku ulehneme do stanu, strávit noc můžeme i pod ochrannou plachtou. Chlad v nočních hodinách zažene ohniště nebo topeniště připomínající krb.

Zahřeje také terasový radiátor, elektrický či plynový zářič s regulátorem. Orientaci v noční zahradě ulehčí solární zahradní lampy rozvěšené na větvích nebo rozložené na terase.

Foto: Lidl

Spolehlivou ochranu před sluncem slibuje lehká tkanina s voděodolným PU nátěrem a podlepenými švy. Plachtu Crivit lehce sestavíme pomocí 2 tyčí, 6 kolíků a 6 odolných lanek. Rozměry (d/š/v) 430 x 350 x 200 cm. Cena 599 Kč.

Sprchování, plavání i lázně

Sprcha úsporně osvěží v horku, její instalace není složitá, postačí venkovní kohoutek, hadice a spojka, kterou propojíme hadici se sprchou. Sprchy se solárním či automatickým vyhříváním umožňují střídání teplé a studené vody.

Foto: Bonami

LED řetěz Best Season Glow s 10 barevnými žárovkami může v noci zdobit terasu, altán nebo větve stromů. Cena 499 Kč.

Jsme-li majiteli zahrady s nadzemním či se zapuštěným bazénem, využíváme ho přes den k osvěžení, plavání a podle typu i k posílení kondice díky protiproudu. V takovém případě si můžeme dovolit menší zapuštěný bazén.

Milovníky pestřejší a luxusnější relaxace nadchne možnost venkovní vířivky, opatřené střídáním různých barev (chromoterapií), což ocení hlavně po setmění. Vířivé vaně často nechybí ani ohřev vody, kvalitní audio systém, LCD obrazovka.

Foto: Mountfield

Hliníková solární sprcha De Luxe má v sobě ve spodní části tělesa zabudovaný ventil pro opláchnutí chodidel. Luxusní nádech této sprše dodává i napevno zabudovaný sprchový talíř.

Venkovní sauna má své místo obvykle blízko vodní plochy, ať té bazénové či u přírodního koupacího jezírka. Oblíbený je krytý stavebnicový model finské sauny, postavit se dá také na klíč.

Foto: Albixon

Luxusní zážitek na zahradě nabízejí vířivky Brilix, s nimiž získáme kombinaci hřejivé vody a vířivých proudů i pohodu při relaxaci s léčivými účinky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám