Hlavní obsah

Plevele je nejpraktičtější zbavit se v době, kdy teprve začíná růst

Novinky, nes

Jaro je časem, kdy trávník potřebuje nejvíce pozornosti a péče. Kdo ji zanedbá, bude se s následky potýkat po zbytek roku. Právě na jaře, kdy začínají rašit trávové rostlinky, raší společně s nimi i první plevel. Kdo se ho chce zbavit s předstihem, začne už nyní, než stačí vykvést a rozmnožit se.

Foto: Fiskars

Jaro je tu a tráva začíná zářit čerstvou zelenou barvou. Kromě toho, že se daří našim trávníkům, hojně se rozrůstá i plevel.

Článek

Jak upozorňují odborníci na péči o trávník, majitelé dříve nebo později zjistí, že boj s plevelem na trávníku nelze prakticky nikdy definitivně vyhrát. Plevel lze dočasně zkrotit, ale není to rozhodně jednoduché a vyžaduje to od majitele vytrvalou péči.

Spoustu práce s likvidací nežádoucích rostlinných druhů na trávníku si člověk ušetří už při jeho zakládání. Například tím, že na zatravňovanou plochu naveze zeminu, u níž je předpoklad, že obsahuje jen minimum semen plevelných druhů a jejich částí.

„Je vhodné zeminu ještě před výsevem ošetřit dle návodu neselektivním herbicidem. Pokud si tuto činnost chcete ušetřit, je ideální použít speciální trávníkový substrát, určený právě pro zakládání nových trávníků nebo na opravy a obnovu holých míst v už založených trávnících,” doporučuje odbornice na pěstování trávníků Tereza Veselá z Mountfieldu.

Foto: Mountfield

Jednou z cest, jak bránit růstu plevele v trávníku, je časté sekání a zároveň pravidelné hnojení, aby se travní rostliny mohly co nejvíce množit a pro plevel nezbývalo místo.

Při vlastním osevu trávníku je pak nutné zvolit certifikované travní osivo, které obsahuje jen vybraná semínka trav (například lipnice atd.), která mají vysokou klíčivost, umí vytvořit hustý drn a silně odnožují, protože tím samy travní rostliny nejlépe brání růstu a rozpínání plevelů.

Jak jej zlikvidovat ručně

Prvním pravidlem mechanické cesty likvidace plevele v trávníku je zabránit (už na jaře) jeho bujení častým a pravidelným sekáním. Květy plevelných rostlin, jako jsou třeba pampelišky, jitrocel či jetel se tak nestihnou vysemenit a rozmnožit.

I při největší snaze se ovšem sem tam nějaký ten plevel na trávníku objeví, pak je třeba jej zlikvidovat.

„Při odplevelování je cílem odstranit nežádoucí rostlinu i s jejím kořenem. Buď můžeme použít klasické zahradnické nástroje, jako jsou lopatka, motyčka a hrábě, nebo můžeme použít přímo specializované nástroje pro usnadnění této práce, jako je například vytrhávač plevele,“ říká Jan Kopřiva, odborník společnosti Fiskars.

Foto: Gardena

Není-li v trávníku příliš mnoho plevelných rostlin, je elegantnější odstranit je pomocí speciálního nástroje, který umožní vytrhnout každou rostlinu s celým kořenem.

Všechny pracují na podobném principu. Mají delší „násadu” zakončenou trojicí „prstů”, které se zapíchnou do země v místě rostliny. Ty se pomocí ovládacího prvky na vršku násady sevřou, pak stačí již rostlinu i s kořenem vytáhnout. Při této práci je příjemné, že odpadá potřeba ohýbat se k zemi, také je zde velká šance na odstranění rostliny i s celým kořenem.

Selektivní herbicidy

„Souboj s plevelem můžete vyhrát jen za předpokladu, že jej nenecháte vůbec vyrůst. S čerstvě rašícím a drobným plevelem si hravě poradí Floria Travin – moderní trávníkové hnojivo 3 v 1. Zajistí dlouhodobý přísun živin (cca do poloviny sezóny), působí preventivně a selektivně proti nejčastějším trávníkovým plevelům a zároveň provzdušňuje půdu, čímž omezí výskyt mechů. Působení přípravku přes kořeny je pro trávník šetrné, stejně tak i pro životní prostředí a pro domácí mazlíčky. Hned po jeho aplikaci lze trávník užívat, což u herbicidů aplikovaných postřikem nelze, anebo s velkým rizikem,” radí Jiří Janeček, produktový manažer řady Floria ze společnosti Agro CS.

Foto: Agro CS

Trávníkové hnojivo s účinky proti plevelům. Obvykle je herbicid zaměřen proti dvouděložným rostlinám.

Při aplikaci tzv. selektivních herbicidů je vždy naprosto nezbytné řídit se návodem k použití tak, jak to výrobce uvádí na obale. Velikou pozornost je zejména potřeba věnovat informaci o množství herbicidu, které se má aplikovat na metr čtvereční.

Nezbytné je sledovat rovněž informaci o tom, za jakých podmínek a počasí je vhodné herbicid použít. Tekutý postřik například není rozumné aplikovat za deště, protože se by se naředil srážkovou vodou. Velikou pozornost věnujeme informaci o tom, za jak dlouho lze na ošetřený trávník vypustit znovu domácí mazlíčky a malé děti.

Foto: Hornbach

Přípravky pro likvidaci plevele v trávníku bývají nejčastěji označované jako selektivní herbicidy. Znamená to, že likvidují jenom určitý druh rostlin, zatímco na jiné (v tomto případě trávu) vliv nemají.

Jak na sanaci trávníku
V některých případech se může stát, že trávník nesužuje pouze jeden či dva problémy, ale je kompletně ve špatném stavu. V takovém případě je nejjistějším a nejúčinnějším řešením jej znovu celý vysít a sanovat jej. Samozřejmě i při tomto zákroku je dobré už dopředu předcházet množení plevele. Postup sanace lze rozdělit do pěti základních kroků, které vyjmenovává David Benda z oddělení Zahrady v projektových marketech Hornbach.
1. Trávník posečte, a to tak nakrátko, jak je to možné, jak to umožňuje vaše sekačka.
2. Proveďte vertikutaci, ideálně několikrát za sebou, v podélném i příčném směru. Čím důkladněji, tím lépe. Jedině tak se v dalším kroku dostanou travní semena všude do přímého kontaktu s půdou. Travní plsť důkladně odstraňte.
3. Zasejte novou travní směs a trávník pohnojte.
4. Na celou plochu trávníku naneste rovnoměrně tenkou vrstvu rašeliny.
5. Trávník zalijte. Plocha trávníku nesmí po následující tři týdny vyschnout! Proto jej celý denně zadešťujte.
Tip: Aby trávník dobře rostl, je třeba mu dodávat pravidelně živiny, tedy jej hnojit. Častost a další péče se odvíjí od konkrétního prostředku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Aby byl trávník v dobré kondici

Běhat po hustém, zeleném a nakrátko střiženém trávníku bosou nohou je radost. Po zimě ovšem potřebuje vzpruhu, a tak mu pomůžeme. Péče se vyplatí, zelený...

Jak oživit trávník po zimě

Tráva dostane přes zimu pořádně zabrat, po oblevě vypadá sešle a ke svěžímu zelenému pažitu má daleko. Když jí ale pomůžeme, za pár týdnů se můžeme těšit ze...

Výběr článků

Načítám