Hlavní obsah

Roztančete zahradu něžnými máky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S létem na dosah se v záhonech, v nichž nechybějí máky, dějí úžasné věci. Začíná to stydlivým probuzením boubelatých poupat a končí divokým tancem barevných sukní ve větru. Nenechte si tohle vzrušující přírodní divadlo ujít!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jiskérky v záhonu. Brunátná červeň makových květů rozsvítí výsadbu a zažehne obdiv u každého, kdo rozkvetlou nádheru spatří.

Článek

Možná jste jako malí také tajně chodili do babiččiny zahrádky a z ještě zavřených poupat nedočkavě tahali pomuchlané květní plátky, hebčí než vlaštovčí chmýří, abyste zjistili, jakou mají barvu. Když pak máky vykvetly, stačilo je obrátit a proměnily se v něžné tanečnice s nabíranou sukní.

Se sluncem nad hlavou

Podle máku (Papaver) se jmenuje celá čeleď makovitých Papaveraceae. Ač v ní najdeme také dymnivku (Corydalis), známou hajničku, vedle máku ji kvést nikdy neuvidíme. Jednak kvete mnohem dřív, časně zjara, jednak prosperuje v polostínu, kdežto mák je milovník tepla a bez slunce nad hlavou ani nevytáhne paty ze země.

Když paprsky jemně rozevřou lesklé korunní plátky, odhalí velkou štítovitou bliznu obklopenou spoustou tyčinek. Mák netvoří nektar, k přilákání opylovačů mu stačí výrazné zbarvení. Na půdu si neklade vysoké nároky, měla by však být lehce propustná, na mokřinách, a v chladné, udusané hlíně skomírá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Povedená kompozice. Velké květy máku východního zdatně konkurují tvarově nápadným lupinám i kosatcům. Ve žluté se předvádějí asfodelky.

Pro krásu i užitek

Pohled na obilný lán zbarvený do ruda vlčím mákem (Papaver rhoeas) inspiroval už mnoho malířů i fotografů. O nic míň lákavý je obrázek rozkvetlých polí máku setého (Papaver somniferum) s typicky bílými až nafialovělými květy ve tvaru misky, zdobenými při bázi kaštanově hnědou skvrnou.

Bez jeho olejnatých semen, bohatých na vápník, bychom nepoznali chuť makových buchet či škubánků s mákem. V medicíně si této prastaré jednoleté rostliny, jež v řecké mytologii platí nejen za symbol země a její úrody, ale také spánku a snů, cení pro vysoký obsah alkaloidu morfinu tlumícího bolest.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vytříbená směs Angel’s Choir s plnými pastelovými květy vznikl ze zdánlivě obyčejného máku vlčího (P. rhoeas).

Robustní mák setý s výškou přes 1 m a modře omženými listy pohladí oči rovněž v záhonu, zvlášť jeho růžová forma anebo nařasená odrůda Danish Flag v barvách dánské vlajky, díky níž ožije sebenudnější zákoutí.

Každý rok znovu

Vlčí mák i jemu podobný mák polní a pochybný probarvují krom polí také meze, příkopy, rumiště. Na jejich drátkovitých lodyhách trůní malinké plody a v nich po dozrání chrastí nepatrná semena, která lehce unese dešťová kapka nebo nadzvedne vítr, proto nás leckdy potěší v zahradě, aniž bychom ho do ní pozvali.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V něžné růžové. I v tomhle odstínu kvete mák setý (P. somniferum), který pěstujeme na semeno i jako letničku. Po odkvětu tvoří dekorativní makovice.

Z prvně jmenovaného druhu bylo vyšlechtěno několik nádherných kultivarů. Ty ze směsi Angel’s Choir se vyznačují plnými květy v bílé a pastelových odstínech růžové. Perleťově šedavé, měkce modré až šeříkové najdeme u Mother of Pearl.

Vyznavače oslnivých barev nadchnou poloplné máky s názvem Shirley. Všechny jsou to jednoletky se sklonem k samovýsevu, které musíme vysévat každý rok od března do května pod širou oblohu, chceme-li mít kontrolu nad tím, kde vykvetou.

Totéž platí pro miloučký kultivar máku proměnlivého (P. commutatum) Ladybird, do něhož se zamilujete na první pohled, protože kombinací brunátně červené s uhlově černou nápadně připomíná krovky berušek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zlatý přelud. Nezvyklým vybarvením se pyšní mák lysý (P. nudicaule), jenž nakvétá nejdéle ze všech. Je jednoletý a samovolně se přesévá.

Kdo rád vysévá, může zkusit štěstí se skromným mákem lysým (P. nudicaule), pěstovaným u nás po vzoru letniček. Kvete nejdéle ze všech, při pravidelném vyštipování uvadlých květů klidně i celé léto, měří od 30 do 60 cm a překvapuje nezvyklými barvami od bledě meruňkové a vanilkové po sluneční žlutou až oranžovou.

Trvalka pro každého

Stejně nenáročný na pěstování je mák východní (P. orientale), jenž vyniká dokonalou mrazuvzdorností. Kam ho jednou zasadíme, tam se s ním vždycky v květnu a červnu znovu setkáme.

Je dobré si místo výsadby dobře promyslet, přesazování mu totiž kvůli křehkým, dlouze kůlovitým kořenům příliš nesvědčí. Nižší odrůdy si zasluhují místo vpředu, střed záhonu obohatí kultivary s průměrnou výškou 70 cm.

Ani na pozadí však nehrozí, že by si velkých, podle odrůdy jednoduchých až plných květů s plátky pomuchlanými či vyžehlenými do hladka a okraji zvlněnými nebo dokonce třepenitými nikdo nevšiml.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Střapatý krasavec. Neodolatelný kultivar máku východního (P. orientale) Prinz Eugen je výsledkem šlechtitelského umu.

Je libo červenou, bílou, netradiční lososovou nebo snad šeříkově modrou či temně purpurovou barvu? Mák východní barvami nešetří, o to snáze jej lze kombinovat třeba s lupinami (Lupinus), okrasnými česneky, zlatavými asfodelkami (Asphodeline lutea), dokonce i s pestrými kosatci.

K trvalkám i mezi trávy

Navzdory šlechtitelskému úsilí je požitek z květů většinou krátký. Pokud tedy nepěstujeme tradiční mák setý či jeho kuriózní odrůdu s názvem Hen and Chickens, která po odkvětu vytváří tobolku u báze věncovitě obklopenou drobounkými makovičkami, musíme počítat s tím, že po pompézním výstupu rostlina beze stopy zmizí a dá o sobě vědět zase až další sezónu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Elegantní pár. V popínavém plaménku našla partnera nádherná anglická odrůda máku východního Patty’s Plum, vysoká 70 cm.

Už při výsadbě proto myslíme na vhodné sousední rostliny, aby záhon v létě nevypadal jako cedník. Vzniklé mezery pohotově zacelí šanty (Nepeta), šalvěje (Salvia), mavuně (Centranthus ruber) nebo třeba kakosty (Geranium) s kontryhelem (Alchemilla mollis).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pestrobarevným směsím sluší decentní doprovod stříbřitého pelyňku či jemnolistých trav, jako jsou strdivka brvitá (Melica ciliata) a kavyl sličný (Stipa pulcherrima).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám