Hlavní obsah

Cesta k vysněné skalce nebyla snadná, po úpravě je největší okrasou zahrady

Novinky, Jana Nesvadbová

Skalku ve svahu vybudovala rodina naší čtenářky Lídy z Domažlicka. Vše nevycházelo od počátku podle plánu, a tak bylo třeba hledat jiná řešení. Výsledek dnes stojí za to.

Foto: archiv čtenářky (8x)

Skalka ve svahu působí dnes organicky a přirozeně. Navíc září spoustou barev.

Článek

Zahrada paní Lídy nebyla v rovině, zasahoval na ni návoz jílovité zeminy. Na jeho vrchu rostlo dokonce několik smrků, které ovšem nešikovně stínily pozemek. Majitelé se proto rozhodli spojit potřebné s estetickým.

Foto: archiv čtenářky

Původně měly skalku držet pohromadě jen kořeny pařezů a kameny.

Foto: archiv čtenářky

Sesutou část půdy bylo třeba dočasně odstranit a vytvořit zabezpečení proti dalším sesuvům.

„Mysleli jsme, že smrky vyřežeme a kořeny spolu s kameny budou dále držet svah, na kterém vytvoříme pěknou skalku,” píše Lída a pokračuje: „Byl to však omyl. Kořeny postupem času vyhnily a došlo k sesuvu. Přemýšleli jsme tedy, jak svah obnovit a zachovat na trvalo.”

Foto: archiv čtenářky

Řešením se ukázala být zídka, což je prvek použitý již na jiném místě zahrady.

Foto: archiv čtenářky

Čelní strana je z přírodního kamene, který skvěle zapadá do koncepce skalky.

Klíčem se ukázalo řešení, které je navíc v dané zahradě také tím nejpřirozenějším. Na jiných místech zahrady byly totiž už vybudované zídky, a tak se Lída s rodinou rozhodly právě tento prvek zopakovat i ve skalce. Aby však zídka nepůsobila příliš masivním dojmem, je doplněna okénkem a dekorativními dvířky. Celek připomíná domek pro bájné hobity.

Dnes zídka působí jako přirozená součást svahu, která jako by do něj byla zakomponovaná od samého počátku. Zároveň je zídka prvkem, který hezky provázal skalku se zbytkem zahrady.

Foto: archiv čtenářky

Příprava na dvířka. V okénku je již připraven truhlík.

Foto: archiv čtenářky

Skalka připomíná hobití domek.

Lída a její rodina se tak nyní těší pohledem na zdařile řešený svah, který zdobí na jaře tulipány, narcisy či hyacinty, v dalších ročních obdobích se pak rozkvetou koberce floxů a rozchodníků. To vše v hezké kombinaci s dřevinami, kamenem a se dřevem.

Foto: archiv čtenářky (8x)

Skalka ve svahu působí dnes organicky a přirozeně. Navíc září spoustou barev.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

O koupi zanedbané usedlosti rozhodlo podloubí

Bylo to jen obyčejné, léty zanedbávané venkovské stavení, ale našemu čtenáři Jiřímu se hned zalíbilo. Mělo totiž něco, do čeho se prostě zamiloval - podloubí....

Jak si Češka stavěla rodinný dům v Chicagu

Dřevostavbu na předměstí amerického Chicaga si postavila společně se svým manželem naše čtenářka Barbora, která se do Spojených států přestěhovala před dvaceti...

Výběr článků

Načítám